Izlaganje hladnoći, na prvi pogled, deluje jednostavno – kada se tuširamo smenjujemo toplu i hladnu vodu, samo je važno da ciklus završimo hladnom vodom. Zašto ovo radimo? Zato što na taj način stimulišemo cirkulaciju i učimo naše telo da se bolje nosi sa promenama in real life, dakle kada izađete na minuščinu, ili trčite dugo sa kosom koja se uveliko znoji.

Dublji nivo koristi je zapravo onaj o kom ne pričamo dovoljno, a koji je Vim Hof (Wim Hof)  aka the Iceman razvio u sistem. Vremenom, ovaj čovek je istrenirao svoje telo da bude potopljeno u ledu preko pola sata bez da mu se telesne funkcije promene. Otporniji je na bolesti a njegovi sledbenici prijavljuju niz pozitivnih efekata.

Metod je vremenom “razotkriven” mada nikada nije ni bio tajna. Vim želi da vidi svet bez bolesti.

Prenosimo vam studije kao i detaljno analiziran postupak. Jedna napomena na početku: sistem nismo primenili do kraja, i nemamo apsolutnu vagu da li je ovo istinito i do koje mere. Činjenica je da Vima nauka istražuje i do sada ga niko nije označio kao prevaranta (pogledajte jako izbalansiran skeptični članak o njemu ovde)

O čemu se radi?

Sistem se delimično oslanja na pranajamu, drevnu hinduističku disciplinu svesnog disanja, ali dosta više na izlaganje tela hladnoći. Kontrolisano i svesno. Sistem ima tri celine:

 1. Svesno disanje
 2. Hladno izlaganje
 3. Meditacija

Zainteresovani? Možda još uvek ne, ipak vas zanima kako se ovaj sistem pokazao u praksi?

Šta kaže nauka?

Najzanimljivije istraživanje Vima i njegovog tima bilo je 2013. godine na studiji rađenoj na 24 ispitanika, 12 Vimovih sledbenika i 12 inače zdravih pojedinaca koji nisu praktikovali Vimov metod. Ubrizgan im je endotoksim ešerihije koli i pratili su reakciju tela. Svih 12 ispitanika pokazali su jače lučenje endorfina, te bolju reakciju u suzbijanju imflamacije. Laički rečeno – telo je pobedilo toksin. Celu studiju možete pogledati ovde.

Naučna zajednica je donekle zbunjena, jer je Vim pokazao da možemo svesno da delujemo na svoj imuni sistem.

Jedna manje poznata studija, testirala je samo hladno tuširanje i efekat na oporavak spotista, na nivou oporavka sportista, nije pokazala da kontrastno tuširanje doprinosti bržem oporavku, ono gde je utisak bio najpovoljniji, je na nivou stavova. Sportisti koji su se ovako oporavljali su prijavljivali da se oporavljaju brže. Ovo je, važno napomenuti, samo delimična primena Vimovog metoda.

Sistem razbijen na detalje:

Wim Hof sistem se sastoji od tri celine:

 • Izlaganje tela hladnoći – kontrasnim tuširanjem i ledenim kupkama
 • Svesno disanje – konkretna vežba od 30 udaha  i izdaha
 • Meditacija – tokom obe prakse vežbamo pristunost u trenutku i svesno dajemo signal telu šta od njega očekujemo.

Svesno disanje

Pranajama je dah povezuje sa pranom – svehranom svuda oko nas. Način na koji dišemo je mnogo više od toga kako stojimo. Disanjem mi definitivno možemo da regulišemo ton tela. Najbolji primer ste sigurno i sami osetili u praksi: kada produbite disanje – automatski se smirujete.

Napomena je da se ova vežba ne primenjuje:

 • Dok vozite
 • Pre/ u toku  plivanja
 • Dok stojite

Počnite u vama udobnom položaju,

Jutro je savršeno jer nam je stomak prazan:

Udahnite duboko i lagano vazduh dok ne osetite da vam pluća pritiskaju solarni pleksus. izdahnite. Ponovite zagrevanje 15 puta

30 snažnih udaha/izdaha

Zamislite da su naduvavate balon: udahnite na nos izdahnite na usta, u više kratkih, eksplozivnih izdaha. Pluća se šire pri udahu, skupljaju pri izdahu. Držite oči zatvorenim. Budite pripravni da će vam se možda zavrteti u glavi. Koncentrišite se na vaše telo koje se puni kiseonikom.

