Upala mišića i zamor mišića su problem a da li je masaža rešenje?

Upala mišića je neretka pojava nakon jakih treninga. Međutim, mnogi trkači se vode devizom da se “klin klinom izbija”, te uprkos upali nastavljaju da rade trening već sutradan. Da li je možda rešenje u redovnim masažama?

Benefiti masaže:

  • Ubrzava se (mikro)cirkulacija, tj. njome se povećava transport kiseonika, a otklanjaju toksini nastali tokom treninga.
  • Otklanja stres i napetost – umanjuje lučenje kortizola, hormona nadbubrežne žlezde koji izaziva stres.
  • Aktiviraju se limfni putevi, kojima se izbacuje višak vode iz tela.
  • Izbacuje mlečnu kiselinu – otpadni materijal koji ostaje posle mišićne aktivnosti. Mlečna kiselina nakupi u velikim količinama i ne izbace blagovremeno postaje toksična, počinje da se širi i stvara bol u mišićima.
  • Ubrzava zarastanje pokidanih i oštećenih ligamenata, tetiva, mišića i pripoja, samim tim i vraćanje u formu i ritam treninga.

Svako ko ode na masažu nakon treninga sigurno se bolje oseća. Inflamatorno dejstvo masaže (smanjuje zapaljenje mišića) i ima efekat kao da ste popili analgetik.

Takođe, masažom se povećava aktivnost mitohondrija. Mitohondrije su ćelijske organele koje predstavljaju glavno mesto stvaranja energije u mišićima. Kada se mišići naviknu na naporne treninge, broj mitohondrija u ćelijama se povećava, a takođe istru stvar čini i masaža.

Masažu je najbolje izvesti odmah nakon fizičke aktivnosti zbog momentalnog izbacivanja toksina i brzog oporavka od velikih napora. Time se sprečava taloženje toksina i telo se brže vraća u stanje opuštenosti i spremnosti za nove treninge, drugim rečima masažom se ubrzava oporavak od treninga i deluje pre nego što se upala mišića pojavi.

masaža i upala mišića

Masaža može da se koristi kao prevencija ili terapija u zavisnosti od namene i načina upotrebe.

Ukoliko nemate vremena da odmah nakon treninga odete da vas profesionalni terapeut izmasira, možete to i sami uraditi kod kuće.

S tim u vezi, obavezno koristite neko kontaktno sredstvo – ulje za masažu (ima raznih, ali npr od lavande i mente deluju veoma opuštajuće), ili pak Magnezijum hlorid gel čijom apsorspcijom ćete još više i brže doprineti regeneraciji mišića i tetiva.