blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Da li treba da trčimo kada smo bolesni?

trčimo kada smo bolesni

Naravno, prirodan i logičan odgovor je: NE, svako bi pomislio da nije dobro da trčimo kada smo bolesni. Ipak, kao svi trkači dođu u situaciju da prave kompromis sami sa sobom i razmišljaju..ali šta ako bih ipak…

Dakle, da li smemo da trčimo kada smo bolesni?  Pročitajte neka od osnovnih pravila kada nikako ne trčati, a kada biste ipak mogli da napravite izuzetak.

migraine1

Pravilo vrata

Dr Dejvid Niman (David Nieman), direktor  Human Performance Laboratory pri  Apalači Univerzitetu, i sam trkač, koristi “pravilo vrata”. Ono jednostavno kaže:

  • ako su simptomi ispod vrata: bol u grudima, bronhije, opšti bol i malaksalost – ne trčimo
  • ako su simptomi iznad vrata: kijavica, začepljenost, kijanje ne predstavljaju rizik i – trčimo 

Ovo je podržano i ozbiljnim naučnim studijama poput  one sa  Ball Stejt Universiteta, gde je 50 trkača zaraženom virusom prehlade. Pola njih je trčalo sledećih nedelju dana umerenim intezitetom, pola nije. Nakon nedelju dana nije primećena nikakva statistička veza između brzine oporavka i treninga. Trčanje sa prehladom vas neće učiniti bolesnijim, i uz sve prednosti – zapravo se preporučuje.

Budite oprezni jer postoje rizici na koje morate da pazite

Naravno, morate biti oprezni. Ne preporučuje se trening koji će vam pomeriti granice i nikako ne trenirajte ukoliko imate temperaturu višu od 37 . U čuvenoj Los Anđeles studiji iz 1987, Niman je pratio preko 2.000 maratonaca dva meseca pred trku i nedelju dana kasnije. Rezultat?  Nakon trke, maratonci imaju 6x veću šansu da se razbole od ljudi koji nisu trčali maraton. Dodatno, trkači koji trče više od 100 km nedeljno, imaju duplo veće šanse da se razbole sa od onih koji trče tri puta manje.

Zaključak: trčimo li kada smo bolesni?

Ponekad.  Trenirajte pametno i ne forsirajte se. Dobro izbalansirani trening i poznavanje svog tela, garant su zdravlja. Postoje situacije kada možete da trčite i sa prehladom, ali gledajte da ta odluka vodi sveukupnom boljitku, umesto kratkoročnim ciljevima.

1 Comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Blog & Kolumne

Kada krene da vas žiga ispod rebara u toku treninga, telo vam šalje par signala. Saznajte zašto nam se ovo dešava, kako da prevenirate...

* Naslovna

Uprkos svim diskusijama oko uzroka grčeva pri trčanju, uglavnom svi se slažu sa sledećih pet koraka koje možete preduzeti da do njih ne dođe.

* Naslovna

Obratite pažnju na ovih 10 indikatora koji će vam reći da li da nastavite sa treningom ili je vreme za odmor od treninga. Ako...

* Naslovna

Trčanje je osećaj koji volimo, i želimo da traje. Ipak, povrede su realnost. Dr Irena nas savetuje kako treba razviti aktivnu dugoročnu strategiju prevencija...