cevanicaBol u cevanici u toku ili posle trčanja je relativno uobičajna pojava kod trkača. Kako uopšte nastaje? Prema istraživanjima, bolove u cevanicama uzrokuje jak udar stopala o tvrdu podlogu, a najčešće zbog dočeka na petu. Kad se ovo desi, onda i prednji deo stopala sledi petu i jako udara u tlo. Kao posledica toga, mišići koji savijaju stopalo u skočnom zglobu trpe savijanje i grčenje, a onda se refleksno posle toga istežu u sledećoj fazi koraka.

Faktori koji povećavaju rizik

  • trčanje na tvrdim površinama (beton, asfalt)
  • nedovoljno istezanje tela pre trčanja
  • stare, loše ili pohabane patike
  • loša podrška za stopala (slabi ulošci)
  • loša tehnika trčanja
  • preterano inteziviranje treninga za kratko vreme

Terapija

Bolovi u cevanici prolaze lakše i brže ako se odredi terapija što pre, a ona obuhvata jednostavno- odmor i led na cevanicu, odnosno mesto koje boli. Rasterećenje mišića odmorom uz sportsku, dubinsku masažu dodatno pomaže izlečenju, s tim što se prilikom masaže treba izbegavati područja ispred cevanice, koja su bolna. U fazi oporavka uz mirovanje i led se mogu koristiti i antiinflamatroni lekovi u vidu gela ili masti na primer neki ne-sterioidni gelovi, ali njih treba da propiše lekar ili trener. Moguća je i upotreba gelova koji se ne izdaju na recept (na primer: Nimulid transgel), ali ne možete znati kako će ovo delovati na vama.

Preventiva

Kao preventiva dobro se treba istezati, prvo statičkim načinom, a ako to nije dovoljno onda dinamički. Isto tako pre trčanja možete malo vežbati hodanje na peti i istezati se na takav način. Cevanica se može istrenirati za veću statičku i dinamičku stabilnost kroz prilagođavanje koje smanjuje refleks mišića koji savijaju stopalao u skočnom zglobu, tako da mišići imaju veću kontrakciju i problem sa cevanicom više se ne pojavljuje. Iskusni dugoprugaši znaju da se niz padinu nikada ne trči najbrže, jer je tada najveće opterećenje upravo na cevanicu i kvadricepse, tako da praktikuju kontrolisano trčanje nizbrdo.

Mišljenja su podeljena vazano za to koji način trčanja najviše doprinosi smanjenju povreda. Neki tvrde da je najefikasniji način dočeka na prste (ovo je tačno za sprintere), drugi misle da je najbolje dočekivati se na petu (ovako najčešće maratonci trče), a treći smatraju da celim stopalom se najmanji udar prenosi na zglobove, mišiće i tetive. Zbog ovih koji teže da se dočekuju na petu i srednji deo stopala, proizvođači patika su napravili patike koje se zajedničkim imenom zovu “stability” ili “motion control” patike koje pružaju dobru amortizaciju peti ali i srednjem đonu ispod luka (svoda) stopala.

Ako imate problema sa tabanima, bilo da imate visok svod ili ravne tabane, potražite odgovarajuće sportske uloške za patike. Izaberite patike po svojoj pronaciji i promenite ih kada postanu pohabane. Ako je moguće, trčite na mekšim podlogama i po ravnoj stazi.

Da li ste imali sličnih problema? Šta mislite zašto nastaje ova česta trkačka povreda? Ostavite komentar i recite nam na koji ste način vi rešili ovaj problem.

planovi za trčanje