Postoji bezbroj brauni recepata na internetu, i ponekad ne znate koji da izaberete. Mi smo izabrali najbrži i najjednostavniji! Potrebno vam je oko 5 minuta da ga pripremite, 3 sastojka i vreme da se slegne.
Šta je sve potrebno
- Orasi (ili bademi, lešnici)
- urme
- kakao u prahu
Orasi
Orahe možete zameniti drugim orašastim plodovima poput badema, indijskih orašića, ili lešnika. Orašasti plodovi služe kao vezivo za ovaj brauni. Orasi su ovde stavljeni kao glavni izbor, jer se najčešće dodaju u kolače.
Urme
Ovde je potrebno koristiti urme koje su mekane, a imaju puno mesa. Suve i manje urme ne rade posao. Neophodne su jer em daju slatkoću em teksturu samom brauniju.
Kakao u prahu
Bilo koji nezaslađeni kakao prah je dobra opcija.
Opcije za glazuru
Iako vam za braunije nisu potrebni dodaci, možete dodati glazuru. Izgledaće lepše, plus će biti još čokoladnije. Neke opcije za glazuru uključuju:
- čokoladni namaz
- otopljena čokolada
- glazura od čokolade
Sastojci
- 1 šolja oraha
- 1 šolja urmi bez koštica
- 4-5 kašika kakao praha (bez šećera)
Glazura (opciono)
- 2 kašike kokosovog ulja otopljenog
- 1/4 šolje kakao praha (bez šećera)
- 2 kašike javorovog sirupa (ili med)
Priprema
- Sameljite orahe, pa dodajte urme i 4 kašike kakao praha. Mešajte dok se urme ne pretvore u gustiu pastu. Smesa bi trebalo da bude lepljiva i da se drži zajedno. Probajte i prilagodite po potrebi. Ako želite jači ukus čokolade, dodajte još 1 kašiku kakao praha. Ako želite da bude slađe, dodajte još urmi. Ako smesa nije dovoljno lepljiva, ili je previše suva, dodajte 1-2 kašike vode i ponovo izmešajte.
- Postavite pek papir u vatrostalnu posudu ili neki dublji pleh. Premestite smesu i pritisnite je, a zatim je stavite brauni u frižider da se slegne (oko 1 sat).
- Ako pravite glazuru, pomešajte ulje i kako prah u posudi srednje veličine. Mešajte dok se sastojci ne sjedine i postanu glatki. Vaša smeša treba da izgleda kao otopljena čokolada. Zatim dodajte javorov sirup (ili med). Mešajte dok se ne ujednači. Nanesite glazuru na površinu kolača nakon što se slegnu.
- Ako želiote da glazura bude čvršća, vratite kolače u frižider na 15-30 minuta ili dok se glazura ne stegne. Narežoite kočače i poslužiote. Ostatke čuvajte u frižideru.
Dodatne napomene
Preporuka je da iskoristite novo ili nedavno otvoreno pakovanje urmi da brauni ne bi bio suv.
Orase možete zameniti i drugim orašastim plodovima. Orahe sameljite do željene veličine prema vašem ukusu.
Recept je preuzet sa kirbiecravings.com sajta
Kako vi pravite zdrave braunije? Pišite!
1 komentar. Leave new
Moli se autor da, prilikom sabiranja broja sastojaka, koristi digitron