povišen krvni pritisak

Nova studija koja je objavljena u American Journal of Hypertension analizirala je povezanost povećanog sistolnog pritiska sa različitim faktorima (kao što je starost) kod 8.670 odraslih osoba.

Hipertenzija (povišen krvni pritisak) je najzastupljenija hronična nezarazna bolest na svetu. Istraživači su zaključili da je povezanost povišenog krvnog pritiska i količine soli u hrani “precenjena” kao i da su njihove veze mnogo kompleksnije nego što se verovalo. Međutim, mora se reći da iako studija nije pokazala statistički značajnu povezanost između povišenog krvnog pritiska i količine soli, ipak je pokazano da osobe koje imaju povišen krvni pritisak jedu više zasoljenu hranu od osoba čije su vrednosti krvnog pritiska normalne.

Kao faktori, za koje je potvrđena statistički značajna povezanost sa povišenim krvnim pritiskom, nalaze se pre svega BMI (indeks telesne mase), starost i konzumiranje alkohola. Konzumiranje veće količine voća i povrća značajno utiče na smanjenje krvnog pritiska. Istraživači sugerišu da je sprečavanje gojenja, prvo i osnovno sredstvo borbe protiv povišenog krvnog pritiska.

Naravno, to ne znači da sada možete soliti hranu koliko želite. Američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju i dalje smatra da postoji značajna povezanost količine soli u hrani i povišenog krvnog pritiska i izdaje preporuke o količini dnevnog unosa soli. Prema njihovim podacima čak 90% dece u SAD uzima dnevno više soli nego što je preporučeno. Čak 50% te koliine soli dolazi iz samo 10 vrsta hrane koju deca jedu više nego ostale kao što je pica, hleb, suhomesnati proizvodi…

Dakle, potrebno je da izbegavate preterano soljenje hrane, ali Vam ništa neće biti ako povremeno pojedete i nešto što je slano. Ono na šta treba mnogo više da obratite pažnju, definitvno jeste Vaša težina. 

Milica Jagodić