Connect with us

Hi, what are you looking for?

Tehnika trčanja

5 jasnih signala koji govore da nam je trčanje pogrešno

Bilo da je reč o bolu, osećaju, motivu ili posledicama – postoje znaci koje ne bi trebalo da ignorišemo.

Iako na početku vaše trkačke karijere možete osećati povremeni bol u nogama, on će u 99% slučajeva proći sam. To nije znak da je trčanje pogrešno već je razlog taj da vam se noge još uvek “grade” i potrebno je da se trajno adaptiraju na nove zahteve i dužine koje pod njih stavljate.

Taj bol je najčešće umeren, javlja se na početku treninga, ume da “šeta” ali prođe u toku njega i svaki put traje sve kraće.

Ako, sa druge strane, trpite bol koji nikako da umine, i pogoršava se sa svakim treningom – zaista morate da stanete na vreme. Moguće je da ste pretrenirani ili da je vašim patikama istekao rok :)

pogrešno trčanje izaziva bol u nogama
Ako bol ne prolazi, morate da stanete.

Teške noge

Pravilan početak treninga podrazumeva blagu težinu u nogama koja postepeno prolazi, najčešće do kraja prvog kilometra. Kada se mišići potpuno prokrve, trening postaje lakši kako kilometri odmiču. Ukoliko osećaj “težine” ne prolazi – najverovatnije se niste dobro zagrejali. Svima nam se ovo dešava – rešenje je u preventivi, dakle – zagrejte se na vreme.

Kada je pogrešno trčanje dešava se Mrzovolja

Motivacija, kako i u “stvarnom” životu tako i u trčanju neminovno fluktuira. Ne postoji način da je održite konstantno na istom nivou, niti je to potrebno. Ona je tu da vas pokrene, ali vremenom morate da trčanje posmatrate kao zdravu naviku koja je deo vaše telesne higijene. Slično kao pranje zuba :)

Naići će dani kada vam neće biti do trčanja, i sasvim je u redu da dozvolite sebi mali odmor, ukoliko znate da ćete se vratiti na stazu. Realistični ciljevi su dodatno jako važni, jer vas neće uništiti u procesu.

Ako primećujete da vas već nedeljama mrzi da trčite – porazmislite da privremeno promenite način treniranja, učlanite se u Školu trčanja ili unajmite trenera.

loše trčanje izaziva mrzovolju
Ne trčite brže nego što možete.

Prebzo umaranje

Kada uđete u razgovor sa nekim sveže navučenim trkačima i trkačicama često možete da čujete rečenice poput: “ja nekako nisam za duge pruge, mnogo sam brži/a na kraće staze” to uglavnom prevodimo kao: brzo se umaram, što povezujem sa idejom da sam sprinter. Niste. Samo prebrzo krenete :)

Kada se gađamo raznim brojkama koje definišu tempo te sve sporije od 6min/km je džoging, a 7min/km je već hodanje, mi u gordosti zaboravljamo da je najbolji tempo onaj koji je prilagođen trkaču. Nikada ne trčite brže nego što možete, koristi za vaše telo i trening su minimalni, vi rizikujete povredu i nećete napredovati.

Najbolji tempo za duga trčanja je onaj prilikom koga možete i da razgovarate, pri tempo treningu onaj gde je razgovor otežan ali i dalje možete da artikulišete rečenice a na intervalnima je i to nemoguće.

Grčevi

Ukoliko vas na kraju svakog treninga dočekaju grčevi – razlozi su trojaki a svaki možete da rešite preventivom. Kako budete bolje upoznavali sebe i svoje mogućnosti, grčevi će se prorediti.

 • ili se loše hidrirate – ne unosite dovoljno elektrolita
 • ili loše jedete – grčevi u stomaku su česti kod početnika
 • ili ste se preforsirali (pogledaj paragraf iznad)
Rešite grčeve preventivno.

