Patike za trčanjePromo

Kada, kako i koje patike kupiti za maraton?

1 komentar

Bilo da ste iskusni trkač koji se sprema da ove sezone obori svoj lični rekord, ostvari plasman za Bostonski maraton ili ste na početku i spremate se za svoj prvi polumaraton, početak proleća je vreme kada sigurno razmišljate o kupovini novih patika za trčanje.

Glavni razlozi za kupovinu novih patika za trčanje

Kada je kupovina patika za trčanje u proleće u pitanju, ovo su neki od najčešćih razloga:

 • Trčali ste cele zime i spremali se za trku, patike su prošle, kišu, sneg i kilometre i realno im je došlo vreme za zamenu
 • Motivacija za postizanje boljih rezultata i istrajavanja u treningu. Povećava se kada kupite novi komad opreme.
 • Počinjete sa treningom, posle zimske pauze ili duge neaktivnosti krećete sa trčanjem, spremate se za trku i potrebna vam je dobra patika.

Bez obzira koji je vaš razlog za kupovinu, postoje greške koje svi pravimo a možemo da ih izbegnemo.

Najčešće greške koje pravimo kada kupujemo patike za maraton

Trčanje maratona i polumaratona se sastoji od perioda treninga, trke i oporavka. Za početak treba da razumemo da u toku priprema pređemo oko 500-1.000km, menjamo vrste treninga i ako imamo jedne patike za trening one su u mnogim slučajevima pogrešne, pa je često to razlog da se povredimo i pre trke.

Prva greška koju pravimo je da imamo jednu patiku za sve treninge. Idealno bi bilo da imamo:

 • jedne trening patike za sporije trčanje, duže treninge – sa boljom amortizacijom
 • jedne, laganije patike za brze treninge, koje mogu da budu i patike za trku,
 • i ako ste baš takmičarski nastrojeni kao treći par u obzir dolaze neke superpatike kao par koji je samo za trke.

Pravo vreme za kupovinu ali pogrešno za prvo trčanje

Veliki broj trkača napravi ovu grešku makar jednom u karijeri. Scenario je sledeći, odete na maraton expo i vidite super popuste, naiđete na dobrog prodavca, koji vam uradi sve super analize i predloži baš dobre patike. I naravno, to je super trenutak za kupovinu. Greška nastaje onda kada odlučite da trku na koju ste došli istrčite u novim patikama.

Trčanje u novoj opremi je greška. Jednostavno ne znate kako će vaše noge da odreaguju na novu patiku. Kada trčite u novoj patici potrebno je da prvih nekoliko trčanja budu kraći treninzi, da postepeno povećate kilometražu i dozvolite da se patika prilagodi vašoj nozi.

Pogrešan izbor zbog emotivne kupovine

“Popust je tu, super patika je tu, cena je vrh a model top. Patika je ravna i brza i pomoći će mi da oborim lični rekord, biću baš brz… Nema veze što imam 190cm i 90kg….” Ovo je dobar scenario za početak trkačkog horor filma.

Izbor patike za trčanje je važan jer ako pogrešite i kupite patiku koja nije napravljena za vas, može da vam se desi da oborite lični rekord… ali će sigirno da vam se desi da vas sve živo boli. A možete da završite i sa povredom koja će vas odvojiti sa staze na duže.

Neću da kupim nove patike – ove stare su kao nove a prošle su 1.000km

Veoma česta greška, koja je odgovorna za više povređenih trkača od bilo kog drugog faktora.

Znam da će mnogi reći da je to samo promocija brendova i marketing. Ako vozite onda je zamena ulja na automobilu, menjanje kočnica i amortizera, po toj logici isto važi i za patike.

Patike za trčanje mogu da ne promene izgled, ali su potrošna roba. Guma u đonu izgubi svojstva, kao i materijal koji vam fiksira nogu. Vi to ne vidite ali ste posle 500km-800km već potrošili patiku i ona više ne pravi amortizaciju kakvu treba.

Ovu patiku, ako nije pukla nigde, možete da nosite u šetnju ili u nekim slučajevima i na lagano trčanje do 5km (ne više od toga), ali nije više za trku….

Kada je pravo vreme da kupite nove patike za trku?

Idealno vreme za kupovinu novih patika za trku je nekoliko nedelja pre same trke. Na taj način imaćete vremena da u ovim patikama uradite nekoliko treninga, prođete 30-50km i razgazite je (nekome je dovoljno i manje vremena/kilometara, zavisi od faktora visine, težine, stopala, tehnike trčanja….)

Naravno, popusti na expoima su super ali te patike koje kupite tu, nisu za trku na koju ste došli već za neku sledeću.

Kako da kupite nove patike za trku?

Iskreno sebi odgovorite na nekoliko pitanja:

Koji sam ja tip trkača?

Od odgovora na ovo pitanje zavisi i šta tražite od patike. Primera radi, ako vam je ovo prva trka i želite samo da završite bez povreda, biraćete patiku sa dosta amortizacije i podrške. Sa druge strane ako se takmičite i jurite rekord, to verovatno znači da ste već u treningu i imate iskustva sa različitim modelima, pa neke laganije patike koje su napravljene da daju dodatnu bzinu mogu da dođu u obzir.

Kakva je struktura mog tela

Visok sam, težak sam, imam ravna stopala, nizak i lagan sam…. Od odgovora na ovo pitanje zavisi da li vam je potrebna dodatna podrška u stabilnosti, da li vam treba više amortizacije ili vam u principu nije bitno ništa od ovoga već je bitno samo da je patika udobna i da dobro prianja uz vašu nogu (ima dobar fit sa vašom nogom, bi bio strani izraz)

Koju cenu sam spreman da platim za najbolji rezultat?

Trčanje na rezultat ima svoju cenu, u vidu bolova i povreda. Tako je u svakom sportu, pa i trčanju.

Ako imate ambiciju da se trkate i takmičarski ste nastrojeni, bez obzira na sve crvene zastavice, verovatno ćete birati lagane minimalističke patike.

U suprotnom, ako trčite zbog zdravlja i ne želite povrede. Birajte patike koje daju podršku i amortizaciju. Mogu da budu brže i laganije ali vam ne trebaju superpatike.

Bukvalno koja cena patika mi je prihvatljiva?

Danas na tržištu imate patike koje koštaju 40.000 dinara i 5.000 dinara. Koja je prava cena i koja je razlika?

Patike od 5.000 dinara imaju oblik patike za trčanje i neke osnovne funkcije, koriste se najednostavniji materijali i podrška koju pružaju je najmanja. Za mene ovo nisu baš patike koje bih preporučio bilo kome ko želi da trči polumaraton, a za maraton nikako.

Patike od 40.000 dinara (ili nešto manje od toga), su top modeli superpatika. To znači da imaju karbonske ploče u đonu i realno su napravljene za obaranje rekorda. Videli ste ih na Kipchogeu i pitanje koje se postavlja jeste kako ove patike vama doprinose?

Ako jurite normu za Boston, ili da se kvalifikujete za Ironman svetsko prvenstvo u Koni kao Bojan Đurić, nekoliko sekundi koje će vam ove patike dati (čak i u nazivu vam sugerišu da je to 2% ili 4%) vredi svakog dinara. U suprotnom, baš ćete biti cool u društvu…

Srednji cenovni rang je okean u kom ćete naći pravi ulov za sebe. To su otrpilike patike koje koštaju (računajući popuste) od 100 eur do 170 eur. U ove patike su uglavnom ugrađene savremene tehnologije materijala i napravljene su veoma kvalitetno. Nešto su teže i sa manje nekih super skraćenica od superpatika ali za regularnog trkača sasvim dovoljne i optimalne za trku.

Koje patike da kupim za trku?

Birajte patike koje zadovoljavaju vaše potrebe. Probajte ih i obavezno pronađite odgovarajuću veličinu, uvek za pola broja do celog broja veće od vašeg realnog broja.

Patike kupujete veće zbog toga što ih kupujete za polumaraton ili maraton. To znači da ćete napraviti 20.000 do 50.000 koraka u trku odjednom. Zbog pritiska koje prenosite na stopala ona će se proširiti. Ako patike nisu veće, počeće da vas žuljaju… A kako izgleda imati žulj na 18-19km polumaratona ili još gore na 32km maratona zaista ne želite da saznate. Ovo je često razlog da ne završite trku i da vam propadne 6 meseci priprema zbog pola broja.

Dajem vam predlog nekoliko modela, svi modeli pripadaju srednjem cenovnom rangu.

Under Armour Flow Velociti Wind 2 – izbor urednika

Lagana, izdržljiva, sa odličnim fiksiranjem noge i veoma dobrim materijalom gornjišta koje čuva nogu od znojenja. Ova patika je napravljena toliko dobro da vam neće praviti problem ni ako je nosite na bosu nogu. Pruža odličnu amortizaciju.

Ovo je patika u kojoj ću trčati polumaraton ove sezone. Preporučujem je svim trkačima koji traže pouzdanu i udobnu patiku. Može da bude i solidna patika za maraton a za polumaraton je odličan izbor. Trenutno je na popustu i košta 12.599,30 dinara.

under armour flow velociti wind 2 patika za trčanje
Under Armour Flow Velociti Wind 2 – ženski model

Puma DEVIATE NITRO 2 – jedna patika za sve je moguća

Puma pravi dobre patike za trčanje. Ova patika se na svim testovima pokazala baš kao takva. Stabilna, udobna, izdržljiva….. Jedina mana joj je ta što je nešto teža od drugih modela koji imaju karbonski đon.

Ako ste trkač koji traži jednu patiku za sve vrste treninga i trke, ovo je ta patika. Možete da je koristite i za polumaraton i za maraton.

Puma DEVIATE NITRO 2 – muški model

Brooks GLYCERIN GTS 20 a trkače kojima je potrebna dodatna podrška

Brooks Glicerin GTS 20 premošćuje jaz između patika za distancu i brzinu za trkače kojima je potrebna stabilnost, ali ne žele da odustanu od brzine.

Trkači prosečne težine i oni nešto teži će ceniti Glicerin 20 GTS kao patike za dugo trčanje koje se mogu koristiti i kao patike za brže treninge i trke Ovaj model je posebno interesantan za one kojima je potrebna dodatna stabilnost i brzinske patike smatraju previše slabim. Odličan izbor za visoke i nešto teže polumaratonce i maratonce.

Brooks GLYCERIN GTS 20 muški model
Brooks GLYCERIN GTS 20

adidas ADIZERO ADIOS 7 – solidno brza patika za polumaratonce

Nešto brža patika za laganije i dobro utrenirane trkače. Sa njom možete do dobrog rezutata na trkama do polumaratona. Taođe ovo može da bude dobar izbor patike za brze tempo i intervalne treninge.

Ovo je predlog dobrih modela za vas, trenutno su svi modeli patika za trčanje u Intersportu na popustu i možete da pronađete još zanimljivih patika za sebe. Srećno na trkama, vidimo se na stazi.

Putovali smo u Portugal na promociju prvih Under Armour superpatika UA Flow Velociti Elite
Under Armour Flow Velociti Elite superpatika na našem testu
Tags: , , , , ,

Povezani članci

1 komentar. Leave new

 • Vladimir Milakovic
  7 aprila, 2023 10:34

  A šta ako neko nema za 5-6 pari patika, da pretane trčati. Članak je s…. i čisti marketing. Jedne patike su sasvim dovoljne svake dvije -tri godine.

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed