Vesti

Odnela ga snežna lavina! Kilian Jornet pokušao uspon na Everest najtežom rutom

Nema komentara

Kilian Jornet je posle svoje četvrte pobede na UTMB za manje od 20 sati proveo još jednu „mirnu“ godinu u trčanju. Odveo je porodicu u Nepal u pokušaju da se popne na zapadnu stenu Everesta. Ruta koju su Willie Unsoeld i Tom Hornbein prvi put prešli 1963. godine.

Pročitajte i: Kilian savetuje kako da trčite uzbrdo

Kilian nije postigao svoj cilj, ali nije poenta u tome

Nažalost, Kilian nije postigao svoj cilj. Od Khumua, Jornet je bio iscrpan. „Ova ekspedicija je bila neuspešna ili?“, napisao je na Instagram nalogu. Ovde je i ispričao kako ga je lavina odvukla 50 metara, zbog čega je odustao od pokušaja.

„Oklevao sam da li da nastavim ili da se okrenem i odlučio sam se za ovo drugo“, kaže legendarni planinski trkač, koji se vratio u Nepal posle dve godine, uprkos tome što je tamo zaglavio 2020. zbog pandemije.

https://www.instagram.com/p/CsqTac-MTSF/

„Uspon je počeo strmim koridorom kako bih stigao na zapadnu stranu, a uslovi su bili užasni sa plavim ledom ispod gornjeg sloja dubine, išao sam dva koraka gore pa jedan dole 1000 metara. Onda sam stigao greben gde je veoma vetrovito pa sam se sklonio ispod platforme na tri sata da se smiri dok sam uživao u posmatranju redova penjača na uobičajenim nepalskim i tibetanskim rutama za uspon. Kada je vetar utihnuo, prešao sam mešoviti teren do Hornbein kuloar. Osećao sam da su uslovi savršeni, ali posle nekoliko stotina metara stigao je džep vetra i lavina“, kaže Kilijan Žornet, koji se tada suočio sa spustom u kome nije mogao da vidi više od dva-tri metra.

Jornet se bezbedno vratio u kamp, ali ne nužno i nesrećan

Uprkos tome kako počinje njegova objava, Jornet ostaje optimista. „Nisam stigao do vrha, ali zaista verujem da je kako mnogo važnije od šta, a osećaj uspona je bio savršen, kao velika slagalica u koju se uklapaju svi delovi, osim jednog, da bi se došlo do vrha“.

Ruta koju je Kilian pokušao je jedna od najtežih za dostizanje Everesta, s obzirom na njegovu tehničku poteškoću. Katalonac je na ruti proveo 31 sat. Bio je dobro zaštićen od ekstremnih vremenskih uslova, sa, u proseku 101 otkucaja u minuti.

https://www.instagram.com/p/CsG0mbFJqL5/

Kilian se za nedelju dana dva puta popeo na Everest

Kilianova želja za najvišom planinom na svetu počela je 2016. godine, kada je započeo svoj dvostruki uspon na Everest, koji je kulminirao 2017. dvostrukim usponom za nedelju dana, bez pomoći i kiseonika, a 2019. i 2021. vratio se na Himalaje da istraži teren i različite mogućnosti kako bi pokušao uspon na zapadnu stranu.

Prema njegovom blogu, Jornet je u Nepalu više od mesec dana. Stigao je 19. aprila i sa porodicom se popeo od Namche (3.340 metara) do Pheriche (4.371 m) kako bi se aklimatizovao na nadmorsku visinu i tamo je odradio četiri kruga koja su mu poslužila kao trening. Na poslednjem je stigao do C4, na 7.900 metara nadmorske visine. Najzad, čekao je da dođe dan sa najboljim mogućim vremenskim uslovima kako bi se uputio na svoj izazov, ali vreme na Himalajima je uvek nepredvidivo. Što je Kilijan osetio iz prve ruke.

Prema njegovom kalendaru, Jornet će se 12. avgusta vratiti u trku u švajcarskom Sierre-Zinal, trci koju je prošle godine zbog grčeva završio četvrti i u kojoj je Andreu Blanes odneo pobedu nakon što je Kenijac, Mark Kangogo, diskvalifikovan zbog dopinga. On bi kasnije trebalo da se suoči sa još jednim testom na ultri u planinama, ali još nije odlučio (ili saopštio) koji, prenosi Runner’s World.

Pročitajte i: Koliko Kilian Jornet može da istrči za 24 sata na ravnoj podlozi?

Bojana Bjeljac opet oborila hrvatski rekord na 10000m
96-godišnja trkačica oborila svetski rekord na 5k u kategoriji žena 95+
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed