5 jasnih signala koji govore da nam je trčanje pogrešno

Bol koji ne prolazi je znak da nam je trčanje pogrešno

Iako na početku vaše trkačke karijere možete osećati povremeni bol u nogama, on će u 99% slučajeva proći sam. To nije znak da je trčanje pogrešno već je razlog taj da vam se noge još uvek “grade” i potrebno je da se trajno adaptiraju na nove zahteve i dužine koje pod njih stavljate.

Taj bol je najčešće umeren, javlja se na početku treninga, ume da “šeta” ali prođe u toku njega i svaki put traje sve kraće.

Ako, sa druge strane, trpite bol koji nikako da umine, i pogoršava se sa svakim treningom – zaista morate da stanete na vreme. Moguće je da ste pretrenirani ili da je vašim patikama istekao rok :)

pogrešno trčanje izaziva bol u nogama

Teške noge

Pravilan početak treninga podrazumeva blagu težinu u nogama koja postepeno prolazi, najčešće do kraja prvog kilometra. Kada se mišići potpuno prokrve, trening postaje lakši kako kilometri odmiču. Ukoliko osećaj “težine” ne prolazi – najverovatnije se niste dobro zagrejali. Svima nam se ovo dešava – rešenje je u preventivi, dakle – zagrejte se na vreme.

Kada je pogrešno trčanje dešava se Mrzovolja

Motivacija, kako i u “stvarnom” životu tako i u trčanju neminovno fluktuira. Ne postoji način da je održite konstantno na istom nivou, niti je to potrebno. Ona je tu da vas pokrene, ali vremenom morate da trčanje posmatrate kao zdravu naviku koja je deo vaše telesne higijene. Slično kao pranje zuba :)

Naići će dani kada vam neće biti do trčanja, i sasvim je u redu da dozvolite sebi mali odmor, ukoliko znate da ćete se vratiti na stazu. Realistični ciljevi su dodatno jako važni, jer vas neće uništiti u procesu.

Ako primećujete da vas već nedeljama mrzi da trčite – porazmislite da privremeno promenite način treniranja, učlanite se u Školu trčanja ili unajmite trenera.

loše trčanje izaziva mrzovolju

Prebzo umaranje

Kada uđete u razgovor sa nekim sveže navučenim trkačima i trkačicama često možete da čujete rečenice poput: “ja nekako nisam za duge pruge, mnogo sam brži/a na kraće staze” to uglavnom prevodimo kao: brzo se umaram, što povezujem sa idejom da sam sprinter. Niste. Samo prebrzo krenete :)

Kada se gađamo raznim brojkama koje definišu tempo te sve sporije od 6min/km je džoging, a 7min/km je već hodanje, mi u gordosti zaboravljamo da je najbolji tempo onaj koji je prilagođen trkaču. Nikada ne trčite brže nego što možete, koristi za vaše telo i trening su minimalni, vi rizikujete povredu i nećete napredovati.

Najbolji tempo za duga trčanja je onaj prilikom koga možete i da razgovarate, pri tempo treningu onaj gde je razgovor otežan ali i dalje možete da artikulišete rečenice a na intervalnima je i to nemoguće.

Grčevi

Ukoliko vas na kraju svakog treninga dočekaju grčevi – razlozi su trojaki a svaki možete da rešite preventivom. Kako budete bolje upoznavali sebe i svoje mogućnosti, grčevi će se prorediti.

  • ili se loše hidrirate – ne unosite dovoljno elektrolita
  • ili loše jedete – grčevi u stomaku su česti kod početnika
  • ili ste se preforsirali (pogledaj paragraf iznad)

A koji su znaci da trčite pravilno? Nikada očigledniji:

  • ne skidate osmeh sa lica
  • planirate sledeću trku
  • niste još uvek uspeli da se povredite
  •  radujete se svakom novom danu

Uživajte u trčanju i ne dozvolite da vas sitnice poput gore navedenih sputaju dugoročno :)