A koji su znaci da trčite pravilno? Nikada očigledniji:

 • ne skidate osmeh sa lica
 • planirate sledeću trku
 • niste još uvek uspeli da se povredite
 • radujete se svakom novom danu

Uživajte u trčanju i ne dozvolite da vas sitnice poput gore navedenih sputaju dugoročno :)

7 Comments

7 Comments

 1. Dalibor Đorđević

  01.12.2014 at 12:40

  Kao trkač početnik prvi put sam osetio tegobe nakon par nedelja kao bol u levom stopalu sa spoljašnje strane.Bol se pojačavala nakon hodanja, a naročito nakon trčanja, pri mirovanju, nije postojala. Da skratim priču, ispalo je da je to zbog toga što je put – ulica kojom trčim nagnuta blago na suprotnu stranu te se stalno nakon istrčanog kruga okrećem nazad da bi obe noge ravnomerno trpile opterećenje, tako da i takve stvari treba uzeti u obzir :) . Zbog toga sam bio primoran da napravim pauzu od skoro dve nedelje i kada sam se vratio trčanju osetio sam se bolje nego ikada i shvatio koliko mi je trčanje ustvari nedostajalo.

 2. Tasoti

  01.12.2014 at 14:10

  Ovo je jako prosto rešiti: potruditi se da se nauči ispravna tehnika trčanja. Na Youtube postoji mnogo klipova koji ovo objašnjava, saveta… Dužina treba da se postepeno povećava, nigde ne žuriti i pustiti da se noge prilagode dužinama i naporu. I po meni najbitnija stvar je upoznati svoje telo i signale koje šalje. Povrede ne prolaze same od sebe već ih treba lečiti, odmarati kad je potrebno. Od marta do sada sam uspeo da kao totalni početnik do sada istrčim oko 1100 km bez povreda i posledica. Ovo mi je doprinelo da svaki put na trčanje, a to je 4 puta nedeljno, izađen na stazu vese, nasmejan i gladan trčanja. Doduše malo se treba poruditi i uložiti u dobre patike, helanke, biciklističke i majice. I naravno redovno čitati i pratiti trcanje.rs i uspeh je zagarantovan!!!
  Pozdrav svima, sadašnjim i budućim trkačima, na pravom ste mestu!!!

 3. Aleksandar

  01.12.2014 at 16:20

  Ljudi, kada ne trcim dugo i krenem ponovo sa trcanjem, tabani me ubijaju. Ponekad se desi da imam bolove ispod clanka na stopalu. Tako jedno nedelju dve i posle toga sve normalno. Sta mi je ciniti?

 4. Luka

  13.01.2015 at 16:36

  Poceo sam da trcim pocetkom novembra, nisam se nikada ranije da kazem bavio trcanjem, vec nekih mjesec dana imam konstatan bol u lijevom pokosnici koji kada trcim nikako ne prolazi samo se desava da nekada boli vise, a nekada manje. Rekli su mi da će proći vremenom ali nikakvog pomaka nema.

  • nion

   13.01.2015 at 17:05

   Normalna pojava treba vremena.

  • pm

   13.01.2015 at 22:08

   1) ako ne koristiš obavezno kupi patike za trčanje i trči u njima. ne za fudbal, basket ili air max, već baš za trčanje
   2) promeni podlogu na kojoj trenutno trčiš
   3) odradi vežbe zagrevanja i istezanja
   4) pogledaj malo na you tube klipove o trčanju. možda loše gaziš stopalom
   5) odmah posle trčanja dok traju bolovi, masiraj bolno mesto sa ledom

 5. Pingback: Greške koje muškarci prave na traci za trčanje | Srpski fudbal

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Zdravlje

Možda je teže, ali je važnije. Kada je reč o trčanju u kasnijim godinama, ono samo može da vam podigne kvalitet života.

Mršavljenje

Naučno je dokazano da fizička lepota pozitivno utiče na sve aspekte života, kako lične tako i poslovne i ljubavne. Svaki čovek je jedinstven –...

Gedžeti za trčanje

Sve što vam je potrebno da biste počeli sa trčanjem jeste par trkačkih patika. To ne moraju da budu najskuplje patike, i ne moraju...

Trening

Svi početnici u trčanju treba da znaju za ovaj jednostavan trik. Umesto da se prisiljavate da trčite duže distance tako što ćete ulagati više...