Pogotovu jer uvijek krene neka neviđeno dobra priča, a razmjeni se i dosta fenomenalnih ideja, kao i doživljaja od prethodnih dana. Mogu reći da mi je ta rutina postala sastavni dio života i ne bih je mijenjao. Dodatno, na trčanju svi ostavimo neke brige i riješimo neke dileme, a neću ni pominjati da je trčanje bilo terapija koju sam primjenjivao prilikom svih teških dana u životu.

Ali, ovaj tekst nije o tome.

Ovaj tekst je namjenjen onim trenucima kada trčite sami, kad vam treba dodatna motivacija da završite svoj trening ili vam „samo“ treba pomoć da održite planirani tempo treninga. A tempo – to je stvar dobro poznata svima koji se bave muzikom. Baš ta riječ je ono što čini da muzika i trčanje budu skoro pa savršen spoj.

Posle pravljenja bezbroj plejlista za trčanje, pa retardirane opcije shuffle i još milion pokušaja da slušam neku idelanu listu za svaki pojedinačni trening, na pamet mi je pala ideja koja je, priznajem, tu bila čitavo vrijeme – pored ovoliko zaljubljenika u trčanje, mora da je neki fanatik napravio radio stanicu za trčanje. Ne u Srbiji, naravno.

To skoro da se poklopilo sa kupovinom novog telefona sa android platformom, a medju prvim aplikacijama koje sam skinuo bio je TuneIn, aplikacija za slušanje internet radio stanica. Prošlo je skoro 4 mjeseca dok se nijesam sjetio da u search polje ukucam „running“. Et voila! Nekolike stanice namjenjene samo za trčanje! Sreći nije bilo kraja, kao da sam izmislio nešto neviđeno, a to je bilo tu čitavo vrijeme, praktično ispred mojih očiju. Morao sam da preslušam odmah sve.

Ovaj put ću vam predstaviti 3 tematske internet radio stanice na koje sam naišao, a koje puštaju, po njima idealnu muziku za trčanje. Na te 3 sam za sada naišao, a vi budite konstruktivni, pa u komentarima ispod predložite još neke koje možda i ne moraju da budu isključivo trkačke, a vi ih slušate dok trčite. Evo ih:

NRJ RUNNING

Čuvena francuska radio stanica koja ima oko 100 tematskih radio stanica. Između ostalih jedna je NRJ running, koja u etar pušta kombinaciju house, dubstep i sličnih muzičkih pravaca. Privatno nisam ni blizu toga da slušam ovu vrstu muzike, ali mogu reći da mi za održavanje tempa savršeno leži i ovo je moj prvi izbor.

RUN CITY FM

Opet francuska radio stanica. Muzika je rock, soul i hip hop, iako nijesam siguran da su je namjenili samo trkačima, moram priznati da je muzika odlična za trčanje, ako vam dosadi elektronska muzika sa stanice iznad.

BEAT RUNNER RADIO

Slovenačka radio stanica, slična stanici NRJ running, sa sličnom muzikom koja daje odličnu podlogu za održavanje tempa. Uglavnom se pušta popularna muzika, kako oni zovu Top 40 Pop u raznim remixima. Nije loše.

Tu nije kraj, ima još gomilu internet radio stanica koje muziku biraju tako što razmišljaju da vi u tom trenutku negdje trčite i da vam je potreban neki specifičan ritam. Ako ste i vi istraživali malo, dajte neke svoje predloge u komentarima.

Vrlo važna napomena

Obrzirom na tarifne pakete kompanija koje se bave mobilnom telefonijom, a koji su dostupni na tržištu, neće vam biti problem da slušate te stanice dok trčite, samo nemojte da zaboravite da program isključite kad završite. Takođe, nemojte da ih slušate dok ste u romingu, jer ne bih volio da odgovaram za enormne dodatne troškove koje ste napravili slušajući savjet „one budale sa sajta trcanje.rs“.

Uživajte u trčanju, vidimo se na stazi – sa slušalicama u ušima. Ili bez.