Sve što vam je potrebno da biste počeli sa trčanjem jeste par trkačkih patika. To ne moraju da budu najskuplje patike, i ne moraju da imaju u sebi najsavremeniju tehnologiju od koje će same leteti, kuvati ručak i raditi sve neverovatne stvari. Ipak ne potcenjujte važnost dobre patike za trčanje.

Patike za tenis neće biti od koristi, kao ni one stare patike koje su stajale poslednjih nekoliko godina u ormanu i koje ste povremneno koristili. Ono što vam je potrebno su nove i sveže patike za trčanje. Patike koje će vam pružiti stabilnost i amortizaciju kakvu vaše noge zaslužuju. Potrebno je da vam patike budu odgovarajuće veličine i da budu odgovoarajuće dizajnirane za vaš stil gaženja.

Jako je važno da na svom trkačkom početku, vaše noge dobiju maksimalno kvalitetnu podršku i zaštitu od vaših patika za trčanje

Oblačenje za trčanje

Patike su zaista najvažniji deo trkačke opreme i zaista ono najosnovnije što vam je potrebno kada počinjete da trčite. Ipak, ako odlučite da počnete sa trčanjem zapitaćete se i šta je najbolje da obučem kada krenem na prvo trčanje.

Nikako nemojte da se umotavate u kese i da oblačite trenerke i jakne kako bi ste se više znojili i na taj način pokušavali da skidate kilograme. Tako ćete izgubiti samo vodu, koju ćete brzo nadoknaditi, a rizikujete da dehidrirate i da vam pozli na treningu. 

Ono o čemu obavezno treba da vodite računa jesu vremenski uslovi. Mnogim, kako trkačima početnicima tako i onima koji se godinama bave rekreativnim trčanjem, se dešava da se obuku preterano kada krenu na trčanje i to im stvara velike probleme. Vaše telo podigne temperaturu za 6C do 8C kada se zagreje pri trčanju.

Vodite se svojim osećajem, ali neki opšti savet je da nema potrebe da oblačite ništa sem šorca i majice za trčanje čim temperatura vazduha pređe 13C, vaš lični osećaj će biti da je napolju oko 20C. 

Zašto su majice koje se danas proizvode specijalno za trčanje bolje od pamučnih?

Svako ko je na samom početku i ko je ušao u sportsku radnju u želji da kupi ovakvu majicu, postavio je ovo pitanje. Evo nekoliko razloga i situacija zbog kojih je dobro kupiti jednu majicu za trčanje pored patika.

Tehnologija od koje su napravljene majice za trčanje je takva da propušta vlagu i zbog toga se “manje znojite”. Tačnije, vaša oprema se ne kvasi i ne lepi za telo, kao recimo pamučna majica.

Praktični test odnosa pamučne majice i funkcionalne majice za trčanje: Operite ove dve majice u isto vreme u mašini za veš. Kada izvadite majice videćete da je funkcionalna majica za trčanje skoro suva, dok je pamučna majica mnogo vlažnija i teža. 

Ovo je veoma značajno i zaštitiće vas od prehlade, kočenja u leđima i raznih upala… i više nego što možda možete i da zamislite sad. Ipak ako ste na početku, dešavaće vam se da se u toku trčanja umorite i zastanete ili usporite tempo, u tom trenutku i temperatura vašeg tela se smanjuje i vi počinjete da se hladite. Tada, posebno ako trčite predveče, svaki povetarac ili vetar pored reke kojeg uvek ima u kombinaciji sa mokrom majicom koja je prilepljena za neki od delova vašeg tela  može da napravi problem.

Pored ovih praktičnih razloga tu je i onaj motivacioni aspekt, koji je ma koliko to neizgledalo tako, veoma bitan kada ste na početku.

U nekoj lepoj majici za trčanje ćete izgledati sebi bolje i imaćete svakako više energije da potrčite kada se pogledate u ogledalu. Ona će biti simbol vaše promene i nemojte da se čudite akoje nesvesno obučete i kada krenete da se vidite sa društvom do kojeg vam je stalo.

To samo vaš mozak, duša i telo žele da im kažu koliko ste srećni što ste napravili tu sjajnu stvar, promenili nešto u životu i počeli da trčite :)

Pročitajte više svemu ovome u odeljku oprema za trčanje