trckoexitNervoza ili stres se kod atletičara javlja kao vid sporstkog pritiska da se ostvari dobar rezultat. Nervoza se trkačima može javiti zbog mnogo faktora, od uobičajenih, šta jesti, piti, koliko trenirati, kada i koliko odmarati, pa do razmišljanja da li treba pre takmičenja neko vreme koristiti odgovarajuće suplemente ili ne. Ovo razmišljanje o suplementima može poptuno poremetiti uloženi napor i mukotrpne treninge, jer poneki suplementi uopšte nisu potrebni, već su samo dobro izreklamirani. Zato se koncentrišite na vaše sposobnosti i znanje da biste maksimizovali svoj unutrašnji potencijal.

  • Dobar san je prioritet. Atletičarima je spavanje veoma važno. Organizujte svoje vreme tako da uklopite treninge sa obavezama u školi i na poslu, ne zanemarujući spavanje. Kasni izlasci nisu dobra ideja. Spavajte minimum 6-7 sati.
  • Pokušajte da se opustite. Ako vam je raspored prenatrpan onda ćete u toku dana jurcati i teško ćete uklopiti fizičku aktivnost i trening. Znajte da je par minuta pauze za opuštanje blagotvorno. U tom opuštanju zamišljajte da uspevate u nekom naumu. Možete da se fokusirate na disanje i pripremite za sledeću aktivnost.
  • Birajte zdravu hranu. Pržena, masna i preslatka hrana će vam smanjiti sportske preformanse. Umeto toga fokusirajte se na krto meso, integralne žitarice, povrće, voće i mlečne proizvode sa smanjenim procentom masti. Ako slavite sa timom neku pobedu, jedna pizza neće napraviti mnogo problema. No, ne preterujte sa odstupanjima.  Za obroke birajte zdravu hranu i zadržite vašu liniju u rasponu koji vam odgovara.
  • Obedujte češće. Ponekad ljudi preskaču obroke, naročito doručak. Ovo je potpuno pogrešan način ishrane jer se ne unosi dovoljno nutrijenata na startu novog dana. Na taj način se brzo zamarate, a povećavate i sklonost ka povredama. Ako ste gladni, a želite da trčite, ponesite sa sobom neku voćku ili bonžitu. Posle treninga je obavezno da dobro obedujete, kako biste nadoknadili potrošene kalorije i elektrolite.
  • Izbegavajte štetne navike. Pušenje je siguran način da smanjite vaš kapacitet pluća i sposobnost da dišete “punim plućima”. Alkohol će vas usporiti i učiniti umornim, pored već poznatog uticaja na smanjenje koordinacije pokreta i budnosti. Posledice su štetne, te  u bilo kojem slučaju je najbolje da se ne prepuštate porocima.
  • Trenirajte jače i pametnije. Ako se brzo zadišete u toku trčanja ili neke druge fizičke aktivnosti, a želite da povećate vašu izdržljivost, koncentrišite se na popravljanje vašeg kardiovaskularnog stanja. Ako vidite da vam fali snage u nogama, razmislite o treninzima snage u lokalnoj teretani gde ćete izgraditi mišiće.  Uz teretanu ide i odgovarajući program ishrane koji sadrži dosta proteina. Za svaki veliki preokret u navikama prethodno se konsultujte sa lekarom.
  • Konsultujte dijetetičara i lekara. Ako ste zabrinuti da vaša težina ili dijeta ne daju odgovarajući uticaj na poboljšanje vašeg stanja i kondicije, razgovarajte sa vašim dijetetičarem i lekarom koji će proceniti vašu trenutnu formu. Lekar i dijetetičar će vas najlakše uputiti u pravi smer. Ako ste član atletskog kluba i trener vam može pomoći. Ako ste u nedoumici oko korišćenja suplemenata, obavezno pričajte sa lekarom, koji vam može poreporučiti šta vam najbolje odgovara, a šta ne. Izbor suplemenata je poput plana ishrane i programa treninga – uvek prema vašem individulanim potrebama.

Mnogima nervoza dođe u poslednjim danima pred trku, a najvažnije je da u tom slučaju pronađete pravu misao vodilju i da idete prema njoj. To će vam potpuno ukloniti sve negativne misli i uputiti vas ka cilju.

A vi? Da li ste ikada bili u ovakvoj situaciji i šta ste uradili?