Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trkačka klinika

Ah, taj grozni tupi bol ispod rebara! Zvuči poznato?

Jedan od najčešćih vrsta bola kod trkača jeste tupi bol ispod rebara. Mnogi misle da je reč o slezini (koja se nalazi sa leve strane), a bolovi se javljaju obostrano, često i niže od pomenutog organa.

Utehe radi, navedeno bolno stanje nije rezervisano samo za trkače i trčanje, javlja se i u drugim sportovima.

Tup, oštar bol, koji liči na grč, javlja se nedugo nakon početka trčanja. Ume veoma da zasmeta i onemogući da završite trening ili trku zadatim tempom, a nekad je toliko jak da vodi do prestanka trčanja. Skoro da nema trkača koji nije osetio ovu vrstu bola.

Još uvek nije definisano zašto se dešava, ali mnogi povezuju sa ishemijom (manjkom kiseonika) mišića dijafragme ili creva, istegnutim ligamentima trbušnih mišića, ali to su samo pretpostavke pa se s tim u vezi ne može odrediti adekvatna prevencija.

Ono što je sigurno je da se bol javlja uvek kada je prekratko vreme između zadnjeg obroka ili uzimanja veće količine tečnosti. Obično je taj razmak oko 2 sata, međutim stanje je individualno te je nekom dovoljno i pola sata razmaka, a nekome ni 4 sata nisu dovoljna.

Kako izbeći tupi bol ispod rebara?

Uzimanje hrane i tečnosti tokom trčanja takođe može da isprovocira bol. Slušajte telo. Pratite kako se ponaša u skladu sa uzimanjem hrane i tečnosti. Osluškujući svoj organizam naći ćete optimalno vreme između obroka i treninga. Još jedan od korisnih mehanizama jeste jačanje muskulature trupa.

Prva pomoć kada se javi ova bol tokom trčanja:

Neka iskustva govore da bol prestane ukoliko pritisnete bolno područje, istegnete malo bolnu stranu i nagnete trup napred dok trčite.

Advertisement. Scroll to continue reading.
3 Comments

3 Comments

 1. Igor

  22.11.2019 at 17:01

  Taj bol osetim uvek kada za vreme trcanja pricam sa nekim odnosno ne disem ritmicno, i nikada ako disem ritmicno. Hrana i voda izgleda nemaju nikakve veze sa tim. Dakle disanje, 4:3, 3:3, 3:2…kako god kome odgovara.
  Cuo od prijatelja pa probao, i od tada nikad vise nije bolelo;-)

 2. Dule Astro

  28.11.2019 at 13:36

  Ni kod mene taj bol nema veze sa hranom i pićem. Ima veze sa nezagrejanošću i trčanjem jako prva 2km (kreće mi posle 10-ak minuta)

 3. Lazar

  06.12.2019 at 19:16

  Taj bol prestaje i na kraju prestane ako se dublje prodiše abdominalno (dublje dijafragmalno disanje, povlačenje dijafragme dublje, tj. niže) tokom trčanja u kraćem ili dužem vremenskom intervalu, sve dok bol ne nestane. Meni se nekada takva bol ne javi uopšte, nekada jednom, a nekada nekoliko puta tokom trčanja. Nije povezana ni sa čim od u tekstu nabrojanog.

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

Gedžeti za trčanje

Lululemon, poznata kanadska sportska marka, je izbacila Blissfeel, svoje prve ženske patike za trčanje. Prve Lululemon ženske patike za trčanje Lululemon je godinama nagoveštavao...

Trening

Pušenje je štetno za zdravlje i to već svi znamo. Međutim to ne menja činjenicu da je preteško sa ovom lošom navikom prestati. Čak...

Najave trka

Nešto novo i atraktivno na trail mapi Balkana! Trka koja pretenduje da postane najizazovnija u regiji – Pelister Unique Trail Marathon. Prenosimo poziv organizatora,...

Motivacija

Šta uzvikujete da ohrabrite trkače na trci? “Možeš ti to? Ajdeee? Još malo do kraja?” Ako niste baš sigurni šta radi a šta ne,...