Connect with us

Hi, what are you looking for?

Zdravlje

Kada je pravo vreme da trkači doniraju krv?

Trkači i trkačice, i generalno sportisti, su jedna od najzdravijih grupa ljudi, što ih čini idealnim da doniraju krv.

“Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18-65 godina kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila.”Crveni krst Beograd

Dobrovoljno davanje krvi i trčanje

Količina krvi koja se donira ne prelazi 450ml, što je manje od 10% sveukupne krvi.

Trčanje je aerobna aktivnost što znači da se koristi kiseonik za stvaranje energije.

Nakon gubitka krvi, zapremina krvi pojedinca (i broj crvenih krvnih zrnaca) se smanjuje, što dodatno umanjuje kapacitet tela da prenosi kiseonik. Ovo je značajno za trkače jer je isporuka kiseonika ključni faktor u aerobnim performansama.

Kada vaši mišići nemaju dovoljno kiseonika, njihov rad se smanjuje.

Zato je važno znati:

Kako davanje krvi utiče na trkače/ice

Nakon davanja krvi, neophodno je nadoknaditi hemoglobin koji ste izgubili.

Studije pokazuju da telo obnavlja zapreminu krvi u roku od tri dana od doniranja, a većina dugotrajnih uticaja na performanse se rasčiste u roku od tri nedelje.

Kada je u pitanju hemoglobin, može proći i do šest nedelja dok se vrati u normalu.

Svakako većina trkača ne bi primetila privremeno smanjenje performansi, ali bi moglo uticati na trke koje iziskuju veliki napor, poput maratona.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Uticaj nedostatka krvi na performanse

Pre samog darivanja krvi potencijalni donator mora odgovoriti na nekoliko pitanja vezanih za istoriju bolesti i proći lekarski pregled (merenje krvnog pritiska i hemoglobina).

Zaključak istraživanja je bio da se snaga kod aktivnih ljudi smanjuje za oko 5%, a potpuni oporavak nastupa tek nakon tri nedelje. Važno je napomemuti da iako davanje krvi smanjuje aerobnu snagu (merenu potrošnjom kiseonika), zamor koji trkač/ica oseća se ne menja.

Ovo ukazuje na to da anaerobni energetski sistemi mogu kompenzovati smanjenu aerobnu snagu, i omogućiti da se učinak vežbanja održi čak i nakon davanja krvi.

Pomozite svom telu da se oporavi

Jako je važno da se na sam dan davanja krvi odmorite od treninga, a još važnija je dobra hidratacija.

Za oporavak smanjite intenzitet treninga sledeće 2-3 nedelje, i izbegnite ozbiljne trke bar mesec dana.

Isto tako, obratite pažnju na to kako se hranite. Neophodno je da unosite dovoljno gvožđa kako bi se krvna zrnca vratila u normalu. Gvožđe je jako potrebno našem telu jer je deo svih ćelija, a njegova glavna funkcija jeste da nosi kiseonik iz pluća kroz telo i pomogne mišićima da skladište i koriste kiseonik.

Najbolji izvor gvožđa su svakako plodovi mora, crveno meso, zeleno povrće, cvekla, žitarice, tofu, i različite mahunarke itd.

Sačekajte malo posle naporne trke

Imajući ove informacije na umu, idealno vreme za doniranje krvi je van sezone trka (iako je idealno vreme bilo kada). Preporučuje se da izbegavate naporne vežbe 24 sata nakon donacije, ali ako ste u fazi treninga, okej je da nastavite rutinu dan kasnije i slušate svoje telo.

Sa druge strane, kada se radi o trkama, pokušajte da izbegnete davanje krvi mesec dana nakon velike trke. Vaši rezultati i telo će vam biti zahvalni.

OVDE PROČITAJTE SPISAK AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci