Trkačka klinika

Boja urina = pokazatelj zdravstvenog stanja

Nema komentara

Od bledo žute do tamno smeđe, svaka boja urina ima određeno značenje. Međutim, pokazatelj da je sve u redu ili pak da nije, pored boje može biti i miris urina, kao i broj odlazaka u toalet.

Zašto je urin dobar?

Urinom se iz tela oslobađa višak tečnosti, kao i toksini i druge štetne stvari. Pored tih funkcija, jedna od važnijih je i ta što nam puno govori o našem zdravstvenom stanju, kao i onome – šta smo konzumirali taj dan – koju hranu i koja pića, kao i uu kojoj količini. Doktorima je nalaz urina jedan od osnovnih pokazatelja onoga šta se događa u našem organizmu i služi im za dijagnostifikovanje bolesti. I sami možemo primetiti kako nam urin nije uvek iste boje ni mirisa.

Čudan miris? Bez panike!

Ponekad urin ima čudan miris, ali to svakako ne mora biti razlog za paniku – ipak je reč o toksinima i otpadnim tečnostima iz tela. Međutim, ako miriše na amonijak, moguće je da imate infekciju urinarnog trakta ili mokraćni kamenac. “Slatkast” miris urina može ukazivati da je reč o dijabetesu.

Koja je idealna boja urina?

Bledo žuta boja urina je optimalna. (Prisustvo bilirubina koji nastaje raspadom hemoglobina daje žutu boju urinu).

Tamno žuta boja – pokazuje da ne konzumirate dovoljno vode i da je došlo do dehidratacije. Prisustvo soli je veće, zato je urin i tamnije bolje. Rešenje je jednostavno – počnite piti više vode. Ako je pak boja urina presvetla, onda ste preterali sa hidriranjem i treba da smanjite unos tečnosti.

Smeđa boja – ova boja urina treba da vas alarmira da nešto nije u redu i da treba da idete kod doktora. To može biti signal da se javio nekakav problem sa jetrom ili žučem.

Narandžasta boja – ova boja urina potiče zbog većeg unosa narandćastih namirnica: pomorandži ili šargarepe. Međutim, postoje i lekovi koji mogu izazvati narandžastu boju urina.

Crvena boja – može biti više nijansi: ružičasta – pokazuje na upalu urinarnog trakta, a jako crvena može ukazati na tumor prostate. Nekada urin može postati crvenkaste boje ukoliko i previše trenirate.

Tirkizna boja – obično su ovakve nijanse znak da uzimate previše lekova ili pak vitamina (naročito B). Isto tako, to može biti posledica izloženosti zračenju u sklopu neke dijagnostičke terapije ili da imate infekciju bakterijom Pseudomonas.

 

Imaš li i ti „džogerske bradavice“?
Šta krvna slika govori o vašem treningu?
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed