Trkačka klinika

Tendinopatija Ahilove tetive – 7 načina da se sačuvate od povrede

Nema komentara

Ahilova tetiva trpi ogromna opterećenja, naročito pri brzom trčanju (što je brzina trčanja veća to je opterećenje na Ahilovu tetivu veće). Povrede Ahilove tetive čine oko 11%  svih trkačkih povreda, i češće se javljaju kod muškaraca.

Glavni uzroci povreda: preterivanje, loš izbor patika, trčanje po neravnom terenu, preskakanje zagrevanja… Da li rizikujete ili praktikujete savete za prevenciju?

Šta je Ahilova tetiva?

Ahilova tetiva je najveća tetiva u telu. Povezuje mišiće potkolenice sa petom i aktivna je pri svim aktivnostima kada se opterećenje prebacuje na prste, što se dešava pri hodu, penjanju uz stepenice i stajanju na prstima, trčanju i skakanju. Opterećenje koje Ahilova tetiva podnosi može biti 12x veće od telesne težine. Što je brzina trčanja veća to je opterećenje na Ahilovu tetivu veće.

Šta je tendinopatija Ahilove tetive?

Povrede Ahilove tetive obuhvataju akutni tendinitis i hroničnu tendinozu i čine oko 11%  svih trkačkih povreda. Ove povrede javljaju se disproporcionalno češće kod muškaraca.

Akutni tendinitis podrazumeva stanje akutnog zapaljenja. Tetiva je okružena omotačem koji tom prilikom postaje upaljen. Tendinoza je hronično stanje u kome se menja strukura same tetive, koja postaje degenerativno izmenjena.

Ahilova tetiva, pored toga što nosi veliko opterećenje, ima lošu prokvrljenost, što je čini posebno podložnom povređivanju i što doprinosi njenom otežanom oporavku kada povreda nastane. Vaskularizacija je najlošija 2-6 cm iznad mesta inservacije, što dovodi do najvećeg broja povreda u tom području.

U ređim slučajevima problem nastaje na mestu gde se Ahilova tetiva pripaja za kost.

Zašto nastaje tendinopatija Ahilove tetive?

Najčešći uzrok nastanka tendinopatije su greške u treniranju, koje u najvećem broju slučajeva podrazumevaju dva faktora – ,,previše“ i ,,prerano“.

Trčanje uzbrdo, loša tehnika trčanja, nezagrevanje pre treninga, i trčanje po tvrdom ili neravnom terenu (npr. pesku) mogu doprineti nastanku oboljenja. Nedakvatne ili iznošene patike takođe predstavljaju faktor rizika za nastanak ove povrede.

Pored ovih spoljašnjih faktora, nastanku tendinopatije Ahilove tetive mogu doprineti i unutrašnji faktori rizika, kao što su skraćenje mišića lista i Ahilove tetive i ograničen obim pokreta u skočnom zglobu.

Koji su simptomi tendinopatije Ahilove tetive?

Bol se javlja u tetivi nekoliko centimetara od mesta pripajanja. Postoji osećaj da je noga slabo ukočena, ili spora. Mogu postojati otok ili krepitacije u tetivi. Bol se pojačava pri trčanju ili nakon njega. Bol je jači pri bržem i dužem trčanju, kao i pri trčanju uzbrdo. U ranim stadijumima nestaje postepeno sa zagrevanjem.

Kako se postavlja dijagnoza tendinopatije Ahilove tetive?

Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom. Vaš lekar će sagledati otok duž tetive, zadebljanje vlakana tetive,  mesto najjačeg bola, obim pokreta u skočnom zglobu.

Pored postavljanja dijagnoze, tokom pregleda lekar može da uoči i eventualne probleme sa biomehanikom stopala i lošom posturom, koji mogu biti razlog nastanka bola u tetivi i u skladu sa tim Vam predložiti odgovarajuću terapiju i obuću. Dodatno snimanje tetive (npr. magnetna rezonanca ili ultrazvuk) mogu eliminisati druge potencijalne razloge bola ili otoka i proceniti stepen oštećenja tetive.

Kako se leči tendinitis Ahilove tetive?

Veoma je važno započeti lečenje čim se jave prvi simptomi. Ukoliko se brzo reaguje, lečenje može trajati svega tri nedelje. Ukoliko se ne reaguje na vreme lečenje može trajati 6 meseci i duže.

Lečenje se započinje savetom da se izbegavaju sve aktivnosti koje provociraju bol. Trčanje se u ovom periodu može zameniti aktivnostima kao što su plivanje, vožnja bicikle malom brzinom i umerenim opterećenjem.

Ukoliko bol nije prisutan pri svakom koraku može se i nastaviti sa trčanjem, ali se mora smanjiti opterećenje. To podrazumeva smanjenje distance trčanja, izbegavanje uspona i izbegavanje brzog trčanja tokom nekog perioda.

U akutnim fazama se krioterapija može primeniti svaka 2h u trajanju od 15-20 minuta. Lepljenje specijalnih elastičnih traka (kinezitejping) duž tetive takođe može olakšati tegobe.

Fizikalna terapija i rehabilitacija može pomoći da se pospeši oporavak. Pored konvencionalnih i dobro poznatih fizikalnih agenasa u novije vreme dostupni su tehnološki napredniji aparati, kao što su tekar i laser visokog intenziteta koji dovode do značajno bržeg oporavka.

Adekvatni ulošci, koji rasterećuju petu,  imaju svoje važno mesto u lečenju tendinopatije Ahilove tetive.

Po smanjenju simptoma savetuje se istezanje Ahilove tetive, a kada se ono može sprovoditi bez problema uvodi se jačanje. Za lečenje hronične tendinoze Ahilovetetive savetuje se ekscentrično jačanje tetive. Vežba kojom se ovo postiže je npr.  stajanje na stepenicima i niskoj platformi, na koju se penjete sa obe noge, a spuštate polako samo sa obolelom nogom.

Prevencija povrede Ahilove tetive

1. Zagrevajte se pre treninga

2. Pažljivo birajte patike – patike u kojima trčite treba da obezbede adekvatnu amortizaciju za Vašu petu i treba da imaju čvrstu lučnu podršku kako bi rasteretile Ahilovu tetivu

3. Istežite se svaki dan i obavezno pre trčanja – izdvojite vreme za istezanje mišića potkolenice i Ahilove tetive pre i posle treninga, kako bi povećali fleksibilnost. Ovo je posebno važno kako bi se sprečila ponovna pojava tendinopatije Ahilove tetive.

4. Jačajte mišiće potkolenice – jačanjem ovih mišića smanjuje se opterećenje na Ahilovu tetivu tokom sportskih aktivnosti

5. Ograničite određene aktivnosti – preterano trčanje uzbrdo na primer, može prekomerno opteretiti Ahilovu tetivu

6. Kombinujte aktivnosti– Smenjujute aktivnosti sa većim opterećenjem, npr. trčanje i skakanje, sa aktivnostima sa manjim opterećenjem, kao što su biciklizam i plivanje.

7. Postepeno povećanje inteziteta i trajanja treninga – ne povećavajte opterećenje za više od 10% nedeljno

tendo.rs

Plantarni fascitis – Od upale plantarne fascija do bezbolnog trčanja
Da li ste povređeni ili oštećeni?
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed