Trčanje posle pauze: 5 saveta za povratak na stazu!

Ljudi koji redovno trče čine odlične stvari za svoje zdravlje. Ipak, bez obzira da li trčite takmičarski ili rekreativno, teško da postoji trkač koji nikada nije bio povređen ili nije morao da pauzira iz nekog drugog razloga. Trčanje posle pauze nekada zna da bude izazov za telo i psihu, ali postoji niz stvari koje mogu da vam pomognu.

Kod trkača najćešće dolazi do povreda kolena ili upala potkolenice, a neretko stradaju i kosti i tetive u stopalima. Pauze nastaju i zbog bolesti, trudnoće, dosta trkača je pauziralo i zbog pandemije.

Ako izlazite iz pauze i spremni ste da nastavite sa treningom, ovih pet saveta vam mogu biti od pomoći

Sve u svoje vreme!

Kako da ponovo počnem da treniram nakon duže pauze? Prvo morate sačekati pravo vreme. Uvek imajte na umu dugoročni cilj. Vaše zdravlje je najvažnije.

Ako ste bili povređeni ili bolesni sačekajte dok ne budete zdravi, tako da je zaista zabavno ponovo krenuti sa treningom i da možete da trenirate sa punim potencijalom.

Prebrzi početak bez razmišljanja može vas brzo vratiti nekoliko koraka unazad. Zbog toga pravo vreme za ponovno pokretanje uvek zavisi od toga koliko je ozbiljna bila povreda.

Verujte stručnjacima

Slušajte svog doktora i pratite njihove savete. Posebno oprezni budite kada su saveti sa interneta u pitanju, mogu da budu smernica ali ništa nemojte da radite bez savetovanja sa lekarom specijalistom.

Napravite dugoročni plan i držite ga se!

Kada pronađete pravo vreme da ponovo počnete da trčite nakon pauze, sledite plan treninga. Struktura vam pomaže da se pridržavate svog plana i izbegnete nasumične treninge.

Zatražite savet od interdisciplinarnog tima. Šta preporučuje vaš lekar, fizioterapeut, nutricionista ili trener? Profesionalna ocena je od suštinskog značaja za novi početak.

Obavezno uložite vreme u odabir plana treninga za trčanje – na kraju će vam se zaista isplatiti i omogućiti vam da se u potpunosti koncentrišete na svoje ciljeve.

Trčanje.rs planovi – 16 nedelja treninga do cilja

Budite strpljivi i verujte u svoj cilj

Napokon vam je dozvoljeno da ponovo počnete da trčite? Sjajno! Ali nemojte žuriti u tome!

Važno je polako povećavati intenzitet treninga kako biste izbegli ponovnu pauzu zbog pretreniranosti ili povrede.

Postavite pojedinačne prekretnice u svoj plan i prilagodite ga ako naiđete na neke prepreke, poput previše obaveza na poslu koje vas sprečavaju da uradite svaki trening po planu.

Uspešni sportisti takođe vežbaju strpljenje!

Baš kao i vi, profesionalni sportisti, kada treniraju za najveće uspehe prolaze kroz faze, uče da budu strpljivi, imaju krize, žele brže i bolje. Zato i oni moraju da vežbaju strpljenje i da veruju da će proces da da željeni rezultat. Zato ostanite fokusirani, posvećeni i vredno trenirajte, to vas čini uspešnim sportistom.

Naučite lekciju iz vaše povrede ili pauze

Mnogo trkača se povredi zbog neravnoteže u telesnoj statici ili nedovoljne pripreme za trku. Povreda ali i manjak volje za trenigom je često posledica pretreniranosti.

Sa druge strane uvođenje funkcionalnog treninga snage vam može pomoći da bolje ciljano pripremite telo. Kada uvedete i vežbe snage u svoj trening plan možete naučiti lekcije iz povreda. Poenta je da shvatite gde ste preterali a gde ste propuštali priliku za napredak i da te greške zaobiđete.

Smatrajte svaki bol znakom upozorenja i saznajte šta ga uzrokuje.

Dajte svom telu vremena za oporavak

Odredite vreme za oporavak u svom planu treninga. Zajedno sa vežbama za zagrevanje, koje pripremaju mišiće za napore tokom treninga, važne su i faze oporavka.

Vežbe za ravnotežu, joga, istezanje fascije, kao i opuštajući tretmani i masaže u sauni sjajni su za ubrzanje oporavka.

Obavezno dajte svom telu dovoljno vremena da se opusti. Ovo će vam pomoći da postignete bolji učinak i smanjite rizik od povreda.

Budite optimisti i ostanite pozitivni

Vežbe za pokretljivost i vežbe za trčanje u kombinaciji sa periodima oporavka mogu vam pomoći da sprečite povrede. Gledajte na zastoje kao na vreme za rast. Naučite kako da se vratite jači nego ikad ranije, i mentalno i fizički. Takođe iskoristite ove periode da saznate više o sebi i svom telu.

planovi za trčanje