Connect with us

Hi, what are you looking for?

Zdravlje

Preporuka: joga za trkače za sjajan početak dana!

Ukoliko ste i pored standardnog režima zagrevanje – trening – rastezanje i dalje pomalo ukočeni i osećate težinu u hodu  – to je zbog toga što vam se napor vremenom taloži na određenim mestima u telu.

Svakako da je sa vremena na vreme dobra masaža neophodna, ali sličan efekat možete postići i određenim joga setovima. Joga za trkače je koncept koji podrazumeva izbor tradicionalnih asana koje u najvećoj meri targetiraju grupe mišića koje su trkačima najangažovanije i na pravi način ih opuštaju.

Naravno, na netu ima raznih ali ovo je set uz koji se mi opuštamo i od srca ga preporučujemo svima (engleski jezik je u pitanju ali dovoljno je i gledati).

Joga za trkače

Pored ovog blagog seta koji je sjajan posle da se uradi posle trčanja, ovde možete da vidite i neke od ključnih elemenata trkačkog rastezanja:

Trkački iskorak

Ova poza je idealna za sitezanje kvadricepsa, i iliopsoasa – mišića koji pregiba kuk, a koji trkači hronično zapostavljaju. Ovaj mali mišić nam je inače stegnut tokom dana od sedenja na poslu, kolima, prevozu a dodatno ga aktiviramo pri trčanju.

Golub poza

Ništa vam neće otpustiti pritisak nataložen u kukovima poput ove poze, naučite da je radite pravilno i praktikujte svaki dan. Telo će vam biti zahvalno!

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

* Naslovna

Stopala su posebno važna za trkače, a mali broj je onih koji su svesni njihove složenosti. Naime, stopalo ima 33 zgloba, 26 kostiju, i...

* Naslovna

Istezanje pre vežbanja, nakon vežbanja, ili i pre i posle vežbanja se praktikuje u sportu. U sportskim krugovima se smatra da mnogi vidovi istezanja...

Trkačka klinika

Zdrava leđa omogućavaju čoveku da se kvalitetno kreće u svakodnevnom životu. Ukoliko posvetite “samo“ 10-15 minuta tokom dana na održavanje stabilnosti kičmenog stuba, i...

Trening snage i trčanje

Kolena imaju jedno od najsloženijih zglobova u telu i veoma je važno voditi računa o njima ukoliko ste trkač, posebno početnik. Istraživanja američkih ortopeda...