Connect with us

Hi, what are you looking for?

Zdravlje

Džoging – lakši način za dobru formu

Zima nas sve podjednako usporava. Ovo je idealan trenutak da u svoj trening uvedemo džogiranje. U džoging svrstavamo u sve što je ispod 6min/km, ali suštinski – najbolje je da džogiranje shvatimo kao uži pojam od trčanja, tj. trčanje laganim tempom.

trcanje-zimi-belo

Koja je razlika između trčanja i džoginga?

Sam pojam džoginga nije baš najsrećnije skrojen jer podrazumeva lagano trčanje te nosi određenu dozu relativnosti.  Stručnjaci negiraju ikakvu razliku između ovo dvoje, ali među nama kao neka granica između džogiranja i trčanja spominje se 10km/h ili 6min/km. Mada je ovo prilično individualno, 

Džoging je pre svega trčkaranje na nivou od oko 70% vrednosti vašeg maksimalnog srčanog pusla. Tako da ono što je za jednog Bekelea džoging i lagano istrčavanje za vas može biti jedan ozbiljan trening brzine.

Sve ovo vam pišemo kako biste shvatili da definicija i nije toliko bitna. Trčkarajte lagano i uživajte u džogingu. Ukoliko dovoljno sporo trčite trebali biste biti u mogućnosti da lagodno časkate sa vašim partnerom u trčanju. Nemojte napraviti grešku i ići brže od ovoga.

Blagodeti džogiranja

Džoging predstavlja idealnu kardiovaskularnu aktivnost a popularnost dobija pre svega zahvaljujući njenoj jednostavnosti, mogućnosti da se uklopi u bilo koji raspored. Trčati se može tokom cele godine, a ima dosta pozitivnih efekata na zdravlje. Povećava izdržljivost, osnažuje srce i krvotok, smanjuje rizik obolevanja od bolesti srca, snižava procenat masnih naslaga, osnažuje kosti i mišiće nogu i leđa. 

[cf]iframe[/cf]

Džoging se može preporučiti osobama oba pola, osrednje ili jače forme, pod uslovom da nemaju više od 15kg „viška“. Patike za trčanje su važne, trebaju da imaju dobru potporu, fleksibilnost, ali i da nisu suviše male ni velike. Nebi trebalo džogirati svaki dan, na primer 4 dana nedeljno po pola sata je dovoljno, jer je i odmor važan, za oporavak zglobova, ligamenata, mišića.

Zagrevanje za džogiranje

Pre džogiranja se treba zagrejati brzim hodom, zatim malo istezati mišićne grupe (dinamičko istezanje) i početi sa džogingom. Na kraju, u fazi hlađenja, možete se opet malo istegnuti i prošetati da bi se mišići oporavili od treninga. Disanje treba da je normalno, ruke u toku džoginga pored tela i da prate ritam suprotne noge.

Što se tiče ritma džoginga, pre bi trebalo povećavati dužinu nego brzinu. Brzina se dobija intervalnim treninzima, a džoging je tu da vas učini izdržljivijim.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Džoging za naprednije trkače

Ozbiljni trkači popularišu ovaj vid rekreacije i upotrebljavaju ga kao vid oporavka posle jakih intervalnih treninga. Trkač koji je upravo istrčao brzi krug od 400 m na atletskoj stazi brzinom oko recimo 3:05 min/km obično džogira krug za oporavak posle ovog prethodnog.

Sada kada znate sve ovo, nemate više razloga da se krijete. Obujte patike i izađite napolje. Uživajte u džogingu.

Da li vi pravite razliku između trčanja i džoginga? Šta vama više prija?

12 Comments

12 Comments

 1. Veroljub Zmijanac

  15.12.2013 at 10:03

  Ma meni to sve isto :))

 2. poznic

  24.12.2013 at 19:51

  Za mene je džoging kada mogu da ćaskam sa nekim pored sebe, kao uz piće. :)

 3. Goran Kamenov

  30.12.2013 at 10:47

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

Tehnika trčanja

Bilo da je reč o bolu, osećaju, motivu ili posledicama - postoje znaci koje ne bi trebalo da ignorišemo.

Mršavljenje

Naučno je dokazano da fizička lepota pozitivno utiče na sve aspekte života, kako lične tako i poslovne i ljubavne. Svaki čovek je jedinstven –...

Gedžeti za trčanje

Sve što vam je potrebno da biste počeli sa trčanjem jeste par trkačkih patika. To ne moraju da budu najskuplje patike, i ne moraju...

Trening

Svi početnici u trčanju treba da znaju za ovaj jednostavan trik. Umesto da se prisiljavate da trčite duže distance tako što ćete ulagati više...