Trening

Internet radio stanice za trčanje

7 komentara

Pogotovu jer uvijek krene neka neviđeno dobra priča, a razmjeni se i dosta fenomenalnih ideja, kao i doživljaja od prethodnih dana. Mogu reći da mi je ta rutina postala sastavni dio života i ne bih je mijenjao. Dodatno, na trčanju svi ostavimo neke brige i riješimo neke dileme, a neću ni pominjati da je trčanje bilo terapija koju sam primjenjivao prilikom svih teških dana u životu.

Ali, ovaj tekst nije o tome.

Ovaj tekst je namjenjen onim trenucima kada trčite sami, kad vam treba dodatna motivacija da završite svoj trening ili vam „samo“ treba pomoć da održite planirani tempo treninga. A tempo – to je stvar dobro poznata svima koji se bave muzikom. Baš ta riječ je ono što čini da muzika i trčanje budu skoro pa savršen spoj.

Posle pravljenja bezbroj plejlista za trčanje, pa retardirane opcije shuffle i još milion pokušaja da slušam neku idelanu listu za svaki pojedinačni trening, na pamet mi je pala ideja koja je, priznajem, tu bila čitavo vrijeme – pored ovoliko zaljubljenika u trčanje, mora da je neki fanatik napravio radio stanicu za trčanje. Ne u Srbiji, naravno.

To skoro da se poklopilo sa kupovinom novog telefona sa android platformom, a medju prvim aplikacijama koje sam skinuo bio je TuneIn, aplikacija za slušanje internet radio stanica. Prošlo je skoro 4 mjeseca dok se nijesam sjetio da u search polje ukucam „running“. Et voila! Nekolike stanice namjenjene samo za trčanje! Sreći nije bilo kraja, kao da sam izmislio nešto neviđeno, a to je bilo tu čitavo vrijeme, praktično ispred mojih očiju. Morao sam da preslušam odmah sve.

Ovaj put ću vam predstaviti 3 tematske internet radio stanice na koje sam naišao, a koje puštaju, po njima idealnu muziku za trčanje. Na te 3 sam za sada naišao, a vi budite konstruktivni, pa u komentarima ispod predložite još neke koje možda i ne moraju da budu isključivo trkačke, a vi ih slušate dok trčite. Evo ih:

NRJ RUNNING

Čuvena francuska radio stanica koja ima oko 100 tematskih radio stanica. Između ostalih jedna je NRJ running, koja u etar pušta kombinaciju house, dubstep i sličnih muzičkih pravaca. Privatno nisam ni blizu toga da slušam ovu vrstu muzike, ali mogu reći da mi za održavanje tempa savršeno leži i ovo je moj prvi izbor.

RUN CITY FM

Opet francuska radio stanica. Muzika je rock, soul i hip hop, iako nijesam siguran da su je namjenili samo trkačima, moram priznati da je muzika odlična za trčanje, ako vam dosadi elektronska muzika sa stanice iznad.

BEAT RUNNER RADIO

Slovenačka radio stanica, slična stanici NRJ running, sa sličnom muzikom koja daje odličnu podlogu za održavanje tempa. Uglavnom se pušta popularna muzika, kako oni zovu Top 40 Pop u raznim remixima. Nije loše.

Tu nije kraj, ima još gomilu internet radio stanica koje muziku biraju tako što razmišljaju da vi u tom trenutku negdje trčite i da vam je potreban neki specifičan ritam. Ako ste i vi istraživali malo, dajte neke svoje predloge u komentarima.

Vrlo važna napomena

Obrzirom na tarifne pakete kompanija koje se bave mobilnom telefonijom, a koji su dostupni na tržištu, neće vam biti problem da slušate te stanice dok trčite, samo nemojte da zaboravite da program isključite kad završite. Takođe, nemojte da ih slušate dok ste u romingu, jer ne bih volio da odgovaram za enormne dodatne troškove koje ste napravili slušajući savjet „one budale sa sajta trcanje.rs“.

Uživajte u trčanju, vidimo se na stazi – sa slušalicama u ušima. Ili bez.

Kako vežbe snage utiču na trčanje?
3 saveta za trčanje bez povreda Krisa Mek Kormaka
Tags: , , ,

Povezani članci

7 komentara. Leave new

 • Odlčan post B.!

  Odgovori
 • Kad sam procitala naslov pomislila sam „Ovo nije tekst za mene“, jer jedna sam od onih koji ne slusaju muziku dok trce. Nekako sam se naterala da krenem sa citanjem i to je to :). Odlican, lako citljiv tekst, i sto je najbolje poucan. Nisam imala pojma da postoje radio stanice sa temom trcanje, al eto svaki dan se nesto novo nauci :). Mada, kada sam videla da su 2 od 3 stanice francuske, sve mi je bilo jasno. Nije ni cudo sto bas oni imaju takve stanice jer ja bih rekla da svi oni trce, toliko ih ima po gradu :).

  Odgovori
 • Veroljub [Trčanje.rs]
  jul 1, 2012 20:07

  definitivno ću morati opet da pokušam sa muzikom i trčanjem. jedno vreme sam samo tako i trčao.

  Odgovori
 • Koloko MB ti potrosi za npr. sat trcanja?

  Odgovori
  • Boško Janjušević
   jul 4, 2012 14:12

   Zavisno od bitrate-a koji slusas. Ako slusas radio propusnom moći od 64kbit/sec (to dodje da skidas 8 kilobajta po sekundi). Dakle za nekih sat vremena slusanja, nije vazno da li trcis ili ne, ode otprilike 29MB. Neka me isprave oni koji su potkovaniji u ovoj oblasti ako grijesim.

   Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed