blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trkačka klinika

Boja urina = pokazatelj zdravstvenog stanja

Od bledo žute do tamno smeđe, svaka boja urina ima određeno značenje. Međutim, pokazatelj da je sve u redu ili pak da nije, pored boje može biti i miris urina, kao i broj odlazaka u toalet.

Zašto je urin dobar?

Urinom se iz tela oslobađa višak tečnosti, kao i toksini i druge štetne stvari. Pored tih funkcija, jedna od važnijih je i ta što nam puno govori o našem zdravstvenom stanju, kao i onome – šta smo konzumirali taj dan – koju hranu i koja pića, kao i uu kojoj količini. Doktorima je nalaz urina jedan od osnovnih pokazatelja onoga šta se događa u našem organizmu i služi im za dijagnostifikovanje bolesti. I sami možemo primetiti kako nam urin nije uvek iste boje ni mirisa.

Čudan miris? Bez panike!

Ponekad urin ima čudan miris, ali to svakako ne mora biti razlog za paniku – ipak je reč o toksinima i otpadnim tečnostima iz tela. Međutim, ako miriše na amonijak, moguće je da imate infekciju urinarnog trakta ili mokraćni kamenac. “Slatkast” miris urina može ukazivati da je reč o dijabetesu.

Koja je idealna boja urina?

Bledo žuta boja urina je optimalna. (Prisustvo bilirubina koji nastaje raspadom hemoglobina daje žutu boju urinu).

Tamno žuta boja – pokazuje da ne konzumirate dovoljno vode i da je došlo do dehidratacije. Prisustvo soli je veće, zato je urin i tamnije bolje. Rešenje je jednostavno – počnite piti više vode. Ako je pak boja urina presvetla, onda ste preterali sa hidriranjem i treba da smanjite unos tečnosti.

Smeđa boja – ova boja urina treba da vas alarmira da nešto nije u redu i da treba da idete kod doktora. To može biti signal da se javio nekakav problem sa jetrom ili žučem.

Narandžasta boja – ova boja urina potiče zbog većeg unosa narandćastih namirnica: pomorandži ili šargarepe. Međutim, postoje i lekovi koji mogu izazvati narandžastu boju urina.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Crvena boja – može biti više nijansi: ružičasta – pokazuje na upalu urinarnog trakta, a jako crvena može ukazati na tumor prostate. Nekada urin može postati crvenkaste boje ukoliko i previše trenirate.

Tirkizna boja – obično su ovakve nijanse znak da uzimate previše lekova ili pak vitamina (naročito B). Isto tako, to može biti posledica izloženosti zračenju u sklopu neke dijagnostičke terapije ili da imate infekciju bakterijom Pseudomonas.

 

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

anti aging

Kada pričamo o starenju, cilj nije samo da produžimo život, već i da produžimo godine zdravog života. Bitno je da kvalitetno ostarite. Healthspan iliti...

Ishrana za trčanje

Da li ujutru pre posla obavezno svratiš do pekare, a u pauzi jedeš istu hranu svaki dan? Ili možda pod izgovorom “dobrog obroka” svakog...

Gedžeti za trčanje

Cela jedna industrija je izgrađena oko tvrdnje da čovek, da bi ostao zdrav, treba da pređe 10.000 koraka na dan. Na instagramu postoji preko...

Trkačka klinika

Koliko god (malo) vremena odvajali za trčanje, makar i jedan sat nedeljno, ova navika znatno umanjuje rizik od smrti – pokazala su istraživanja. Eksperti...