Zdravlje

6 načina na koji trčanje poboljšava seksualni život

2 komentara

Čuveni rimski pisac i naučnik Plinije Stariji je daleke 77. godine nove ere, u svom delu Poznavanje prirode, pokrenuo novo pitanje o odnosu sportiste prema ‘najslađoj stvari’. Smatrao je da je vođenje ljubavi upravo ono što je potrebno jednom sportisti kada oseti da je spor. Platon se vekovima ranije sa ovom tvrdnjom nije slagao, a ova dilema traje do dan danas.

Kao i kod svih pitanja koja nemaju jasan i precizan odgovor i ovde važi ono pravilo – sve je individualno. Međutim, postoje određene činjenice koje retko ko može da ospori. Kako je trčanje (na duge staze) više od sporta, i zahteva ne samo fizičku spremnost već i psihičku i duhovnu snagu, tako je ono u bliskoj vezi sa osećanjem sebe, a onda i sebe u odnosu na druge. Jednostavno, ako treniramo i osećamo se dobro, to će uticati na sve oblasti našeg života pa tako i na naš ljubavni život.

Neke vrhunski trkači, a i sportisti uopšte, kažu da im seks pred važan izazov ne prija, čini ih iscrpljenim tako da nisu sposobni da daju svoj maksimum. Drugima je to najbolje rešenje za opuštanje i pripremanje za trku. Pitanje je, ako je sve individualno, kako da napravimo neki opšti zaključak na ovu temu?

Ponovo, trčanje nije samo fizička radnja, ono utiče na naše emocionalno stanje, čini nas vedrim, oslobađa nas stresa, jedan je od efikasnih načina lečenja depresije, a sve ovo čini da se dobro osećamo sa samim sobom. To dalje dovodi do toga da se osećamo poželjno i sposobno da ostvarimo bliskost sa drugom osobom. Onaj poznati endorfin nas navodi da drugačije posmatramo sebe kroz vreme.

Istraživanja su pokazala, a i dalje potvrđuju da trkači imaju dobar seksualni život i da je trčanje odličan pokretač ljubavnog čina. Neki tvrde da trčanje može da napravi od trkača bolje ljubavnike. Kako? Tokom treninga jedan trkač provodi vreme sa samim sobom i razvija svest o svom telu dok razmišlja kako diše, kada se fokusira na svoju tehniku, na svoje pokrete, na to šta mu prija a šta ne. Kada bismo sve ove principe primenili u krevetu, doživeli bismo jedno drugačije iskustvo.

Svaka kardiovaskularna vežba poboljšava krvotok zadnjice, prepona i karlice, a najbolje to rade joga, brzo hodanje, džoging i bicikl. To je od velike važnosti jer se na taj način pojačava krvotok genitalija što dalje dovodi do buđenja, oživaljavanja i ojačavanja orgazmične funkcije. Vežbanje pomaže telu da stvori više testosterona, a ovaj hormon pojačava libido i kod muškaraca i kod žena.

Jedan sportista u godinama između 40 i 60 jednako upražnjava seks kao čovek koji je 20 godina mlađi od njega i ne bavi se nijednom aktivnošću. Muškarci koji trče duže održavaju erekciju, a žene se mnogo brže i lakše uzbuđuju i doživaljavaju intenzivniji orgazam.

Brojne studije su takođe pokazale da oni koji redovno rade treninge snage imaju viši nivo testosterona od onih koji ih ne rade; niži nivo testosterona štiti od srčanih oboljenja ali u isto vreme smanjuje želju za seksom što dovodi do pitanja: koliko je čega dovoljno?

Postoji bliska veza između seksualne želje i pređenih kilometara, međutim, za ovaj odnos je ipak najvažniji kvalitet veze dvoje ljudi. Kada vam je veza uzdrmana ne postoji nijedna pređena kilometraža koja će vam povećati libido, ona samo može da zamaskira prave probleme koji su nastali između vas i vašeg partnera.

Profesor Kalifornijskog Univerziteta Džejms Vajt, ekspert na temu odnosa između fitnesa i seksa, sproveo je eksperiment sa 78 muškaraca koji su u četiri puta u toku nedelje radili umerene treninge. Nakon devet meseci, njihova seksualna aktivnost povećana je u proseku za 30 posto, sa 26 posto više doživljenih orgazama.

Kalifornijski naučnici su očigledno veoma zainteresovani za fitnes i seks što pokazuje još jedna velika studija koja je trajala čitavih 18 godina sa ukupno 750 volontera u Centru za bračne i seksualne studije na Long Biču. Naravno, rezulatat je pozitivan – redovno vežbanje dovodi do bržih i češćih doživljenih vrhunaca.

Bilo kako bilo, šta god studije pokazale, nema sumnje da je trčanje naš prijatelj u krevetu. Uvek se setite ovih nekoliko istinitih tvrdnji:

1. Trčanje može da vam obogati ljubavni život ako mu se posvetite na pravi način.

2. Sasvim sigurno ćete se osećati poželjnijim.

3. Muškarcima neće biti potrebno pomagalo (poput vijagre) kada dođu u određene godine.

4. Ženama se vraća ono osećanje sopstvene prirodne lepote. Pored toga, trčanje ublažava sve predmenstrualne simptome, probleme menopauze, kao i celokupno erotsko samopouzdanje.

5. Trčanje čini da se osećate mladim i živim.

6. Naučićete svoj ritam, na stazi i u postelji,  da slušate sebe i svoje telo. Znaćete kada je potrebno da usporite, a kada da ubrzate.

Šta kažete na ovo?

Da li ste povređeni ili oštećeni?
Preporuka: joga za trkače za sjajan početak dana!
Tags: ,

Povezani članci

2 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed