Sve što vam je potrebno da biste počeli sa trčanjem jeste par trkačkih patika. To ne moraju da budu najskuplje patike, i ne moraju da imaju u sebi najsavremeniju tehnologiju od koje će same leteti, kuvati ručak i raditi sve neverovatne stvari. Ipak nepotcenjujte važnost dobre patike za trčanje.

Patike za tenis neće biti od koristi, kao ni one stare patike koje su stajale poslednjih nekoliko godina u ormanu i koje ste povremneno koristili. Ono što vam je potrebno su nove i sveže patike za trčanje. Patike koje će vam pružiti stabilnost i amortizaciju kakvu vaše noge zaslužuju. Potrebno je da vam patike budu odgovarajuće veličine i da budu odgovoarajuće dizajnirane za vaš stil gaženja.

Jako je važno da na svom trkačkom početku, vaše noge dobiju maksimalno kvalitetnu podršku i zaštitu od vaših patika za trčanje

Oblačenje za trčanje

Patike su zaista najvažniji deo trkačke opreme i zaista ono najosnovnije što vam je potrebno kada počinjete da trčite. Ipak, ako odlučite da počnete sa trčanjem zapitaćete se i šta je najbolje da obučem kada krenem na prvo trčanje.

Ono o čemu obavezno treba da vodite računa jesu vremenski uslovi. Mnogim, kako trkačima početnicima tako i onima koji se godinama bave rekreativnim trčanjem, se dešava da se obuku preterano kada krenu na trčanje i to im stvara velike probleme. Vaše telo podigne temperaturu za 6 do 8C kada se zagreje pri trčanju.

Nema potrebe da oblačite ništa sem šorca i majice za trčanje čim temperatura vazduha pređe 13C

Majica ca trčanje

Zašto su majice koje se danas proizvode specijalno za trčanje bolje od pamučnih? Svako ko je na samom početku i ko je ušao u sportsku radnju u želji da kupi ovakvu majicu, postavio je ovo pitanje. Evo nekoliko razloga i situacija zbog kojih je ok kupiti jednu majicu za trčanje pored patika.

Tehnologija od koje su napravljene majice za trčanje je takva da propušta vlagu i zbog toga se manje znojite. Tačnije, vaša oprema se ne kvasi i ne lepi za telo, kao recimo pamučna majica.

Ovo je veoma značajno i zaštitiće vas od prehlade, kočenja u leđima i raznih upala… i više nego što možda možete i da zamislite sad. Ipak ako ste na početku, dešavaće vam se da se u toku trčanja umorite i zastanete ili usporite tempo, u tom trenutku i temperatura vašeg tela se smanjuje i vi počinjete da se hladite. Tada, posebno ako trčite predveče, svaki povetarac ili vetar pored reke kojeg uvek ima u kombinaciji sa mokrom majicom koja je prilepljena za neki od delova vašeg tela  može da napravi problem.

Pored ovih praktičnih razloga tu je i onaj motivacioni aspekt, koji je ma koliko to neizgledalo tako, veoma bitan kada ste na početku.

U nekoj lepoj majici za trčanje ćete izgledati sebi bolje i imaćete svakako više energije da potrčite kada se pogledate u ogledalu. Ona će biti simbol vaše promene i nemojte da se čudite akoje nesvesno obučete i kada krenete da se vidite sa društvom do kojeg vam je stalo. To samo vaš mozak, duša i telo žele da im kažu koliko ste srećni šro ste napravili tu sjajnu stvar, promenili nešto u životu i počeli da trčite :)

Pročitajte više svemu ovome u odeljku oprema za trčanje