Skenirajte telo

Dok radite 30 uzdaha, pratite šta vam se dešava u telu. Osetite delove koji imaju previše energije i delove kojima ona fali: mentalno pošaljite energiju iz jednih u druge. Budite svesni svakog dela tela, krenite da skenirate od nožnih prstiju do vrha glave.

Zadržite dah

Nakon ovih 30 udaha/izdaha udahnite vazduh još jednom, lagano, bez preterane sile da napuni cela pluća. Izdahnite ga i zadržite prazna pluća neko vreme dok ne osetite refleks u gornjem delu grudi da udahnete ponovo. Spustite bradu na grudi da bi dodatno onemogućili ulaz vazduha.

Dah oporavka

Nakon svega udahnite celim plućima još jednom. Opustite solarni pleksus. Zadržite dah 15 sekundi i skenirajte telo još jednom pustite energiju gde mislite da fali. Izdahnite lagano.

Ovim ste završili jedan ciklus. Za početak radite jednom dnevno, dok ne osetite potrebu da povećavate na 2.

Sumiranje:

svesno disanje

Izlaganje tela hladnoći

Vim ovaj deo procesa poredi sa dizanjem tegova. Počinjemo sa malim težinama i vremenom podižemo opterećenje. Oko naših vena i arterija su mali mišići koji daju signal kada nam se kapilari skupljaju a krv se ograničava na esencijalne organe.

Ovaj proces je u principu automatska evolutivna mašina, koja je spašavala živote našim precima tokom ledenog doba. Kada je hladno, krv se ograničava na mozak i trup, smanjujući cirkulaciju u periferiji.

Zato se počinje hladnim ili kontrasnim  tuširanjem.

Tuširanje ne morate raditi neposredno nakon vežbe disanja, ali Vim podseća da će nam biti lakše jer je telo posle nje spremnije na ekstremne izazove.

Kontrasno tuširanje u praksi:

kontrastno-tusiranje

Ovo je samo jedan od načina da ga praktikujete, Vim u svom kursu daje konkretan predlog kako povećavati amplitudu tokom 20 dana! (pogledajte link na dnu teksta).

Kada se telo navikne na hladno tuširanje – moći ćete da povećavate ritam dok ne ostane samo hladna voda. Tada ste spremni za ledenu kadu!

Ledena kada

Tri kese leda stavite u kadu i pustite da se poluotope – dobićete temperaturu od 10-12 C. Ukoliko pospete so na led – ubrzaćete proces.

Kada smo u ledu, važno je da dišemo svesno i pustimo telo da se prilagodi. Ne prelazite 10minuta prvi put. Postepeno povećavajte minutažu.

Posle ledene kade, normalno je da se osećate smrznuto. Polaznici metoda savetuju šolju vrućeg kakaa i šetnju po stanu dok se telo samo ne zagreje.

Naravno kao i svaka praksa i ova dolazi uz disclaimer da dobijete zeleno svetlo od svog lekara i da je primenjujete pametno.

Meditacija – budite prisutni

Da bi sistem bio zaokružen, važan je vaš mentalni pristup izazovu.

Sumiraćemo ga u par tačaka:

 • Bol je izazov koji prevazilazimo disanjem
 • Nađite mantru koja će da vam pomaže: hladnoća me greje ili nešto slično
 • Mentalno zamislite ceo proces pre nego što uđete u njega: kako vas disanje hrani, kako vas hladnoća jača i kako ste posle regenerisani i zdraviji!
 • Prisutni ste tokom celog procesa, ako vam um odluta, blago ga vratite u tačku gde ste trenutno
 • Budite blagi prema sebi

Ukoliko ste praktikovali ovaj metod ili delove – podelite sa nama vaše iskustvo. Priče su dragocene!

Ukoliko vam je ovaj tekst bio zanimljiv probajte 3 dana besplatnog kursa

Ceo sajt i metod pogledajte ovde.

 

planovi za trčanje