Bol može da bude koristan, iako zvuči neverovatno, na ovaj način nas telo obaveštava o potencijalnom oštećenju. Organizam nas upozorava da nešto ne funkcioniše kako treba, tako što u toku trčanja osetimo umeren bol. Ovo nam može biti od pomoći da otkrijemo trkačku povredu na vreme. Ipak, koliko ćemo dugo trpeti bolove zavisi isključivo od nas.

Postoje dva načina da se izborimo sa bolom, a da u isto vreme nastavimo sa fizičkim aktivnostima. Jedan od tih načina, koji nepreporučujemo iako je veoma rasprostranjen, jesu lekovi protiv bolova. Lekovi protiv bolova će samo “zamaskirati” problem, na taj način ćete se otarasiti bola ali nećete rešiti njegove uzroke. Dugoročno gledano, ovaj metod vas vodi u još veći problem i ozbiljniju povredu.

Drugi način pristupa ovom problemu, po nama mnogo bolji, jeste da slušate svoje telo. Pokušajte da shvatite, šta ste to loše radili što je dovelo do bola. Ukoliko uspostavite komunikaciju između tela i uma, ako uspete da osvestite poruke koje telo šalje i uspete da umom kontrolišete svoje pokrete, uspećete da precizno locirate bol i promenom tehnike napravite promene koje će vam koristiti doživotno.

Uobičajeni uzroci bola

Manjak kretnje

Delovi tela koji su napeti, kruti ili se nekreću dovoljno, mogu da prouzrokuju bol. Bitno je da ove delove tela razmrdavate postepeno i pažljivo bez naglih pokreta.

Nepravilni pokreti

Bez obzira da li pravite preveliki pritisak pri udarcu pete o podlogu, pravite predugačke korake, odgurujete se petom na kraju koraka ili pravite preterane pokrete nekim od delova tela dok trčite, nepravilni pokreti mogu da prouzrokuju povredu i bol. Pokušajte da osvestte gde grešite i poradite na tehnici trčanja.

Preterano korišćenje

Ovaj problem se nepojavljuje samo zbog prevelikog broja ponavljanja istog pokreta. Veoma često uzrok ovog problema su manjak kretnje ili nepravilni pokreti nekog drugog dela tela. Na primer, ako vam trbušni mišići nisu dovoljno aktivni noge moraju da rade više, ako se dočekujete na petu vaša kolena trpe jači pritisak…

Kada osetite prvi bol zastanite i zapitajte sebe

  • Da li bol dolazi iz mišića ili je u pitanju iščašenje?
  • Da li vas boli ligaent ili tetiva?
  • Da li se bol pojavljuje samo pri udaru o površinu?
  • Da li je bol sa samo jedne strane tella?
  • Da li je bol lociran u jednoj tački?
  • Da li se bol pojavljuje samo na početku vežbanja ili neprestaje i kad se zagrejem?
  • Da li postoji neki određeni pokret koji pomaže, pri kom neosećam bol?
  • Da li je neki od mojih pokreta asimetričan? Koja polovina se bolje kreće?

Primer

Prošle nedelje sam osetio bol u desnom kolenu. Prvo što sam uradio je to da sam pokušao da lociram tačno mesto koje me boli. Shvatio sam da je epicentar bola na prednjoj strani kolena i da imam osećaj kao da je pod upalom. Nisam želeo da pribegnem lekovima protiv bolova odmah već sam se zapitao: “Zašto me boli baš to mesto?

Napravio sam mali eksperiment, skoncentrisao sam se na način na koji pravim korake, znajući da bol u kolenu obično dolazi kao posledica udara o podlogu, i pokušao da ih analiziram. Shvatio sam da moja leva noga pravi korak malo iza mojih kukova, dok desna noga ide ispred kukova, terajući me da gazim na petu.

Sledeće pitanje koje sam postavio je bilo “Zašto moja desna noga ide previše unapred?“. Posmatrajući levu stranu svog tela shvatio sam da moja leva noga gazi bolje zato što se levi kuk nerotira u nazad kao desni, što je teralo desnu nogu da produžuje korak. Dakle moj problem je bio u tome što se moja karlica nije rotirala kao treba. dobra rotacija karlice nam omogućava da se dočekujemo središnjim delom stopala i da priisak na kolena znatno smanjimo u odnosu na dočekivanje na pete.

Kako bih ispravio ovu grešku, otišao sam na lokalnu stazu i trčao u suprotnom smeru. Ovo je primoralo moju levu stranu da rotira više. Poboljšanje je bilo momentalno, bol se smanjio već na prvom treningu. danas, nedelju dana kasnije,  već sam dosta unapredio rotaciju karlice a bol je nestao. Mogao sam da prihvatim bol u kolenu kao sastavni i neizbežni deo trčanja, uzmem lek protiv bolova i osećam se bolje u trenutku. Ipak, uspeo sam da se oslobodim i preveniram još ozbijniju povredu slušajući svoje telo.

Postavljajući prava pitanja svom telu i pažljivo slušajući odgovore moćićete da otkrijete prave uzroke bola i ispravite greške koje dovode do bola u korenu.

Da li i vi slušate svoje telo? Kolliko često ipak blokirate bol lekovima ili ga jednostavno ignorišete pod parolom: “Proći će!”.