Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ishrana za trčanje

Da li je čokoladno mleko idealno za oporavak posle treninga?

Čokoladno mleko koje popijete nakon teškog treninga (ili trke), pomaže mišićima da se brzo oporave tako što vrši dopunjavanje tečnosti i esencijalnih hranljivih materija izgubljenih u znoju, kao i smanjenju umora sportiste.

Ključni momenat je “magični sat” – odnosno šta unostite u organizam u vremenskom periodu 30-45 minuta nakon treninga (trke). Potrebno je da povedete računa šta unosite od napitaka kako bi došlo do win-win situacije, a to je da za kratak vremenski period dođe do maksimalne efikasnosti po vaše telo.

Posebno treba obratiti pažnju na odnos ugljenih hidrata i proteina koji unosite. Istraživanja su pokazala da njihova razmera treba da bude 3:1 kako bi se brzo popunili energetski depoi istrošeni tokom napornih trka/treninga.

Upravo se zbog tog odnosa čokoladno mleko smatra omiljenim napitkom sportista jer omogućava telu da se brzo i uspešno oporavi od vežbanja stavljajući ga u odličnu kondiciju do sledećeg treninga.

Čokoladno mleko ima ove prednosti:

Sadrži pet hranljivih sastojaka: kalcijum, vitamin D, proteine, fosfor i kalijum.

Visokokvalitetni proteini stimulišu oporavak i rast mišića – neka istraživanja su pokazala da čaša čokoladnog mleka nakon treninga povećava sintezu mišića što rezultira povećanjem  mišićnih ćelija.

Odnos ugljenih hidrata i proteina 3:1 najefikasnije (i najbrže) puni mišiće glikogenom (mišićno gorivo).

Poseduje fluide za rehidriranje – veoma je važno šta unosite pre i tokom treninga, a možda još i važnije šta unosite posle budući da pojačano znojenje veoma brzo dovodi dehidratacije, a time i do povećanja koncentracije venćelijske tečnosti i istovremenog isušivanja ćelija.

Nadoknađuje izgubljene elektrolite putem znoja: kalcijum, kalijum, magnezijum i natrijum. U poređenju sa ostalim sportskim napitcima koja se obično piju posle treninga, čokoladno mleko sadrži više kalcijuma i vitamina D, koji su od velike važnosti za sportiste. Ovi nutritijenti pospešuju atletske mogućnosti zbog njihovog uticaja na kosti i mišiće, a i povrede su više verovatne ukoliko ih ne unosite dovoljno. Kalcijum podržava nervni sistem i povezan je sa otpuštanjem hormona dok je vitamin D važan za regulisanje ostalih minerala u organizmu.

Ekonomičnost – čokoladno mleko je mnogo jeftinije od tradicionalnih suplemenata koji se obično koriste nakon treninga što je samo razlog više zbog čega treba da ga pijete.

Da li pijete čokoladno mleko posle trke (a možda i pre)? Kakva su vaša iskustva?

3 Comments

3 Comments

 1. Aleksandar

  15.10.2020 at 21:18

  A sta je sa hydrostar-om? DA li on pomaze posle trcanja?

 2. Milorad

  22.10.2020 at 20:34

  Verovatno da pomaže. Međutim. Čokoladno mleko je prepunjeno opasnim aditivima. Šta ako smo na njih alergični ? Na primer kao ja. Da li postoji neki aditiv na svetu na koji ja nisam alergičan ? Šta da radimo u tom slučaju ?

 3. Vladimir Stanisavljevic

  03.12.2020 at 22:46

  Moj savet (iz iskustva) : Umesto jeftinog cokoladnog mleka iz supermarket, prepunog secera I aditiva probajte ORGANSKI KAKAO PRAH u kombinaciji sa mlekom. Omiljeno pice za oporavak kod profesionalnoh biciklista, triatlonaca, itd.
  Pozdrav

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Ishrana za trčanje

Kakve su energetske potrebe trkača? Poznato je da je energija glavni pokretač ljudskih aktivnosti i da je crpimo iz hrane koju unosimo u organizam. S...

Ishrana za trčanje

Čini se da su u poslednjih par godina jaja postala iznenađujuće kontroverzna namirnica i često se postavlja pitanje da li su jaja dobra ili...

* Naslovna

Povrće se u ishrani koristi još od najdavnijih vremena. U ishrani trkača i sportista uopšte, povrće ima nezamenjivu ulogu. Ono održava organizam zdravim, jakim...

Ishrana za trčanje

Sve je veći broj ljudi koji traže biljne alternative za mleko i odlučuju se za biljno mleko, a razlozi za to su različiti. Bilo...