Connect with us

Hi, what are you looking for?

Oprema za trčanje

Zašto je jakna za trčanje u proleće dobra ideja i kako da je izaberete?

Jakna za trčanje u proleće

Proleće je sjajna sezona za trčanje, ali takođe može biti teško pronaći pravu jaknu za nošenje. Pošto vreme može biti nepredvidivo, jakna za trčanje u proleće može da bude odličan komad opreme koji vam služi i koji ćete ceniti.

Ipak, važno je da izaberete jaknu u kojoj će vam biti udobno i u kojoj ćete biti zaštićeni tokom treninga. U ovom članku vodićemo vas kroz proces izbora kada je u pitanju jakna za trčanje u proleće.

Uzmite u obzir vreme

Pre nego što počnete da tražite jaknu, važno je razmotriti vremenske prilike u vašem kraju. Prolećno vreme može biti nepredvidivo, tako da treba da budete spremni na niz uslova.

Ako živite u oblasti sa blagim prolećnim temperaturama, lagana jakna od prozračnog materijala može biti dovoljna. S druge strane, ako živite na mestu gde vreme može biti vetrovito i kišovito, možda će vam biti potrebna jakna sa vodootpornim materijalima poput gore-texa i materijalima otpornim na vetar.

Materijal

Odabir pravog materijala za vašu jaknu za trčanje je ključan. Prozračni materijali koji odvode vlagu kao što su poliester, spandeks i najlon savršeni su za prolećno vreme. Oni omogućavaju da ispari znoj i održavaju vas hladnim i suvim tokom vežbanja. Ovi materijali takođe pružaju zaštitu od vetra, što je najčešći problem u proleće.

Pristajanje

Pristajanje vaše jakne za trčanje je važno i za udobnost i za funkcionalnost. Preuska jakna će vam ograničiti kretanje, dok jakna koja je previše labava može da se leprša na vetru i da izazove nelagodnost. Dobra jakna za trčanje treba da pristaje uz telo, ali ne i da bude preuska. Takođe bi trebalo da ima dovoljno prostora da nosite sloj ispod ako je vreme hladnije od očekivanog.

Karakteristike

Kada birate jaknu za trčanje za proleće, potražite karakteristike koje će vam pomoći da budete zaštićeni i da vam bude udobno. Neke od karakteristika koje treba uzeti u obzir uključuju:

  • Ventilacija: Potražite jakne sa ventilacionim karakteristikama, kao što su mrežasti paneli ili otvori sa rajsferšlusom, kako biste se hladili tokom treninga.
  • Reflektujući detalji: Ako planirate da trčite u uslovima slabog osvetljenja, izaberite jaknu sa reflektujućim detaljima kako biste bili vidljivi vozačima i drugim pešacima.
  • Džepovi: Džepovi na jakni mogu da budu korisna funkcija, omogućavajući vam da nosite telefon, ključeve ili druge male predmete sa sobom tokom trčanja.
  • Kapuljača: Kapuljača može biti korisna funkcija za trkače u vlažnim ili vetrovitim uslovima, pružajući dodatnu zaštitu za vašu glavu i vrat.

Jakne za trčanje u proleće za devojke

Zaključak

Odabir prave jakne za trčanje u proleće može biti izazov, ali je od suštinskog značaja da biste ostali zaštićeni tokom treninga. Kada birate jaknu za trčanje, uzmite u obzir vremenske prilike u vašem kraju, materijal, kroj i karakteristike koje će vam omogućiti da budete udobni i bezbedni. Uz pravu jaknu, možete uživati u prolećnim trkama bez brige o vremenskim prilikama.

Muške jakne za trčanje u proleće

Izvor

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Zdravlje

Znamo da je trčanje dobro za celokupno zdravlje, ali i za sve one koji žele da smršaju. Sada i istraživanje pokazuje da samo jedan...

Trening

Dobar pejs može varirati u zavisnosti od godina, pola, nivoa kondicije, razdaljine koju trčite i ciljeva. Pritom je prirodno da imate varijacije u pejsu...

Ultramaraton

Trčeći na domaćem terenu, ultra trkač Aleksandr Sorokin oborio je svoj prošli svetski rekord na 100 kilometara za šest sekundi. Fotka: Nord Security

Vesti

Prvenstvo Balkana u planinskom trčanju za seniore, seniorke, juniore i juniorke održalo se ovog vikenda kod Nikšića. Fotka: Ak "Nikšić" Facebook