Da li ste i vi jedan od trkača koji se premišlja šta dalje u svojoj sportskoj karijeri? Kažu da 1 od 3 trkača kad-tad proba triatlon, a kako bi vam pomogli sa tom odlukom, evo saveta kako da potrošite minimalno novca na inače skupu triatlonsku opremu.

NAPOMENA: U ovom tekstu je dat pregled opreme koja je potrebna nekom ko je totalni početnik, tj neko ko još ne trenira triatlon. Preporučujemo vam da se isprobate u trkama na sprint distanci (750m plivanje, 20km bajk, 5k trčanje) ili eventualno olimipjskoj distanci (duplo duže od sprinta) triatlona. Za sve koji bi da probaju duže trke (Half Ironman i full Ironman dužine), potrebno je više ulaganja.

Nema potrebe da komplikujete stvari za prvi put, možete nabaviti samo najneophodniju opremu, a kasnije, kada se zarazite ovim sportom postepeno se “ponavljajte”.

Ne zaboravite, barem u triatlonu, vrednost opreme može ići i do 15-20.000 eura  početnih ulaganja, a onda i godišnji budžet od preko 5000€ i više. (2 bicikla, aero točkovi, servis, trener, plaćanje bazena, koatizacija za trku ~500€, prevoz na trku….)

U nastavku sledi pregled najpotrebnije opreme za triatlon po disciplinama, uz nekoliko saveta za one koji ne žele da ulažu puno već samo da testiraju i sebe i sport ali i za one koji bi da ulože nešto novca u opremu.

DISCIPLINA #1: Plivanje

plivanje veilka

Odelo za plivanje

Odelo nije obavezno na svim trkama, a na nekim je i zabranjeno.

Da smo u Americi početnike bismo posavetovali da rentiraju odelo na vreme i da uživaju u trci, kod nas tako nešto još nije moguće (ili mi nismo uspeli da pronađemo na netu), ipak alternativa uvek postoji.

Kako su triatloni u Srbiji i okruženju aktivni leti uvek možete plivati u običnim kupaćim gaćama ili kostimu. Za nešto naprednije takmičare, odela se mogu naći što putem raznih oglasa, a za najefitniju varijantu pogledajte triatlosnki šop Wiggle.com koji isporučuje opremu u Srbiju. Cena od 500 RSD (kupaći), pa od 150€ za odelo.

Naočare

Što se naočara tiče, situacija je dosta povoljnija. Pre svega, početnicima će biti ok bilo koje naočare za plivanje. Pazite da izaberete naočare koje odgovaraju vašem tipu glave, a ako imate mogućnost uzmite naočare koje imaju gumu oko stakala, kako bi vam oči bile zaštićene od slučajnih udaraca na startu trke. Cena od 500 RSD.

DISCIPLINA #2: Bicikl

Bicikl

bajs

Za prvu trku možete voziti i vaš MTB, tj planinski bicikl ili vaš gradski bajs sa tanjim gumama. Nemojte da se stidite zbog toga, videli smo da MTB voze i na trkama u full ironman dužini.

Čak i ako nemate svoj bajk, možete ga iznajmiti na Adi (npr) ili pozajmiti od prijatelja. Pazite da vam veličina rama odgovara, koliko toliko. 

Za sve one koji žele da kupe bajk, postoje radne koje su specijalizovane za prodaju istih, u zavisnosti od kvaliteta koji vem je potreban cene su od 250 – 3000 evra. Naravno, pre ovakvih ulaganja “uradite domaći”, raspitajte se na forumu ili kod ljudi sa iskustvom, i definišite šta je ono što je vama potrebno. Dobro vreme za kupovinu je kraj leta, zbog sezonskih popusta koje ćete imati.

Sprinterice – obuća za bajs

Napredni triatlonci i bicikliste koriste sprinterice, tj posebnu tvrdu obuću kojom se kače za pedale. Na taj način stopalo je fiksirano za pedalu i omogućuje se vučenje pedale ka gore. Poenta: ne gurate samo jednom nogom pedalu na dole, nego u istom trenutku druga nova vuče ka gore pedalu.

Za početak, sasvim je ok da koristite patike za trčanje. Na taj način ne trošite vreme u tranziciji u presvlačenju, ali i nema učenja kačenja za bajk (koje podrazumeva i padanje, dok se ne naviknete).

Ukoliko se odlučite da pazarite sprinterice moraćate da investirate u:

  1. sprinterice od 50€ pa gore
  2. pedale od 20€ pa gore
  3. pločice (plastični nastavci, zašrafe se na sprintericu, a pri vožnji se ukače u pedalu) od 10€

Dres – odeća za bajs

Da, dobro ste pomislili, i odeća može da vam bude ista ona koju koristite pri trčanju. Za početak vam ne treba posebno odelo.

Ipak, bolje bi bilo da imate jedan specijalizovani dres za biciklizam koji ima jastučiće u predelu sedišta, što vam omogućuje da udobnije sedite 2-3 ili više sati na biciklu. Čak i ako ne vozite triatlon, tj samo biciklirate sat, dva i duže, dres za bajk je super investicija za vašu guzu :)

Cene ove opreme su takođe različite, u ponudi je dosta pristupačnih stvari te možete naći dres i za oko 800 RSD.

Samu trku možete raditi i u opremi za trčanje (nema amortizacija, ali nema ni presvlačenja u tranziciji sa bajka na trčanje) ili u posebnim triatlonskim dresovima, koji imaju samo male jastučiće i omogućavaju vam lako trčanje u njima. Posebni triatlonski dresovi kreću se od 100€ pa na gore.

Kaciga

Ovo je veoma bitan deo biciklističke opreme. Bezbednost je na prvom mestu pa vam savetujemo da obavezno nabavite kacigu. Ovo nemojte posmatrati kao trošak već kao investiciju u bezbednost.

Zvaničnu triatlonsku trku ne možete raditi bez kacige. Sudija će vam neće dati da čekirate bicikl i uđete u startnu zonu.

Cene kaciga su od 1000 RSD što i nije velika novac za ono što dobijate. Naravno možete je uvek i pozajmiti za trku.

Ipak ako trenirate na biciklu ili inače vozite bicikl po gradu naš prijateljski savet je da kacigu uvek nosite kada sednete na bajk.

DISCIPLINA #3: Trčanje

Javier+Gomez+Challenge+Triathlon+Dubai+Jpi-4ylk5Dex

Patike za trčanje

Verovatno da ste na sajtu Trčanje.rs zato što trčite i verovatno već imate iskustvo u par sezona trčanja?

Ako je tako, onda znate da je patika za trčanje osnovni deo trkačke opreme. Kako izabrati i kupiti patike za trčanje, pogledajte u našem vodiču za kupovinu patika za trčanje. Za recenzije poslednjih modela i pregled stanja na tržištu pogledajte testove patika koje smo radili.

Ovo su po nama najosnovnije informacije, o opremi, koje su vam potrebne ukoliko razmišljate da se oprobate u triatlonu. Ukoliko imate pitanja vezana za ovu temu, ili mislite da nešto treba dodati, pišite u komentarima!

Kalendar triatlonskih trka pratite i u našem oficijalnom kalendaru.

planovi za trčanje