* NaslovnaTrke

čudna pravila trka kojih moraju da se pridržavaju učesnici maratona širom sveta

Nema komentara

Neka pravila na trkama su sasvim logična, ali neka su i pomalo čudna. Ova čudna pravila trka zapravo veoma često imaju praktičnu primenu, posebno na događajima koji su domaćini za veliki broj judi.

Trčanje maratona deluje veoma jednostavno, zar ne? Samo se spremiš, obuješ patike i kreneš, ipak, ispostavilo se da nije baš sve tako prosto. Ovo su neka od najčudnijih pravila kojih se neki maratonci moraju pridržavati – u zavisnosti od staze i organizatora – potiču iz odredbi nekih od najvećih trka na svetu i dokazuju da svaki sport ima neka iznenađenja.

U ova pravila nisu uključena nova pravila koja će se primenjivati zbog bezbednosti od COVID-19 zaraze.

Čudna pravila trka – Zabranjeno psovanje

Prema pravilima Bostonskog maratona na trci se ne smeju koristiti ružne reči.

Čudna pravila trka – Morate da birate između muzike ili novca

Ne zabranjuju sve trke slušalice, ali Bostonski maraton zahteva da bilo koji trkač koji se takmiči za novčanu nagradu odustane od muzike tokom trčanja.

Kostimi nisu dozvoljeni

Iako postoje trke sa temom kostima, maratoni poput onih koji pripadaju Abbott World Marathon Majors seriji, ne žele da vas vide u svom kostimu supermena. Takođe nije dozvoljena glomazna odeća, dakle bilo šta što suviše štrči od gabarita vašeg tela.

Dečija kolica nisu dozvoljena kao ni utrčavanje sa decom kroz cilj

Za one koji vole trčanje sa svojom decom, moraćete da potražite poseban maraton. Kolica za bebe nisu dozvoljena na mnogim glavnim trkama poput Bostonskog i Njujorškog maratona. Takođe, popularni običaj da roditelji pred cilj uzmu svoju decu i sa njima utrče u cilj maratona, i tako dobiju lepu uspomenu i sliku, na velikim trkama nije dozvoljen.

Pirotehnika nije cool

Ovo verovatno ne čudi, ali nemojte donositi vatromet na trku za navijanje ili slavlje, stoji u pravilniku mnogih velikih trka. Iako, je to podrška članu vaše ekipe ili porodice, organizatori a i veliki broj drugih učesnika koji u tom trenutku protrčavaju pored vas i umornisu ne gledaju na to kao na fantastičnu ideju.

Alkohol zabranjen svima

Iako je ovo pravilo teško primeniti za gledaoce kojih u Njujorku na maratonu ima preko milion alkohol nije dozvoljen nikome na trasi trka Njujorškog maratona. Takođe i kao posebna zabrana stoji da je zabranjeno konzumiranje alkohola trkačima.

Bez štapova za selfije

Selfi stikovi su zabranjeni na velikim trkama. Bez obzira što trkači vole selfije sa trka, kada trčite veliki maraton sa hiljadama ljudi oko sebe, štap u ruci nije bezbedan.

Zabranjeno je javno uriniranje

Kada trčite veliku trku kao što je recimo Njujork, to traje satima. Osim vremena koje vam je potrebno da završite trku, tu je i vreme pre starta i posle cilja. Bukvalno ste pola dana u zoni trke, bez obzira na to, zabranjeno je da piškite na javnom mestu. Možda zvuči čudno, ali ko je jednom bio u šumi pokraj Ljubljane shvata šta bi se desilo sa Njujorkom da 50.000 maratonaca…

Ne vezujte pertle nasred puta

Iznenadno zaustavljanje u središtu staze za vanredne situacije nije dozvoljeno. Uvek pokušajte da se pomerite u stranu za druge trkače.

Startni broj je svetinja

Zaštitite startni broj po svaku cenu. Nije dozvoljeno rezanje, presavijanje ili savijanje. Ujedno, ako bi ste prodali svoj startni broj ili ga poklonili prijatelju jer niste u mogućnosti da trčite na Njujorškom ili Bostonskom maratonu, rizikovali bi ste da vas izbace sa trke i da više ne možete da dobijete svoje mesto.

Ovo su samo neka od zanimljivih pravila koja nekome mogu da zvuče čudno, nerpavedno pa čak i diskriminišuća. Ipak, ako vam se čini da nemaju logiku znajte da je prvo pravilo organizacije događaja, posebno velikih na kome učestvuje 50.000 trkača i 1.000.000 navijača i volontera (bukvalno shvatite ovu brojku), glasi: Bezbednost pre svega, znači da šansa da se povredite ili povredite nekog drugog mora da bude svedena na minimum.

Tortilje, prolećni zalogaji za poneti
HIGHLANDER u junu stiže u Srbiju. Avantura tvog života je na Staroj planini i počinje sad
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed