* NaslovnaOprema za trčanje

Trka Nike i adidas superpatika: Da li nas očekuje probijanje maratonske barijere od 2h?

2 komentara

Pre samo dve nedelje, Tigst Assefa oborila svetski rekord za žene u maratonu na Berlinskom maratonu sa vremenom od 2:11:53. A na nogama je imala nove adidas super patike – Adizero Adios Evo Pro 1.

„Ovo je najlakša trkačka cipela koju sam ikada nosila“, rekla je pre trke. „Osećaj trčanja u njima je neverovatno iskustvo – nikada nisam imala slično iskustvo“.

Pročitajte i: Šta su superpatike za trčanje? Karbonska ploča je samo jedan deo njihove tajne

Činilo se kao da je Adidas konačno prestigao Nike, ali samo dve nedelje kasnije, Nike se vratio na velika vrata. Na Čikaškom maratonu ovog vikenda, Kelvin Kiptum oborio je muški maratonski rekord u zapanjujućem vremenu od 2:00:35. A trčao je u prototipu Nike Dev 163 patika.

Svetska atletika odobrila nove Nike Alphafly 3 superpatike

Ove patike su legalne prema svim pravilima Svetske atletike. A u utorak, Nike je potvrdio da se radi o Alphafly 3 patikama koje će se naći u prodaji u januaru 2024. godine.

Pročitajte i: Kada, kako i koje patike kupiti za maraton?

Sa druge strane, pobednica Čikaškog maratona u ženskoj kategoriji oborila je rekord staze sa drugim najbržim vremenom u istoriji je takođe nosila Nike patike. A Benson Kipruto, koji je završio iza Kiptuma, nosio je adidas Adios Evo Pro 1.

Istrčati maraton ispod dva sata je bilo nezamislivo, ali se čini da smo sve bliži probijanju ove barijere. A čini se da maratoni nisu više samo bitka izdržljivosti već i tehnologije. Tako da je World Athletics nakon Kipchogeovog izazova iz 2019. i probijanje dvočasovne barijere formulisao Pravilnik o atletskoj obući. I jedna od stavki koja je uključena u pravilik jeste i stavka o performansama.

Koje kriterijume bi trebalo da ispunjavaju superpatike?

Performanse (uljučujući rekorde) u atletici postižu se dominacijom ljudskih napora nad tehnilogijom u obući i njenm nnapretku kako bi se omogućilo smisleno takmičenje. Poslednjih meseci se raspravljalo o „primatu ljudskih napora nad tehnologijom“, a mnogi tvrde da super patike očigledno značajno pomažu performansama.

Pročitajte i: Šta je i kako funkcioniše Mizuno Wave tehnologija?

Isto tako, prema pravilniku patike moraju da ispunjavaju niz kriterijuma:

  • đon ne sme biti deblji od 40 mm
  • ne može imati više od jedne čvrste strukture (kao što je ploča od ugljeničnih vlakana)
  • patike moraju biti dostupne za kupovinu od strane konkurenata
  • i moraju biti dostupne za kupovinu najmanje mesec dana.

adidas Adizero Adios Pro Evo 1 patika izbačena u pradju 14. septembra sa jako ograničenim zalihama i po ceni od 400 funti.

Nike Alphafly 3 (Nike Dev 163) trenutno nije u prodaji, ali su odobrene od strane World Athletics za razvojnu upotrebu do decembra 2023. A šta se nalazi u patikama? Te informacje još uvek nisu dostupne, a sve što je Nike rekao jeste:

,,Upoznajte Nike Alphafli 3. Najbržu maratonsku patiku na svetu. ⚡

Testirane od strane najbržih trkača na svetu.

Dođite po vaš lični rekord u januaru 2024.“

Šta nas čeka u budućnosti?

Potera za probijanjem dvočasovne barijere se svakako nastavlja, pogotovo kada uzmemo u obzir da nas tek čekaju Olimpijske igre u Parizu 2024.

Kipchoge je imao 34 godine kada je prvi put oborio svetski rekord u maratonu, pobedivši na trci u Berlinu 2018, što sugeriše da 23-godišnji Kiptum ima dosta vremena pred sobom.

Svetska atletika je za BBC izjavila: „Važno je napomenuti da pored tehnologije cipela, svetski rekordi jednostavno evoluiraju sa vremenom. Kroz istoriju našeg sporta, svetski rekordi su uvek postavljani najboljom tehnologijom koja je bila dostupna u to vreme, ni danas nije drugačije. Pored cipela, postoji mnogo faktora koji doprinose stalnom poboljšanju atletskih performansi, uključujući poboljšane tehnike treniranja, više takmičenja i mogućnosti zprobijanja granica, prefinjene staze koje optimizuju uslove trčanja, više pejsmejkera. i integratori hrane“.

Ostaje da vidimo da li nas zaista očekuje još jedan rekord i probijanje barijere od dva sata na Olmpijskim igrama 2024.

Izvor: Runners’ World

Britanski par ponovo oborio svetski rekord najduže pređene distance na ,,tri noge“
Najbolje patike za trčanje u 2023. za sve namene
Tags: , , ,

Povezani članci

2 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed