Mršavljenje

Kako da postanete i ostanete zauvek vitki? – složena međuigra uma i tela

Nema komentara

Gotovo da ne postoji odrasla osoba na planeti koja se nije bar jednom pogledala u ogledalo i poželela da izgleda drugačije. Jedan od najčešćih uzroka nezadovoljstva sobom jeste višak kilograma i želja da ostanemo zauvek vitki. Tada na scenu stupaju razne dijete, iscrpljujuće vežbe, odricanja od hrane, ispijanje šejkova i raznih “čudotvornih“ napitaka ili gutanje tableta koje će nas „trajno“ rešiti problema. Međutim, koliko god brze i naizgled efektne bile razne dijete, posle izvesnog vremena kilogrami se vraćaju i mi opet zapadamo u svoj krug patnje, očaja, malodušnosti i nezadovoljstva.

Oduvek sam se pitala šta je ključ uspeha za vitku figuru. Na koji način se najefikasnije gubi kilaža? Kako je zadržati? Kako to da su neki ljudi uvek vitki bez obzira šta pojedu?…

Za deset godina smršala sam i dobila preko 100kg!

Ja sam se, počev od prve trudnoće pa narednih deset godina, nalazila u deset plus, deset minus vrtlogu. Za tih deset godina smršala sam i dobila preko 100 kg!

Uvek mi je bilo lako da smršam – kada mi prekipi više da gledam 10 kg viška, ja odredim neku dijetu, koja je uvek bila drugačija od prethodne i krenem u pohod… Ključni momenat bude – kada mi prekipi … I uvek u tom pohodu uspem. I budem zadovoljna, mada nikada ne do kraja, jer kad skinem deset ja pronađem još koji da bih mogla da skinem!? A onda dođe čuvena zima, pa slave, pa praznici, pa naše delicije: vrući uštipci, pita, proja, pečeni krompiri sa kajmakom, kolači, torte, i ja dočekam mart-opet sa onih deset koje sam skinula. Agonija, blago rečeno. I onda opet Jovo nanovo… Očajanje, odluka, dijeta, mršavljenje, leto, jesen, zima…

Zbog čega se vraćamo uvek istoj kilaži? Šta je to što nas sprečava da ZAUVEK budemo vitki i zdravi? Zbog čega ne možemo da se otarasimo za sva vremena tog balasta?

Gore, dole i tako u krug…

Šta je to što čini da se UVEK vratimo istoj slici?

Moj put ka savršenoj liniji je započeo pre 7 godina kada je Siniša Ubović, moj suprug doneo na ove prostore Heal Your Life (Izlečite svoj život) program Lujze Hej.

Lujza Hej (Louise L. Hay) se smatra jednom od vodećih ličnosti na polju motivacije, samopomoći i ličnog razvoja. Godinama je predavala i podučavala ljude po celom svetu na koji način funkcioniše naš um i koliko smo sami odgovorni za sve ono što nam se dešava u životu. Svaka misao koju mislimo i svaka reč koju izgovorimo kreira naš svakodnevni život.

Na osnovu tog zaključka, kao i na osnovu višedecenijskog rada sa ljudima, L. Hej je uz pomoć vrhunskih stručnjaka iz oblasti psihologije osmislila program radionica kroz koje prolazeći uviđamo koja to negativna uverenja i nataložene emocije stoje na našem putu ka unutrašnjem miru i sreći.

Radionicu sam prošla nekoliko puta i svaki put sam otkrila nešto novo o sebi i o blokadama koje nosim godinama a da ih nisam bila ni svesna…

Aha momenat

A onda se desio jedan od takozvanih AHA momenata gde sam odlučila da bukvalno napravim eksperiment i pokušam da sve te alatke koje sam naučila na radionicama primenim i na moju večitu temu – Mršavljenje i da prestanem više sa dijetama i sa maltretiranjem sebe i svog tela sa idejom da imam deset kilograma manje…

Istog trenutka sam počela da radim sa afirmacijama. Prvo sam sela i zapisala šta ja to želim, a zatim sam i tu želju pretočila u afirmaciju. Svakodnevno sam, kad god bih se setila u toku dana, po nekoliko desetina puta ponavljala te, na početku jednu a zatim i po nekoliko različitih afirmacija za koje sam osećala da će me dovesti do ultimativnog cilja koji sam postavila ispred sebe. A to je da ZAUVEK budem vitka, šta god da pojedem i koji god period godine da je u pitanju…

Ono što me je dodatno inspirisalo je saznanje da se mi ustvari bez obzira koliko smršamo uvek ponovo vratimo istoj slici. To znači da je slika u našoj glavi a ne na našem telu! A ako je u mojoj glavi onda ja svojim mislima mogu i da je promenim! Jer mršavljenje je apsolutno inside job, iliti rad na sebi ali “iznutra“!

Slika je u našoj glavi.

Odmah sam smislila i vizuelizaciju odnosno idealnu sliku svog tela čiji odraz želim da i u realnosti gledam svakodnevno. Zatim sam te vizuelizacije uključila u svoju svakodnevnu rutinu, kako ujutru tako i uveče pred spavanje.

Rezultati su bili više nego neverovatni! Prošla je čitava godina, kao i zima a moja kilaža se nije promenila!!! Nisam vratila, sada već čuvenih 10kg! Mojoj sreći nije bilo kraja…

Od učenice ka učiteljici

Aleksandra Ubović
Aleksandra Ubović

Naredne godine sam i ja završila obuku i postala sertifikovani HYL trener. Pošto sam vremenom naučila da život ima svoj savršeni plan za svakoga od nas, bez obzira što je moja primarna profesija profesor francukog jezika, znala sam da postoji razlog zbog kog sam se našla na tom mestu, sa tim ljudima, na toj obuci.

I to je bilo to, odmah sam shvatila šta je moj zadatak  – pomoći ljudima upravo u onome u čemu sam i sama uspela sa svim tim metodama, a to je da se oslobode viška svojih kilograma. Zauvek. I tako je nastao program, a zatim i knjiga, koji se upravo bave ovom tematikom – Postanite i ostanite ZAUVEK vitki! – program svesnog oblikovanja tela.

Kako da se dovedete pod kontrolu?

Apetit – Problem sa težinom je duhovni nesklad…

Naš apetit odražava stepen našeg unutrašnjeg mira. Šta to znači? To znači da svaki put kada smo uznemireni, iz bilo kog razloga, upravo tada i posežemo za hranom. Postoji čitav spektar raznoraznih emocija koje kada ih osećamo mi prevodimo u ‘Gladna sam’.

Zašto nam se to dešava?

Naš organizam je jedan sveobuhvatni i dobro uigran sistem koji ima svoje razrađene metode za dovođenje u balans, odnosno ravnotežu. Ta ravnoteža se naziva Homeostaza.

Balansiraj

Segmenti koji čine deo te ravnoteže ili homeostaze su:

– Potreba za hranom, Potreba za vodom, Potreba za odmorom, Potreba za skloništem I na kraju nešto što me potpuno oborilo s nogu:

– Potreba za unutrašnjim mirom

Nikada mi nije palo na pamet da je potreba za unutrašnjim mirom od egzistencijalne važnosti! Nikada mi nije palo na pamet da je osim što je to u redu, i da je neophodno da se osećamo mirno i uravnoteženo… Nikada mi nije palo na pamet da je od egzistencijalnog značaja za mene to što ću da prošetam sama ili ću da provedem veče čitajući knjigu, ili što ću da uradim nešto samo za sebe – da odem na čas joge, da uradim neku vežbu disanja ili sl. Nekako sam to uvek smatrala za svojevrsni luksuz koji jedna zaposlena majka sa dvoje dece teško može sebi da priušti…

Kako se dovesti u stanje homeostaze?

Tako što ćemo kada smo gladni-jesti, kada smo žedni-piti, kada smo umorni-odspavati, kada nam je hladno ili toplo-skloniti se u zatvorenu prostoriju koja nam omogućava da se zaštitimo od tih nemogućih uslova, a kada osetimo da smo uznemireni, nervozni, napeti – osamiti se na samo par trenutaka i osvestiti da naše telo vapi za nadoknadom mira i to mu i pružiti.

Jer ako to ne učinimo, onda naše pametno telo, naš savršeni sistem, mora da pronađe alternativni način da zadovolji te svoje bazične potrebe a najjednostavniji i najčešći način na koji pokušavamo da nadomestimo nedostatak Unutrašnjeg mira je – HRANA.

A šta ustvari treba uraditi umesto posezati za hranom?

Svakodnevno treba pronaći način da se umirimo i da provedemo neko vreme sami sa sobom. Da iskomuniciramo sa najdubljim delom sebe i oslušnemo svoje istinske potrebe.

Slušanje muzike, slikanje, pisanje priča, poezije ili bilo koja kreativna aktivnost – sve su to prečice do dobrog osećaja i stanja mira i ispunjenosti. Jednostavno pronađite u skladu sa svojim afinitetima bilo šta što će vas povezati same sa sobom. Jer to što dobijamo iz takvih trenutaka je neprocenjivo, kako za naše biće, tako, ispostavlja se, i za naše telo.

Pronađi mir u sebi.

Setite se i sami, kada ste ok, kada ste lepo raspoloženi i istinski mirni, tada ne posežete ni za čokoladom, ni za picom ni za koka kolom…

Naš zadatak nije da suzbijemo svoj apetit već da ga iscelimo! I da konačno preusmerimo pažnju sa dostizanja i održavanja određene kilaže na postizanje i održavanje Unutrašnjeg mira!

Afirmacije kao instrument promene

Vaše današnje telo je proizvod jučerašnjeg razmišljanja. Misli koje danas promenite, sutra će usloviti promenu na vašem telu! Marijen Viliamson

Osnova za kreiranje naše nove priče su afirmacije. Afirmacije su pozitivne, u sadašnjem trenutku i lične izjave kojim kreiramo novu realnost za sebe. Afirmacije su izjave koje kreiraju našu budućnost SADA. Možete sami da promenite svoje svesno razmišljanje ali ne možete da promenite podsvest. Ako se vaša podsvest nije usredsredila na vaša nastojanja da smršate pronaći će načina da povrati višak kilograma bez obzira šta vi radite.

To je trenutak gde afirmacije stupaju na snagu!

Afirmacijama mi u stvari reprogramiramo našu podsvest na način na koji mi želimo i sa ciljem koji želimo da ostvarimo.

Vi iznutra kreirate novu stvarnost i to će na kraju rezultirati novom stvarnošću i spolja!

Afirmacije za mršavljenje

Volim i prihvatam sebe. Uživam u svom društvu. Ja sam mnogo više od mog tela.

Dopuštam sebi da budem vitka i zdrava. Sa lakoćom dostižem svoju savršenu figuru.

Biram za sebe savršeno zdravlje. Hranim se zdravo i mršavim lako.

Svakoga dana omogućavam sebi dozu unutrašnjeg mira koja mi je potrebna radi postizanje moje idealne težine. Zato se osećam sjano, zdravo, ispunjeno i srećno.

Ovaj trenutak je moja nova šansa. Biram za sebe savršene misli, savršeno zdravlje i savršen život.

Izgovarajte vaše afirmacije sa entuzijazmom i sa radošću. Stanite ispred ogledala, raširite ruke i izgovarajte ih glasno. I naravno uživajte dok ih radite! Osetite kako vam radost struji kroz telo dok ih izgovarate. Smejte se, oraspoložite se izgovarajući ih jer kada pokrenete iznutra svoju vibraciju i uspete da je promenite, već ste učinili značajnu stvar za sebe.

Kada krenete da ih IZGOVARATE, počećete drugačije i da se OSEĆATE. A kada počnete drugačije da se osećate, drugačije ćete i IZGLEDATI. Drugačije ćete vibrirati i samim tim ćete i privlačiti ljude i događaje koji su u skladu sa vašom vibracijom.

Vizuelizacije kao instrument promene

“Težina koje želite da se oslobodite bila je dodata vašoj svesti pre nego što je bila dodata vašem telu. Čim težina napusti vašu svest, ona će nestati i iz vašeg fizičkog iskustva.“ Merijen Vilijamson

Vizuelizacije su fantastično sredstvo za reprogramiranje našeg podsvesnog uma. Koristeći svakodnevno vizuelizacije mi šaljemo svom umu novu sliku kojom ćemo na kraju potpuno zameniti staru. Zamišljajući tu novu sliku, dodajemo i osećaj koji imamo dok tako izgledamo i na taj način automatski mi preusmeravamo naše unutrašnje kormilo ka zdravijem izboru hrane, ka nekom laganom vežbanju i konačno ka našoj savršenoj liniji.

Redovnim praktikovanjem ove tehnike umanjićete nivo stresa u svom organizmu i ojačati imunološki sistem. Imaćete mnogo više energije a vaše telo će ponovo steći sposobnost da se sa lakoćom oslobodi viška kilograma… Zamišljajući nove slike i povezujući se sa njima, mi bukvalno menjamo hemijske elemente u mozgu ali i misaone šablone. Uz vizuelizaciju se udaljavamo od straha, stresa i ponovnog gojenja a približavamo se miru, dubokoj povezanosti sa sobom i sigurnosti. Mi na taj način opuštamo svoj mozak i otpuštamo višak kilograma prouzrokovanog stresom…

Dozvolite sebi da maštate. Pokažite sebi da volite sebe tako što ćete dozvoliti sebi da maštate.

Verovatno u svojoj glavi imate sliku neke ružne sebe koja ima mnogo više kilograma, debele butine, stomak koji visi, podbradak i sl. Te slike najčešće nemaju baš mnogo veze sa stvarnošću niti vas drugi vide na taj način ali su vas one svakako dovele do prekomerne kilaže i do toga da ružno razgovarate sa sobom i upućujete sebi svakodnevno kritike.

Um, duh i mašta su vladari vašeg života, ako im vi to dozvolite, naravno.

Vladajte vašom maštom, uživajte u njoj, raširite krila i ne dozvolite da vas ograniči u bilo kom smislu ono što smatrate mogućim ili realnim. Jer šta je uopšte realno? Realno je ono što izaberemo da bude naša realnost…

Afirmacija za kraj

Moje telo je odraz moje svesti o njemu. Biram misli kojima kreiram savršenu sliku svog zdravog i vitkog tela.

Gladovanje ili nisko kalorična dijeta? Jedno vodi u bolest, drugo u mršavljenje!
Paradoks gojaznosti kaže da ćete živeti duže sa par kila viška!
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed