Trening

Da li su dve nedelje dovoljne da ispadnete iz kondicije?

Nema komentara

Za samo dve nedelje neaktivnosti, vaše telo gubi sposobnost da troši i obrađuje kiseonik u istoj brzini kao pre te dve nedelje.

Ponekad je teško napraviti pauzu od trčanja, pogotovo ako znate da je kondicija nešto što se najlakše izgubi, a jako teško stiče.

Ali koliko brzo vaša kondicija nestaje?

Većina trkača brine da će, ako iskuliraju neki dan, sav njihov trud propasti, ali studija iz 2008. u Journal of Phisiology sugeriše da ono što se menja jeste sposobnost tela da troši i prerađuje kiseonik.

„Maksimalni kiseonik (VO2 max) koji trkač ili trkačica može da unese i iskoristi, može da se smanji za samo mesec dana neaktivnosti“, kaže dr Edvard Kojl, direktor Human Performance na Univerzitetu Teksas.

Kojl je istraživao sedam sportista koji su svi imali dugogodišnje iskustvo u trčanju. Sve ih je postavio na standardne planove treninga, a zatim izmerio kako je kondicija svakog sportiste opala nakon 12, 21, 56 i 84 dana odmora (ukupno 12 nedelja).

Evo vremenske linije neaktivnosti i nivoa gubljenja kondicije:

Dve nedelje bez trčanja

Dvonedeljna pauza u trčanju pokazuje znake regresije treninga, nivoe enzima u krvi koji su povezani sa padom performansi izdržljivosti za 50 procenata, a VO2 max opada za sedam procenata.

Mesec dana bez trčanja

Dobra vest je da je šteta već učinjena: većina početnih padova se dešava u prve dve do tri nedelje. Posle mesec dana, postoje merljivi padovi u kondiciji i nivoima enzima koji su povezani sa performansama, ali ovi padovi se izjednačavaju nakon tri nedelje neaktivnosti.

Tri meseca bez trčanja

Za trkače koji su trenirali nekoliko meseci, vaša VO2 Max se sada potpuno promenio. Da to stavimo u perspektivu, to je kao da počinjemo od nule. Sva kondicija je nestala u ovom trenutku, ali brzina i dalje može biti prisutna.

Pošto većina elitnih sportista ima bazu, njihova kondicija neće pasti na isti nivo kao manje obučeni pojedinci ili ljudi koji nikada nisu trčali, čak ni nakon tri meseca neaktivnosti.

Od jedne do tri godine bez trčanja

Vaš nivo izdržljivosti je u ovom trenutku izgubljen, mišićna masa i snaga takođe počinju da nestaju. Visoko obučeni trkači neće u potpunosti izgubiti brzinu, jer se mišićna vlakna koja se brzo trzaju ne gube zbog neaktivnosti. Moraćete da se oslonite na trening brzine i sprinta da biste povratili snagu mišića.

Ukratko, trkači često primećuju da je izdržljivost pala nakon dve nedelje, ali je moguće zadržati određenu brzinu nekoliko godina. Pošto se sportisti ne povlače na nivoe koje pokazuju oni koji nikada nisu trenirali, lakše im je da steknu kondiciju nakon pauze.

9 saveta za apsolutne početnike u trčanju
Zašto je klasična muzika dobra za vežbanje?
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed