Tehnika trčanjaZdravlje

Kako da odredim pronaciju i izaberem odgovarajuće patike za trčanje?

7 komentara

Trkači i trkačice se po stilu gaženja dele u pronatore (izrazite ili umerene), supinatore i one sa normalnom pronacijom. Od stila gaženja najviše zavisi i izbor odgovarajućih patika za trčanje. Početnike i početnice u trčanju ovo ume da zbunjuje pri kupovini prvog para patika. U ovom tekstu ćete otkriti kako da odredite koji ste tip trkača/ice.

Kako da odredim pronaciju?

Postoje brojni testovi za određivanje pronacije. Trenutno svaka kompanija koja proizvodi patike ima svoj skener stopala i specifičan sofver koji na osnovu vašeg koraka ili stava određuje stil i model patika iz njihovog asortimana. Ove servise trenutno ne možete pronaći u Beogardu.

Test #1: Čučanj ispred ogledala

Stanite sa paralelnim stopalima ispred ogledala i čučnite. Da li se prilikom čučnja spušta svod stopala i čukalj ide ka unutra? Verovatno da jako pronirate.

Test #2: Trčanje na traci

Neka vas neko snimi kako trčite na traci od pozadi. Onda pustite usporeno ili frame po frame taj video. Šta se dešava sa vašim stopalom kada udari od podlogu? Moguća su tri scenarija od kojih zavisi da li ste normalni pronator, supinator ili da preterano pronirate.

Test #3: Online testovi

Najgora moguća varijanta testa je da samo odgovorite neka pitanja online i da vam na osnovu toga kompanije koje prave patike predlože model. Sa druge strane i to je bolje nego da idete da kupite patike bez ikakvog znaja.

Tipovi patika i pronacija

Ono što treba da zapamtite jeste da postoje 2 tipa patika: sa podrškom koja garantuje stabilnost i patike koje ne pružaju podršku pri pronaciji, ali imaju odlično svojstvo amortizacije. Postoji i treća grupa patika za trčanje koja postaje sve više popularna: minimalističke patike koje se trude da imitiraju bosonogo trčanje – ne postoji zaštita od pronacije, ali ni od udara, tj ne postoji amortizacija.

Po tipovima trkača i trkačica:

 • normalna pronacija – normal patike, minimal
 • umerene pronacija – stability patike
 • izrazita pronacija – jaka stabilnost, kontrola pokreta (motion control) + preporuka za izradu uloška
 • supinacija – patike sa izrazitom amortizacijom

Uloga pronacija pri trčanju

Pronacija ima ulogu pri koračanju (hodanju i trčanja) kao amortizer na kolima. Svod stopala se prilikom udarca noge od tlo spušta, a ukoliko je stopalo ravno, kako nije moguće da se spusti više tako se noga savija ka unutra (ne kod svih ljudi, ali kod većine). Takođe, ako ste prekomerne težine, stopalo ume da jače pronira (Može biti interesantno: kada idete iza nekog ko je teži, pogledajte šta se dešava sa njegovim stopalom dok hoda).

Diskusija i kritike na temu pronacije

Kako je danas sve više onih koji kritikuju celu ovu nauku oko patika za trčanje, tako se javlja pokret minimalističkog (bosonog) trčanja. Ukratko, nakon knjige Born to Run, i sa promocijom Vibram nazuvka za trčanje javlja se cela jedna nova paradigma trčanje koju prate i najveći brendovi koji svi imaju u svojoj ponudi minimalističke patike za trčanje.

Osnova kritika je analogija sa nogom/rukom u gipsu. U modernim patikama za trčanje, koje kontrolišu pokret i koje nam pomažu pri koračanju, noge su kao u gipsu. A to znači, da mišići (posebno oni mali koje ne vidite okom) atrofiriju. Pored ovoga, menja se i stil trčanja, ljudi se dočekuju na petu, a normalno je (ako trčite bosi – probajte) da se dočekujete na jagodice prstiju. Posledica svega ovoga je veliki broj povreda kod svih koji redovno trče.

Previše halabuke o pronaciji

Mnogi smatraju da je pronacija normalna i da ne mora da izazazove probleme (a pokazuje se da postoji korelacija između pronacije i problema kao što su plantarni fascit, ITBS…), pa tako ide i ovaj video na internetu, na kome je čuveni Gebreselasije.

Za kraj, da sumiramo, isčitajte što više, uradite što više tekstova, posavetujte se sa isusnijima i kupite vaše prve patike za trčanje. Neka to budu patike sa većom zaštitom nego inače. To je veliki korak ka upoznavanju vašeg stila trčanja. Sve kasnije su samo detalji 🙂

Kako da otkrijete trkačku porvredu?
Kako da izbegnete povrede pri trčanju?

Povezani članci

7 komentara. Leave new

 • Zlatan Kadragić
  mart 11, 2012 11:18

  Da nije malo pogrešena noga u slici??? Ovo treba da bude desna gledano od pozadi a piše da je leva

  Odgovori
  • Zlatane, ovo je leva noga pri udaru o podlogu, a pošto većina trkača (ne baš najpravilnije) gazi prvo petom, slika je prikazana kao da se trkač kreće ka nama, dakle spreda.

   Odgovori
   • Zlatan Kadragić
    mart 11, 2012 19:06

    Slika izgleda kao da se prikazuje s leđa a tako se i uobičajeno radi jer se na peti bolje vidi stil gaženja.

    Odgovori
    • Veroljub [Trčanje.rs]
     mart 12, 2012 09:39

     U pravu je Zlatan. Moja greška. Uvek se prikazuje sa zadnje strane jer se tako i jedino vidi. 

     Odgovori
 • Nema nikakve greške u slici, ovde je leva noga prikazana s leđa, pogledajte malo bolje sliku i analizirajte skočni zglob kao i list. Isto tako, na slici je doskok stopala na prstima a ne na peti. samo jedno pitanje za Veroljuba, a to je odakle je preuzeo sliku, dali je iz neke knjige, ili?

  Odgovori
 • Iako je proslo mnogo Zlatan je u pravu, ovo je desna noga a ne leva.

  Odgovori
 • Zdravo.Imam jedan mali problem.Ne mogu da odredimsvoj tip pronacije , a u mojoj okolini nema prodavnice koja ima skener stopala.Dali mogu da vam posaljem snimak trcanja kako bih odredio tip pronacije?

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed