Zdravlje

Nauka i zdravlje – odgovori na česta pitanja o hidraciji

2 komentara

hydrostar

Na neka pitanja jednostavno svi znamo odgovore. Ako bi neko pitao da li treba unositi tečnost kada naporno trenirate i kada se znojite sigurno bi većina vas rekla: naravno da treba. Ali kao što uvek kada nešto osmislite i imate sjajnu ideju i dođete do njene realizacije, pojavi se mnogo pitanja o kojima na početku niste ni razmišljali. Hidracija nije izuzetak. Kroz ovaj tekst ću pokušati da vam dam odgovore na neka pitanja koja ste postavili.

Da li deca mogu da piju sportsko piće?

Bilo je mnogo zainteresovanih da saznaju da li deca mogu da piju Hydrostar. Borka Drljača je pitala da li desetogodišnjaci mogu koristiti sportsko piće. Naučni radovi kažu da deca i mladi mogu da koriste sportsko piće. Američka akademija za pedijatriju preporučuje da deca treba da budu dobro hidrirana pre početka fizičke aktivnosti.

Takođe naglašava da tokom fizičke aktivnosti fizički aktivna deca težine 40 kilograma mogu da piju sportsko piće i to 150 ml na svaki 20 minuta fizičke aktivnosti. Za decu/adolescente koja imaju 60 kilograma preporuka je 250 ml na svakih 20 minuta fizičke aktivnosti.

Da li možemo da pijemo energetska pića tokom  i nakon fizičke aktivnosti?

Postavili ste mnogo pitanja na temu energetskih pića i kofeina i njihovog korišćenja tokom fizičke aktivnosti. Treba naglasiti da energetska pića nisu sportska pića jer ona u sebi sadrže kofein a ne sadrže natrijum i druge elektrolite koji su nam potrebni tokom fizičke aktivnosti. Energetska pića u sebi sadrže određenu količinu kofeina koji deluje stimulativno na organizam i daje mu trenutni osećaj povećanja energije. Pošto kofein kao i alkohol mogu da povećavaju diurezu sportistima se često skreće pažnja da kofeinska pića kao što su čaj i kafa, koka-kola i guarana nisu dobra rehidrirajuća pića i da bi trebalo da ih izbegavaju u situacijama u kojima se može razviti dehidriranost, kao što je period tokom i posle vežbanja.

Da li gubimo tečnost treningom u vodi?

Zanimljivo pitanje je postavila Ksenija Krsmanović a odnosi se na gubitak tečnost tokom treninga u vodi. Studije koje su sprovođene na plivačima pokazale su da se i tokom treninga u vodi gubi velika količina tečnosti. Prilikom intenzivnih treninga i treninga u zatvorenim bazenima sa visokom temperaturom ili otvorenim bazenima na visokim temperaturama dešava se da plivači ne shvataju kolika je njihova potreba za unosom tečnosti jer nisu svesni činjenice da se znoje upravo zbog toga što ne vide kapljice znoja na površini svog tela.

Dakle, i za treninge u vodi važi isto pravilo neophodna je i obavezna pravilna hidracija.

Da li je korisno da pijemo sportsko piće tokom dnevnih aktivnosti?

Mnogi od vas pa i Dragan Milanović su postavili pitanje da li Hydrostar možete piti i tokom običnih dnevnih aktivnosti ili samo tokom treninga. Odgovor je da vam tokom normalnih aktivnosti Hydrostar jednostavno nije potreban. S obzirom da tada nema velikog znojenja, znači da nema ni značajnijeg gubitika natrijuma, a one količine natrijuma koje su vam potrebne, bez problema unosite normalnom ishranom. Čak bi u tom slučaju unošenje velikih količina Hydrostara moglo dovesti do hipernatrijemije.

Dakle, Hydrostar je piće izbora pre, tokom i nakon treninga uz obavezno pridržavanje količina koje su navedene.

Šta sadrži pravo sportsko piće?

Pošto je bilo pitanja šta je to sportsko piće i koji je njegov sastav odgovoriću vam na to analizirajući Hydrostar. Prema preporukama Američkog koledža sportske medicine sportskoj fizički aktivnoj populaciji se preporučuje sportsko piće koje u sebi sadrži:

  • 60-80 gr/l ugljenih hidrata ,
  • 20 mmol/l natrijuma,
  • 3 mmol/l kalijuma.

Hydrostar sastavu jedne kesice koja se rastvara u pola litre vode sadrži: 30 g glukoze (u obliku glukoza monohidrata) 250 mg natrijuma (u obliku natrijum hlorida), kalijuma 30 mg (u obliku kalijum hlorida), 50 mg magnezijuma (u obliku magnezijum karbonata pentahidrata). Posmatrajući sastav pića vidimo da je u potpunosti ispraćena preporuka Američkog kongresa sportske medicine.

Pažljivo odabrana kombinacija ovih sastojaka, u toku i nakon fizičke aktivnosti:

• omogućava optimalnu hidraciju

• obezbeđuje energiju tokom fizičke aktivnosti

• sprečava pojavu simptoma dehidracije

*****

Dr Milici i dalje možete da postavljate pitanja putem forme na dnu teksta, a ona će na vaša pitanja odgovarati svake druge srede u mesecu! Na kraju svakog meseca od pristiglih pitanja izvlačimo srećne dobitnike nagrade – trening seta Hydrostara! Dobitnike za mesec april možete videti OVDE.

Hydrostar je doping free sportski napitak i ne sadrži anabolike i stimulanse. U toku je i promotivna akcija u kojoj Hydrostar trening set naruciti po ceni od 1800 dinara – http://www.hydrostar.rs/novosti/narucite-trening-set/ Podsećamo vas da uz trening set gratis dobijate i sportski, 3-komponentni šejker.

[cf]iframe[/cf]

 

Hidriranje na maratonu
Doping? Nikad čuo
Tags:

Povezani članci

2 komentara. Leave new

  • bilo bi zanimljivo kada bi neko uradio neku studiju koliko nam sportska pica,energetska pica ili cist doping mogu pomoci da imamo bolje rezultate u trkama recimo polumaratona i maratona.

    Odgovori
  • Da li ova akcija i dalje traje? HVALA!

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed