Jesen mnogima nije omiljeno godišnje doba, ali zanimljivo je da velikom broju trkača i trkačica jeste. Vrućine nestaju, a temperature se spuštaju na one podeoke koji su najidealniji za trčanje. Bez obzira da li ste stari trkač ili trkačica, ili želite da počnete da trčite, ne propustite ovo godišnje doba, izađite iz kuće i radujte se kiši, tmurnim danima i jakom vetru.

Jeseni, dobrodošla nam. Donosiš nam nove trkačke izazove i bolje uslove da se uspešno nosimo sa njima.

Nema potrebe za bežanjem u zatvorene prostore, rapoloženje ne zavisi od okoline, već isključivo od vas. Što je izazov veći, veće je i zadovoljstvo nakon što ga pređete.

Šta je potrebno da znate da biste bili spremni za jesenji trening?

Jesen – ne preterujte sa ubrzavanjem

Vreme je hladnije i u iskušenju ste da odmah ubrzate. Budite oprezni, da se ne biste povredili. Uvek je najbolji način da izbegnete povrede, a i da najsigurnije napredujete u svom treningu, da nedeljno povećavate svoju kilometražu za 10 %.

Ako želite da ubrzate svoj tempo i planirate da radite intervalne treninge, ne povećavajte nedeljnu kilomtražu da ne biste povećavali intenzitet treninga i kilometražu u isto vreme.

Jesen – obucite se pametno

Naravno, oblačite se u slojevima. Vreme je nestabilno, pa se potrudite da oko pasa imate privezanu laganu jaknu (po mogućstvu za trčanje), a na glavi ili u džepu kačket, u slučaju jesenje kiše. Majica sa dugačkim rukavima je u ovo doba najmudrije rešenje.

Lepota jeseni je i u tome što u nekim toplijim danima možete da izađete i sa kratkim rukavima, a da vam bude prijatno, ali ne zaboravite da imate sa sobom podršku.

Jesen – pazite gde gazite

Lišće opada, svuda je oko nas. Izgleda možda bezazleno, ali lišće, koliko god lepo izgledalo, može da prekrije rupe na putu, pukotine u trotoaru, i saplete vas, ili, u najgorem slučaju – prizemlji vas na neželjen način.

Takođe, lišće može da bude klizavo nakon kiše, a kada su temperature niže, da se ledi. Budite oprezni i pazite gde gazite.

Jesen – zaštitite oči i kožu

Verovatno ste odložili svoje sunčane naočare za trčanje, ali ipak ih vratite na dohvat ruke. Sunčevi zraci nisu tako jaki u ovo doba godine, ali su i dalje dovoljno jaki da mogu da izazovu štetu vašim očima i koži. Izgleda čudno, ali da, možete da izgorite i u jesen.

Dakle, nabacite naočare i zaštitnu kremu – faktor 30 (najmanje).

Jesen – obratite pažnju na vreme

Dan se skraćuje, a ostala vam je letnja navika da trčite ujutru ili uveče. Ako krećete da trčite, nemojte da zaboravite da pametno tempirate vreme.

Ako vam obaveze nikako ne dozvoljavaju da uhvatite dan i morate da trčite po mraku, obucite neku svetliju odeću, po mogućstvu jarkih boja, da biste bili što vidljiviji na stazi.

Jesen – sezona trka

Jesen je idealno godišnje doba za održavanje trka. Na nižim temperaturama je prijatnije trčati pa je  trkačima i trkačicama primamljivije da učestvuju na mnogobrojnim trkama.

Ova jesen može da bude odličan trenutak da isprobate doživljaj polumaratona ili da prvi put doživite ushićenje trke i atmosferu koju ona nosi. Shodno svojim trkačkim mogućnostima izaberite trku za jesen i pridružite se hiljadama ljudi na ulicama gradova koji su tu iz istih razloga kao i vi, dobre zabave i druženja.

Koje je vaše omiljeno godišnje doba za trčanje?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...