Trening

Šta treba, a šta ne treba raditi kada trčite sa psom?

Nema komentara

Pas može biti čovekov najbolji drug za vežbanje. A ako trčite sa psom to je odličan način da se u duetu održite u formi, ali postoji nekoliko stvari koje treba zapamtiti kako biste zaštitili svog psa.

Šta bi trebalo da radite

Konsultujte se sa svojim veterinarom

On može proveriti i uveriti se da je vaš pas spreman za trčanje i dati savet o tome koliko je trčanje bezbedno za njihovu veličinu i starost. Takođe vam mogu pomoći time što će vam dati predloge za bilo kakve promene u ishrani kako bi se pas prilagodio njihovom nivou aktivnosti.

Počnite polako

Polako uvodite trčanje sa psom u svoj i njegov život.

Verovatno ni vi sami niste trčali punih 5k prvi put kada ste otišli na trčanje, a ne bi trebalo ni vaš pas. Razmislite o prolasku kroz program u stilu „naučite da pokrenete 5k“ za svog psa, posebno ako je ranije nije preterano trčao.

Počnite sa šetnjom kako bi se zagrajali

Pre svakog trčanja, čak i ako je vaš pas iskusan trkač, počnite sa nekoliko minuta hodanja kako bi se vaš pas mogao zagrejati. Ovo će im takođe dati priliku da njuškaju okolo, grickaju i rade šta god žele pre nego što krenete.

Trčite trejl

Trejl staze odnosno trčanje po zemljanim putevima je lakše za šape vašeg psa.

Zemlja je lakša za vašeg psa, a zvuci i mirisi okoline će im biti daleko zanimljiviji. Samo proverite stazu unapred kako biste znali kakva je staza.

Koristite zaštitu od krpelja

Ovo je posebno važno ako planirate da se uhvatite u koštac sa stazama u šumi, ili bilo gde u prirodi. Pre nego što izađete napolje sa svojim kucinom, proverite kod svog veterinara da li su u toku sa lekovima za krpelje, kako biste zaštitili i sebe i njih.

Prvo obučite svog psa da bude dobar šetač

Ako želite da trčite sa svojim psom, prvo morate da ga obučite da šeta sa povodcem. Trebalo bi da znaju da hodaju pored vas bez povlačenja povodca i trebalo bi da budu dobri u slušanju komandi na otvorenom.

Pravite pauzu za vodu

Na svakih 15-20 minuta pauza za vodu.

Vaš pas ne može da vam kaže kada je žedan, zato budite proaktivni i pravite planirane pauze za vodu svakih 15-20 minuta. Ponesite sklopivu činiju za piće, ili bilo kakvu flašicu ili posudu koja može da posluži za ovu namenu i dajte im običnu vodu – ne delite svoje sportsko piće sa njima.

Proverite im šape

Nakon svakog trčanja, proverite stanje šapa vašeg pas. Potražite bilo kakve posekotine ili povrede i obratite posebnu pažnju na vrućinu kada su njihove šape podložnije opekotinama usled vrelog trotoara.

Obratite pažnju na znakove upozorenja

Tokom i nakon trčanja, nadgledajte svog psa zbog znakova toplotnog udara ili iscrpljenosti, kao što su letargija, slabost, tamnocrvene desni, krvava dijareja ili preintenzivno dahtanje.

Ako mislite da se vaš pas pregreva, pronađite hladno mesto za odmor, dajte mu malo vode i/li sipajte malo vode na njegovo telo kako biste ga ohladili.

Uverite se da se zabavljaju

Da li vaš pas maše repom? Da li se uuzbudi svaki put kada vidi da posežete za povodcem? Ako izgleda nezainteresovano ili nije potpuno oporavljen od poslednjeg trčanja, verovatno je bolje da ga ostavite kod kuće.

Šta ne bi trebalo da radite

Nemojte pretpostavljati da je vaš pas trkač

Rasa, starost i trenutno zdravstveno stanje vašeg psa će uticati na njegovu sposobnost trčanja. Nisu sve rase idealne za kontinuirano trčanje, a stariji psi pogotovo mogu imati probleme. Opet, ako niste sigurni, proverite kod svog veterinara.

Ne dozvolite da vas vuče

Držite psa na povodci od oko metar.

Ako dozvolite da vas vuku, to povećava verovatnoću da ćete pasti i povrediti se. Takođe stvara potencijalnu opasnost za druge ljude koji koriste trotoar ili stazu.

Držite psa na kraćem povodcu od oko jednom metra i pobrinite se da ostane pored vas kako bi pešačke oblasti bili bezbedne i prijatne za sve.

Počinjete sa trčanjem kada su premali

Ne bi trebalo da vodite svog psa na „prisilno trčanje“ pre nego što se njihovi zglobovi i kosti potpuno formiraju. Ako imate mladog psa, trebalo bi da sačekate dok raste. Većinu pasa ne treba voditi na prisilno trčanje dok ne napune godinu dana, a mnogi veterinari preporučuju da se sačeka da godinu i po dana.

Trčite kada je prevruće

Psi imaju jako krzno i ne mogu da se znoje pa budite oprezni da ne izvodite svog psa kada je prevruće, a pogotovo izbegavajte da trčite u sred dana kada je sunce najjače.

Tokom letnjih meseci, potrudite se da trčite stazama sa dosta hladovine i uvek testirajte toplotu pločnika pre nego što izvedete psa (ako ne možete da izdržite bosi na trotoaru 10 sekundi, nikako ih ne izvodite). Što su temperature više, to je bolje ostaviti psa kod kuće.

Ne zaboravite kesice za kaku

Uvek sa sobom nosite vrećicu za kaku.

Lako je zaboraviti neke od osnovnih stvari kada krenete na trčanje. Obavezno ponesite ono što vam je potrebno da počistite za svojim psom i budite spremni da ga nosite sa sobom dok ne nađete kantu za smeće da ga odložite.

Ne nagrađujte psa odmah nakon trčanja

Davanje poslastica psu odmah nakon trčanja, kada se još nije ni smirio, može da uznemiri stomak i izazove povraćanje. Pohvalite svog psa za dobro obavljen posao i sačekajte da prestane da dahće i da se opusti, pa mu onda dajte poslastice.

Ne preterujte sa vodom

Kada je vašem psu vruće i kada je žedan, moguće je da popije previše vode. Ne dozvolite mu da pije previše tokom ili nakon trčanja jer to može dovesti do nadimanja.

Trčite li vi sa svojom psom?


Koliki bi trebalo da bude vaš puls tokom 5k trke?
Da li su vaši gluteusi slabi? I zašto je važno da ih ojačate
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed