Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ishrana za trčanje

Šta jesti pre trke prema legendarnom američkom maratoncu Ryan Hall-u

Američka legenda trčanja na duge staze, Ryan Hall je podelio 6 korisnih saveta na svom Instagram profilu o tome šta jesti pre trke (pročitajte i naš tekst ovde). U svojoj objavi je razložio savete o ishrani koje je i sam dobijao tokom godina.

Kada je završio profesionalnu karijeru, Ryan se okrenuo treninzima snage, ali je i dalje najbrži američki trkač svih vremena koji i dalje drži najbolje vreme u SAD-u kada se radi o maratonu i polumaratonu.

U ovoj objavi, Ryan je skrenuo pažnju na ishranu – šta i kada treba jesti pre trke, a šta izbegavati.

Dok je dijeta bogata vlaknima prilično normalna za trkače, Ryan ističe da je potrebno više vremena i energije da se vlakna svare.

Druga stavka koju preporučuje, jeste da jedete puno malih obroka umesto jednog velikog. Sledeći savet je da izbegavate jednostavne šećere kada birate napitke sa elektrolitom i da se fokusirate na izvore proteina koje vaše telo lako vari, poput jogurta i belanceta.

U nastavku pročitajte sve njegove savete.

Šta jesti pre trke?

  1. Najčešće jedemo hranu bogatu vlaknima, ali dan pre trke vam to može tražiti dodatnu energiju za varenje i ostaviti hranu u vašim crevima tokom trke, što može da uznemiri stomak. Dakle, neka bude lagano i jednostavno. Uvek izbegavam ugljene hidrate i povrće bogato vlaknima dan pre i na dan trke.
  2. Mnogo malih obroka je bolje od jednog ogromnog tanjira testenine. Jesti dovoljno dan pre trke može biti teško (posebno ako je neko nervozan), tako da je mnogo malih obroka često lakše da se unese, a veća je verovatnoća da će ugljeni hidrati biti uskladišteni u jetri i mišićima umesto da se skladište kao mast.
  3. Pijte puno elektrolita, ali pokušajte da ne pravite jednostavne šećere.
  4. Jedite lako svarljive proteine poput belanaca, grčkog jogurta i proteina surutke hranjene travom radi lakšeg varenja kako bi vam creva bila lagana sledećeg dana.
  5. Držite se dalje od švedskog stola. Ko zna koliko dugo ta hrana stoji na grejaču. Nije vredno rizika da se razbolite nakon meseci napornog treninga.
  6. Jedite malo masti. Ovo će bolje leći stomaku i sprečiti da se osećate teško na startnoj liniji.


Šta vi mislite? Da li poštujete neki od ovih saveta? Pišite!

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Oprema za trčanje

Kako da izaberemo najbolje patike za trčanje u 2022? To je verovatno nemoguća misija jer ne postoji jedna patika za koju bi smo mogli...

Vesti

Nenad Zivkovic je 11. decembra istrčao deonicu od Kruševca do Kopaonika u dužini od 84km sa ukupnim usponom od 2000mnv. Izabrao je baš ovaj...

Vesti

Tifanne Thayme, Kanađanka koja živi u Dubajiu, je oborila Ginisov svetski rekord (očekuje ratifikaciju) na Adnoc Abu Dhabi maratonu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u...

Vesti

Diana Kipyokei je suspendovana na šest godina (zajedno sa Purity Rionoripo – 5 godina), a titula sa Bostonskog maratona 2021. joj je oduzeta. Naime,...