* BEOGRADSKI MARATON *Zdravlje

Koja je najbolja temperatura vazduha za trčanje maratona?

Nema komentara

Koja je najbolja temperatura vazduha za trčanje maratona, ali i kako visoke temperature utiču na nas kada trčimo duge pruge je veoma važna tema. Posebno za one trkače koji prvi put trče polu/maraton i žele da jure vreme.

trkaci vrucina sunce

Nije tajna da ekstremne temperature utiču na performanse u dugoprugaškom trčanju. Koliko je temperatura vazduha važan faktor za dobru trku zna svako ko je otišao na trčanje tokom vrelog dana.

Čak i eliti trkači često zbog vrućine nisu u stanju da završe svoje maratone, setimo se samo prošle godine i Olimpisjkog maratona u Sapori, gdeje desetine sportista odustalo od olimpijskog maratona na ekstremnoj vrućini.

Ali koliko temperatura utiče na performanse maratonaca? Istraživači u Evropi su nedavno analizirali hiljade rezultata trka kako bi utvrdili koja temperaturi je najbolja za trčanje brzog maratona i u kom trenutku temperatura počinje da vas usporava.

Najbolja temperatura vazduha za trčanje maratona je…

Prema ovom istraživanju, ako želite da trčite brzi maraton, trebalo bi da to uradite na dan koji je između 10 i 17,5 C.

Ako je toplije od ovoga, obaranje ličnog rekorda će biti mnogo teže.

Ovaj broj su utvrdili analizom 1.258 trka održanih između 1936. i 2019. godine (uključujući maratone, ultre na 50K, trke na 20K, 10.000m, 5.000m i 3.000m) i upoređujući meteorološke podatke sa obližnjih meteoroloških stanica.

Za svaki stepen (Celzijusa) izvan idealnog temperaturnog opsega, performanse su se smanjile za oko 0,3 do 0,4 procenta.

Zašto je ovo važno?

Jasno je da ne možete da kontrolišete vreme na dan trke. Ipak, topliji dan ne znači da ne možete dobro da se ponašate i istrčite solidnu trku.

Ali je važno da razumete kako toplota utiče na performanse i zdravlje i da prilagodite svoja očekivanja od dana trke kada temperatura poraste.

Posebno je važno da to znate ako trčite svoju prvu trku i spremali ste se cele zime da istrčite polumaraton ili maraton za neko određeno vreme. Ako niste svesni ove činjenice nalazite se u velikom riziku da uđete prejako u trku i dehidrirate ili kolabirate.

Pogledajte ovde i vodič, kako da se pravilno hidrirate pred trku

Priprema pred trku – Osnovni saveti za i pred trku + vodič za hidriranje pre, za vreme i posle trke [VIDEO + PDF]
čeklista potrebnih stvari za putovanje na trku – podsetnik koja oprema za trku vam je potrebna

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed