Trening

Da li pozitivne afirmacije zaista „rade“?

Nema komentara

Mnogi trkači koriste pozitivne afirmacije kako bi motivisali i pomogli sami sebi da se izbore sa nervozom pred trku. Ali da li ova psihološka strategija zaista funkcioniše? Rezultati istraživanja su mešoviti, i mnogi trkači tvrde da „radi“.

Mešoviti rezultati istraživanja

Studija iz 2013. u časopisu Medicine and Science in Sports and Exercise pokazala je da su sportisti rekreativci koji su učestvovali u programu korišćenja pozitivnih afirmacija poboljšali rezultate testa izdržljivosti za 114 sekundi, dok su se oni koji nisu učestvovali u programu – pogoršali.

Naravno, ovo sugeriše da su pozitivne afirmacije veoma efikasan psihološki alat, ali mnogi su ukazali na njene nedostatke.

Još jedna studija iz 2017. objavljena u časopisu The Sport Psychologist izvela je sličan test, ovog puta sa ultramaratoncima koji su završili trku na 95 km. U ovom slučaju, nisu pronađene značajnu razliku između dve grupe. Dakle, da li pozitivne afirmacije zaista funkcionišu?

Uticaj uma na performanse

Postoji toliko mnogo faktora koji utiču na performanse sportiste, što čini gotovo nemogućim da se izoluje koliko pozitivne afirmacije mogu utiču. Bez obzira koliko pozitivnih informacija koristite, udarićete u zid tokom maratona ako ste pravili greške tokom trke.

To ne znači da ne bi trebalo da koristite afirmacije tokom trčanja, treninga i trka.

U stvari, afitmacije mogu pomoći da tokom treninga više uživate. Takođe mogu vas motivisati da izađete napolje kada vam se ne trči, ili da uradite taj poslednji interval kada se umorite pred kraj treninga. Konstantno guranje preko granica tokom vremena će zasigurno uticati na to da se performanse poboljšaju na dan trke.

Upotreba pozitivnih afirmacija

Pozitivne afirmacije mogu utišati negativne glasove u glavi.

Može biti teško utišati negativne glasove tokom naporne trke, pa je važno da se pripremite pre nego što počnete. Baš kao što ste postavili ciljeve za trening (intervali, izdržljivost itd), trebalo bi da planirate da pozitivno razmišljanje pre nego što počnete da trčite (zvuči čudno).

Šta želite da kažete sebi tokom trčanja? Šta ćete učiniti kada vam se podvuku negativne misli? Razmislite o stvaranju afirmacije koju možete koristiti kada vam bude teško ili smislite neke reči koje će vam pomoći kada poželite da odustanete.

Ove reči i fraze ne moraju da budu dugačke ili komplikovane, sve dok vama koriste.

Istraživanje u korist pozitivnih afirmacija

Kako počnete da se zamarate, misli koje vam govore da ste preumorni, da niste dovoljno dobri, da nećete postići svoj cilj ili da treba da odustanete mogu postati sve glasnije i glasnije do tačke u kojoj je teško čuti bilo šta drugo.

Tada vam afirmacije stižu u pomoć. Imati afirmaciju spremnu i čekati kada vam je najpotrebnija zahteva vrlo malo razmišljanja ili mentalne energije, ali njeno ponavljanje može ugušiti negativne misli koje vam se vrte po glavi.

U stvari, gore-pomenuta studija iz 2017. pokazala je da su trkači koji su završavali trku od 60 milja (95 km) preko noći prijavili da je upotreba afirmacija bila korisna i u treningu i na trkama, i nastavili su da koriste svoje mantre čak i nakon što je studija završena, iako nije napravila značajne promene u performansama.

Anatomija dobre afirmacije

Afirmacija može biti šta god želite, ali postoji nekoliko stvari koje treba imati na umu ako želite da bude efikasna. Koristite ove smernice da biste kreirali sopstvenu personalizovanu motivacionu afirmaciju:

  • Trebalo bi da bude kratko. Želite da se vaša afirmacija lako pamti i ponavlja, tako da dugačka fraza ovde nije odlična opcija. Obično su jedna ili dve potvrdne reči koje jačaju vaše samopouzdanje sve što vam treba.
  • Koristite svoje iskustvo kao inspiraciju. Da li vam nedostaje poverenja u sebe u kasnijim fazama trke? Da li ste pod stresom ili počinjete da paničite kada postane teško? Ovo su stvari na koje želite da se vaša afirmacija pozabavi. Ako vam nedostaje samopouzdanja, jednostavna fraza poput „Ja sam jak“ ili „Mogu da radim teške stvari“ može da vas podseti na šta ste sposobni. Ako počnete da se osećate pod stresom tokom trke, nešto poput „ostani miran/na, ostani opušten/a“ može biti upravo ono što vam treba da preokrenete ta osećanja.
  • Podsetite se zašto trčite. Kada dođete do napornog dela treninga ili trke, možda ćete se zapitati zašto to uopšte radite. U ovom slučaju, možete koristiti svoju afirmaciju da vas podseti zašto to sebi radite. Na primer, „Volim ovaj izazov“, ili čak jednostavno, „Ja sam trkač“, može da vas podseti da volite ovaj sport i da ga u mislima pretvorite u zabavno iskustvo.

Možda će vambiti potrebno nekoliko pokušaja i grešaka da pronađete rečenicu koja vama odgovara. Počnite da ih koristite kada vežbe i/li trčanje postane teže, tako da na dan trke već imate arsenal reči koje će vam pomoći da u trci i istrajete.

Brzo hodanje ili nordijsko hodanje?
Pet načina da izbegnete povrede ove sezone
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed