blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trening

Vremenski intervali – isprobajte Intervalni trening na novi način

vremenski intervali

Vremenski intervali su malo prilagođavanje intervalnog treninga koje može da napravi veliku razliku

U većini slučajeva, intervalni treninzi su napisani sa sledećom strukturom: interval je dat kao distanca koju je potrebno da istrčite najbrže moguće ili datim tempom, nakon čega sledi interval odmora od određenog broja sekundi ili minuta.

Klasičan primer ovoga bi bio 10 x 400m sa odmorom od 1:30. U ovom slučaju, intervali rada i odmora se tempiraju odvojeno, a vaš odmor je isti bez obzira koliko brzo ili sporo trčite.

Merenje intervala rada i odmora zajedno, međutim, ima brojne prednosti i daje vam mnogo više fleksibilnosti u vežbanju.

Ako vas ova tvrdnja zbunjuje, nastavite da čitate da biste saznali kako ovo malo prilagođavanje vaše strukture treninga može da napravi veliku razliku.

Vremenski intervali

Ova vrsta strukture treninga je veoma popularna među plivačima. Premisa je jednostavna: umesto da merite vreme odmora, merite ceo interval, a ostalo je ono što vam preostane nakon što ste završili radni period.

Na primer, recimo da je trening 10 x 400 m. Umesto 90 sekundi odmora nakon svakog intervala, svaki radni period počinjete svaka tri minuta. Na ovaj način, ako trčite prvih 400 za 1:28, odmorite se 1:32. Ako trčite sledećih 400 za 1:32, dobijate 1:28 odmora.

Ovo je sjajan način da strukturirate trening ako ste neko ko ima tendenciju da vodi računa o svojim performanse na treningu jer uklanja deo psihološkog pritiska.

Ako trčite malo sporije nego obično, vaš odmor se prilagođava prirodno jer vam je manje odmora potrebno da se oporavite od sporijeg tempa. Ako trčite brže, verovatno vam je potrebno malo više odmora da biste trčali istom brzinom u sledećem intervalu, a ova struktura treninga to takođe prihvata.

Super stvar za grupni trening

Ovo je takođe odličan način da se organizuje vežbanje za grupe, kada verovatno imate ljude različitih sposobnosti. Omogućava svima da počnu u isto vreme, bez obzira na to koliko brzo trče.

Još primera – vremenski intervali:

  • 4-6 x 800m svakih 5-6 minuta
  • 4-5 x 1K svakih 8-10 minuta
  • 10-12 x 200m svaka 2 minuta

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

* Naslovna

Intervali, deonice ili ponavljanja su jedan od standardnih treninga kojima trkači treniraju brzinu. Najčešće se trče na atletskoj stazi, ali mogu se trčati i...

Trening

Postoje razni načini na koje možete da popravite svoju trkačku formu. Da trčite više ili dalje. U tekstu je pregled raznih treninga trčanja koje...

* Naslovna

Koliko treninzi moraju da budu komplikovani pre nego što se izgubite u rasporedu? Da li postoji neka jednostavna rutina u trkačkom treningu kojom bi...

Trening

Piramida je zanimljiv način da trenirate različite brzine trčanja. Kod ove vrste intervalnog treninga pretrčane dužine se povećavaju dok ne dostignu jednu tačku, a...