Zdravlje

Nađite više vremena za sport

3 komentara

Naporan dan na poslu, nervoza i stres koja se prenose iz kancelarije, mentalni zamor koji stvara dosada… ili pak samo neodgovarajuća stolica zbog koje imate bolove… Šta sve još može poći naopako da vreme koje ste planirali za sebe i sport bude potrošeno na drugačiji, neefektivniji način?
Sve ovo i jesu unutrašnji i spoljašnji faktori, ali i opravdanja koje će učiniti da pronađete razlog da ne trenirate, propusite trening i uništite pozitivnu naviku koju ste stvarali vremenom.

U ovom tekstu govorićemo o nekim alternativnim načinima za vežbanje, koje samo ako pređu u naviku mogu biti svsishodni. Mišljenja smo da je bolje odvojiti vreme i mesto za vežbanje (npr odlazak u gym ili trening trčanja), ali ako u ovom trenutku mislite da je to ne moguće, vežbe koje ćemo vam nakratko predstaviti mogu pomoći da se pokrenete i osećate bolje.

Vežbanjem na posao

Primer kardio vežbi je hodanje. Ako dolazite kolima na posao, parkirajte malo dalje i šetajte do ulaza. Ako putujete gradskim prevozom, siđite jednu stanicu ranije i prošetajte se. Izbegavajte lift – koristite stepenice. Neka sve ovo budu pravila koje ne kršite, jer u suprtonom ovo neće biti dovoljan nivo aktivnosti.

Poznajemo ljude koji svakodnevno pešače od  5 do 10 km, što je značajna fizička aktivnost. U još naprednijoj varijanti bićete kao naš poznanik triatlonac iz Beča koji pliva Dunavom do posla. Ili kao nekadašnji direktor jedne velike firme u Beogradu koji je trčao na posao.

Vežbanje u toku radnog vremena

Za vežbe snage probajte čučnjeve, obične ili na jednoj nozi uz pridržavanje za sto ili zid. Druga vežba je da sedite na stolici  i naizmenično podižete / spuštate jednu nogu, 15 ponavljanja.

Ako imate stolicu bez točkića sa naslonima za ruke, probajte vežbu za jačanje ramena, ruku i grudi: uhvatite rukohvate i izdižite se dok vam se zadnjica ne odvoji od sedišta. Polako se spuštajte do trena dok ne osetite da ste dotakli sedište i izdižite se opet, 12 do 15 ponavljanja.

Za vežbe fleksibilnosti, vrtite glavom, ramenima i istežite se stojeći uz neke od vežbi istezanja koje su primenjive i u kancelariji.

Vežbanje na poslu može biti tema koju možete plasirati vašem šefu. Vežbanje povećava koncetraciju, timski duh pa samim tim podiže i produktivnost na radnom mestu. Budite inicijator ove teme u vašoj organizaciji.

Home Workout: Vežbanje kod kuće

Još jedan hit u poslednje vreme jeste i vežbanje kod kuće. Ideja je da i kod kuće, uz strunjaču, par sajli i tegova, možete imati sve što je potrebno da dobro trenirate. Ideja je da se skrati vreme potrebno za odlazak i povratak iz teretane ili kluba, da se smanji cena treninga koju plaćate kroz dodatno vreme i realan novac koji trošite na članarine.

Programi kao što su P90X ili ultra popularni Zuzanim http://www.bodyrock.tv/ su mesta na kojima možete pronaći dovoljno materijala za trening.

Ukoliko i vi praktikujete neki od oblika alternativnog vežbanja, koje može biti dopusnki trening trčanju ili nezavisna aktivnost, slobodno podelite komentar sa nama. 

Tekst by Igor Vujičić i Veroljub Zmijanac

Postići uspeh kao Novak Đoković
Masaža posle maratona

Povezani članci

3 komentara. Leave new

  • Do mog radnog mesta svakodnevno pešačim u odlasku i povratku i to je negde oko 3 km u jednom pravcu odnosno do 6km ukupno u toku dana.Naravno da imam prikladnu obuću za tako nešto i jedan par rezervnih cipela na poslu.Skoro uvek idem pešaka bez obzira na godišnje doba i puno mi znači da se nadišem vazduha i da se razmrdam pre kancelarijskog sedenja.Uz sve to uveče praktitkujem i trčanje.Osećam se bolje i primećujem da sam raspoloženija i da sam zadovoljna sobom!Pešačenje nije dovoljno, ono se uvek kombinuje uz trčanje ukoliko želite bolji efekat.

    Odgovori
  • Milosmoskva
    mart 26, 2012 17:49

    Zašto mislite da hodanje nije dovoljno?

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed