Trening

Kako da postavimo i ostvarimo ciljeve

Nema komentara

„Kako to misliš kako se postavljaju ciljevi? Pa lepo: želiš nešto, kažeš: „hoću to!“ i onda radiš na tome da ostvariš cilj.“ Jaoj, kako je to lepo. Zvuči super-prosto… a u realnosti milion komplikacija i prepreka. Sva sreća, postoji i milion rešenja, ali ajmo mi prvo o glavnim.

Winning runner with cloud background

SMART

Good ol’ smart… Širko rasprostranjen, preuzet iz drugih nauka, ali podjednako koristan i u sportu i svakodnevnom životu. U suštini je praktičan, lak za pamćenje, akronim: SMART – Specific, Measurable, Attainable, Relevant, Time-bound. A sad po srpski:

Specifičan (Specific) – u stvari znači da cilj treba da bude konkretan, jasan i precizan. „Hoću da budem zdrav“ ili „Hoću da se osećam dobro“ je preširoko, može da bude shvaćeno i ovako i onako. Čovek može da se dobro oseća i kada se pošteno najede ili naspava, a to i nije baš neki nedostižan cilj. Uglavnom nije… Ali „Hoću da istrčim maraton/polumaraton“ ili „Hoću da smršam 10 kg“ je već znatno konkretnije.

Merljiv (Measurable) – kilometrima, kilogramima, centimetrima… Bilo šta što će vam pomoći da pratite napredak. Kako ćete znati da li idete u pravom smeru i da li ste postigli svoj cilj? Izmerite!

Dostižan (Attainable) – Super je biti optimističan, poletan, entuzijastičan, stremiti ka zvezdama, ali bolje je da prethodno premerimo rastojanje, da ne bi bilo nepotrebnih razočarenja. Ukoliko ne poznajete sebe dovoljno ili niste u potpunosti upoznati sa poteškoćama na koje možete naići na putu do cilja – raspitajte se. Pitajte one koji su taj put već prošli, koji imaju iskustvo i znanje. „Koliko truda mi treba, koliko vremena, odricanja, šta ovaj cilj od mene zahteva…?“ Kao što kažu, dobra priprema je pola posla. Ocenite sebe dobro i ocenite cilj. Takođe, previše lako dostižan cilj, onaj koji nije izazovan i primamljiv, teško da će vas motivisati da se pokrenemo. Tako da birajte pametno.

Relevantan (Relevant) – Postavite sebi cilj oko koga vredi pomučiti se. Nešto što će zaista na neki način doprineti vašem životu, promeniti ga, doneti osećaj postignuća i ispunjenja. Ovo naravno podrazumeva dobru dozu poznavanja sebe, onoga što nam je u životu važno i vrednosti za koje se zalažemo.

Vremenski određen (Time-bound) – Velika je verovatnoća da ako ne odredite vreme za postizanje krajnjeg cilja, neće biti vreme ni za započinjanje rada na tom cilju. Uvek će biti tu neko sutra, ponedeljak, prvi itd. Dajte sebi realan rok. Uskladite ga sa ciljem. Većim i značajnijim ciljevima uglavnom treba više vremena, stoga dobro planirajte.

 ciljevi1

Praktični saveti

Ako ste se već dali na akciju, evo i par saveta kako da sebi olakšate:

  1. Pre postavljanja ciljeva sredite prioritete. Vidite koja oblast života zahteva najviše rada, koja vam je najbitnija i na nju se fokusirajte;
  2. Ne postavljajte sebi nekoliko većih ciljeva odjednom. Pored glavnog cilja, može biti i neki manji, sporedni, ali ne nešto što bi oduzimalo previše energije i vremena. Prave stvari zahtevaju svu pažnju i posvećenost;
  3. Veći cilj podelite na nekoliko manjih, ili na etape. Ako je potrebno napravite i dnevni raspored, nedeljni plan ili šta god drugo da vam pomaže;
  4. Nemojte da vas bude sramota i zapišite svoje ciljeve. I ne samo to, već ih stavite na vidno mesto, neka vam budu svakodnevni podsetnik, čak možete i neku sliku da zalepite pored radnog stola, kreveta, frižidera… Šta god vas radi;
  5. Ako se u međuvremenu ispostavi da cilj nije ono što ste želeli, nemojte se plašiti da ga preformulišete, modifikujete, možda krenete drugim putem. Samo budite iskreni sa sobom zašto to radite.

Ovo je, slobodno mogu da kažem, krajnje pojednostavljena priča. Najteži deo za svakoga od nas je da saznamo šta je to što zaista želimo, ili možda još teže – zašto nešto želimo. Gde će nas postizanje tog cilja odvesti? Šta ćemo time dobiti? Kako ćemo se osećati kada ga dostignemo? Da neki put ne brkamo možda cilj i sredstva?

Različite stvari nas pokreću i usrećuju i svako ima neki svoj put, i naravno neke svoje prepreke. Ali tu su, ne da ih preskačemo, već savladavamo i kroz njih gradimo.

Trening za prvi polumaraton – spremi se za 16 nedelja
Zone treninga
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed