blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Jesen – godišnje doba kada trčanje cveta

Jesen mnogima nije omiljeno godišnje doba, ali zanimljivo je da velikom broju trkača i trkačica jeste. Vrućine nestaju, a temperature se spuštaju na one podeoke koji su najidealniji za trčanje. Bez obzira da li ste stari trkač ili trkačica, ili želite da počnete da trčite, ne propustite ovo godišnje doba, izađite iz kuće i radujte se kiši, tmurnim danima i jakom vetru.

Jeseni, dobrodošla nam. Donosiš nam nove trkačke izazove i bolje uslove da se uspešno nosimo sa njima.

Nema potrebe za bežanjem u zatvorene prostore, rapoloženje ne zavisi od okoline, već isključivo od vas. Što je izazov veći, veće je i zadovoljstvo nakon što ga pređete.

Šta je potrebno da znate da biste bili spremni za jesenji trening?

Jesen – ne preterujte sa ubrzavanjem

Vreme je hladnije i u iskušenju ste da odmah ubrzate. Budite oprezni, da se ne biste povredili. Uvek je najbolji način da izbegnete povrede, a i da najsigurnije napredujete u svom treningu, da nedeljno povećavate svoju kilometražu za 10 %.

Ako želite da ubrzate svoj tempo i planirate da radite intervalne treninge, ne povećavajte nedeljnu kilomtražu da ne biste povećavali intenzitet treninga i kilometražu u isto vreme.

Na nižim temperaturama je prijatnije trčati. Photo by Emma Simpson from Unsplash.

Jesen – obucite se pametno

Naravno, oblačite se u slojevima. Vreme je nestabilno, pa se potrudite da oko pasa imate privezanu laganu jaknu (po mogućstvu za trčanje), a na glavi ili u džepu kačket, u slučaju jesenje kiše. Majica sa dugačkim rukavima je u ovo doba najmudrije rešenje.

Lepota jeseni je i u tome što u nekim toplijim danima možete da izađete i sa kratkim rukavima, a da vam bude prijatno, ali ne zaboravite da imate sa sobom podršku.

Jesen – pazite gde gazite

Lišće opada, svuda je oko nas. Izgleda možda bezazleno, ali lišće, koliko god lepo izgledalo, može da prekrije rupe na putu, pukotine u trotoaru, i saplete vas, ili, u najgorem slučaju – prizemlji vas na neželjen način.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Takođe, lišće može da bude klizavo nakon kiše, a kada su temperature niže, da se ledi. Budite oprezni i pazite gde gazite.

Jesen – zaštitite oči i kožu

Verovatno ste odložili svoje sunčane naočare za trčanje, ali ipak ih vratite na dohvat ruke. Sunčevi zraci nisu tako jaki u ovo doba godine, ali su i dalje dovoljno jaki da mogu da izazovu štetu vašim očima i koži. Izgleda čudno, ali da, možete da izgorite i u jesen.

Dakle, nabacite naočare i zaštitnu kremu – faktor 30 (najmanje).

Jesen – obratite pažnju na vreme

Dan se skraćuje, a ostala vam je letnja navika da trčite ujutru ili uveče. Ako krećete da trčite, nemojte da zaboravite da pametno tempirate vreme.

Ako vam obaveze nikako ne dozvoljavaju da uhvatite dan i morate da trčite po mraku, obucite neku svetliju odeću, po mogućstvu jarkih boja, da biste bili što vidljiviji na stazi.

Jesen – sezona trka

Jesen je idealno godišnje doba za održavanje trka. Na nižim temperaturama je prijatnije trčati pa je trkačima i trkačicama primamljivije da učestvuju na mnogobrojnim trkama.

Ova jesen može da bude odličan trenutak da isprobate doživljaj polumaratona ili da prvi put doživite ushićenje trke i atmosferu koju ona nosi. Shodno svojim trkačkim mogućnostima izaberite trku za jesen i pridružite se hiljadama ljudi na ulicama gradova koji su tu iz istih razloga kao i vi, dobre zabave i druženja.

Advertisement. Scroll to continue reading.
3 Comments

3 Comments

  1. nion

    22.09.2012 at 20:11

    sada se juri PB

  2. Daki

    23.09.2012 at 02:29

    Ja sam pre neki dan trcao po kisi a i bice takvih perioda sada….Naravno i po vjetru…Ali kisa recimo ona nije mi smetala niti me brigalo sta ce ko pomisliti… Malo je smoran onaj pljusak . I one teretane ja licno ne volim one trake treba tjelo da se navikava na teske uslove ..Posle Ljetnjeg perioda dolazi kisa…. kisa mi uvjek zanimljiva volim da trcim kad je ona tu….Do prvog snijega e tu trcim Brdom ;)

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

* Naslovna

Zima je godišnje doba u toku kojeg se održava veoma mali broj trka i u toku kog se trkači pripremaju za prolećna takmičenja. Neki...

* Naslovna

Početak je, kažu s pravom, uvek najteži. Ali jednom kada krenete zaboravićete koliko je bilo teško. Skoro svi trkači i trkačice imaju slične priče...

Zdravlje

Redovno džogiranje može da produži život u proseku za šest godina, otkriće je novog istraživanja danskih naučnika. „Sa sigurnošću možemo reći da trčanje produžava...

* Naslovna

Imate želju da počenete da se bavite trčanjem, motivisani ste i želite da se na stazi osećate prijatno. Biti trkač početnik posebno je teško,...