Naša koža se svakim danom suočava sa novim izazovima. Loše navike, zagađenost okoline i stres, dovoljni su faktori da koža menja izgled i boju. I pored svih načina kojima je redovno negujemo postoje stvari koje ne bi trebalo da zaobilazimo.

Kožu ne bi trebalo da izlažemo jakom suncu (leti između 10h i 16h), nikotin ne dolazi u obzir, kao i stres, a ishrana bi trebalo da nam bude visoko nutritivna da bismo postigli kožu bebine guze. Fizička aktivnost – pod obavezno.

Omega 3 riblje ulje

Ljudi koji redovno konzumiraju riblje ulje imaju manje štetnih efekata ultraljubičastog zračenja. Sa druge strane, omega 3 riblje ulje, u kombinaciji sa terapijom koju vam prepiše lekar, može da pomogne kod psorijaze.

Ako ne volite riblje ulje u izvornom obliku, častite svoju kožu kapsulama koje možete da nađete u apoteci.

Vitamin C


Vitamin C je antioksidans, poboljšava ten i veliki je borac protiv akni! Vitamin C će pojačati vaš imuni sistem i smanjiti upalu kod akni. Ipak, kako biste izbegli stomačne tegobe, unosite ga u preporučenoj dnevnoj količini. U zavisnosti od osetljivosti svakoga od nas, preporučena doza je između 500 i 1000 mg.

Na pijaci, u supermarketu, kisele ili ne, potrudite se da ih ne zaobiđete.

Vitamin E


Kao i vitamin C, i vitamin E je antikosidans. Pomaže organizmu da se izbori sa slobodnim radikalima iz okruženja kao što su UV zračenje i zagađenje. Ovaj vitamin čini kožu savitljivom i mladolikom. Takođe, dovoljna količina vitamina E čini da žlezde koje se nalaze između pora u koži luče više antioksidanata.

Ako ih sami ne kupite, pronaćićete ih na svakom stolu u predstojećim božićnim praznicima.

Cink


Cink je mineral koji održava integritet kože i poput vitamina C može da bude veoma koristan u borbi protiv akni. Unošenje cinka smanjuje zapaljenje kože i crvenilo, i daje koži glatak izgled. Preporučena dnevna doza je između 8 i 11 mg, a preterivanje može da izazove mučninu i glavobolje.

Grašak nam je poznat po – učenju kako da se ljubimo – a sada znamo i ponešto o tome koliko je dobar za naš ”prvi utisak” koji ostavljamo.