Zdravlje

Počnite sa trčanjem i bićete pametniji

2 komentara

Miševi koji su tokom istraživanja imali pristup točku za trčanje su bili puno uspešniji i ‘pametniji’ od miševa koji su dane provodili izležavajući se.

Svi znamo da je trčanje dobro kao telesna vežba, no najnovije istraživanje naučnika sa Univerziteta Cambridge, pokazalo je kako svakodnevno džogiranje koristi i mozgu. Naime, trčanje dovodi do rasta novih ćelija u delu mozga koji pojačava pamćenje, pokazuje studija.

Miševi su dnevno prelazili 24 km

Iako naučnicima nije jasno zašto aerobna aktivnost potiče rast sivih ćelija veruje se kako je to povezano s većim protokom krvi i višim nivoima hormona koji se ispuštaju u krv tokom trčanja.

Prethodne studije su pokazale da je geneza ćelija limitirana kod ljudi sa depresijom, ali da njihovi simptimi mogu da se ublaže ako vežbaju redovno. Neki antidpresevi funkcionišu na taj način što omogućavaju rast novih moždanih ćelija.

Tokom studije naučnici su proučavali dve grupe miševa. Jedna je imala neograničen pristup točku za trčanje dok druga nije. Nakon nekoliko dana miševi su stavljeni na testiranje pamćenja. Monitor je pokazivao dva identična kvadrata jedan pored drugog. Ukoliko bi miš nosom krenuo prema levom kvadratu dobio bi šećer kao nagradu dok desni kvadrat nije ništa donosio.

Miševi koji su trčali su bili gotovo dvostruko uspešniji u odabiru kvadrata koji donosi hranu od miševa koji nisu imali nikakvu fizičku aktivnost.

Na početku testa, kvadrati su bili udaljeni 30 centimetara, no kako je istraživanje odmicalo postajali su sve bliži dok se gotovo nisu dodirivali. Ovaj deo eksperimenta je bio dizajniran kako bi se videlo koliko su miševi uspešni u razdvajanju dva vrlo slična sećanja. U drugom delu testa naučnici su zamenili uloge kvadratima tako da je sada desni donosio hranu. ‘Trčeći miševi’ su puno ranije spoznali foru, a u njihovom mozgu pronađeno je dodatnih 6000 ćelija.

Izvori: Jutarnji.hr, Guardin.
Trčanje i plodnost
Ravni tabani nisu prepreka za trčanje

Povezani članci

2 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed