Najbolja hrana za kožu. Kako da sačuvamo najveći organ koji imamo?

Naša koža se svakim danom suočava sa novim izazovima. Loše navike, zagađenost okoline i stres, dovoljni su faktori da koža menja izgled i boju. Koža je največi organ našeg tela i hrana za kožu dolazi do nje kao i do drugih organa, iznutra. Zato i pored svih načina kojima je redovno negujemo, postoje stvari koje ne bi trebalo da zaobilazimo.

Kožu negujemo kada negujemo sebe

Kožu ne bi trebalo da izlažemo jakom suncu (leti između 10h i 16h), nikotin ne dolazi u obzir, kao i stres, a ishrana bi trebalo da nam bude visoko nutritivna da bismo postigli kožu bebine guze. Fizička aktivnost – pod obavezno.

Riba je zbog Omega 3 ulja odlična hrana za kožu

riba hrana za kožu

Ljudi koji redovno konzumiraju riblje ulje imaju manje štetnih efekata ultraljubičastog zračenja. Sa druge strane, omega 3 riblje ulje, u kombinaciji sa terapijom koju vam prepiše lekar, može da pomogne kod psorijaze.

Ako ne volite riblje ulje u izvornom obliku, častite svoju kožu kapsulama koje možete da nađete u apoteci.

Vitamin C je antioksidans i pomaže da očistite kožu od akni


Vitamin C je antioksidans, poboljšava ten i veliki je borac protiv akni! Vitamin C će pojačati vaš imuni sistem i smanjiti upalu kod akni. Ipak, kako biste izbegli stomačne tegobe, unosite ga u preporučenoj dnevnoj količini. U zavisnosti od osetljivosti svakoga od nas, preporučena doza je između 500 i 1000 mg.

Na pijaci, u supermarketu, kisele ili ne, potrudite se da ih ne zaobiđete.

Vitamin E hrana za kožu protiv zračenja i zagađenja

vitamin e hrana za kožu


Kao i vitamin C, i vitamin E je antikosidans. Pomaže organizmu da se izbori sa slobodnim radikalima iz okruženja kao što su UV zračenje i zagađenje. Ovaj vitamin čini kožu savitljivom i mladolikom. Takođe, dovoljna količina vitamina E čini da žlezde koje se nalaze između pora u koži luče više antioksidanata.

Cink daje koži gladak izgled


Cink je mineral koji održava integritet kože i poput vitamina C može da bude veoma koristan u borbi protiv akni. Unošenje cinka smanjuje zapaljenje kože i crvenilo, i daje koži glatak izgled. Preporučena dnevna doza je između 8 i 11 mg, a preterivanje može da izazove mučninu i glavobolje.

Grašak nam je poznat po – učenju kako da se ljubimo – a sada znamo i ponešto o tome koliko je dobar za naš ”prvi utisak” koji ostavljamo.

planovi za trčanje