Isto kao što određena pića izazivaju, postoje i ona druga koja su savršena odbrana od inflamacija i bolova.
Radi se, pre svega o prirodnim lekovima tj. pićima koja su puna prirodnih antiinflamatornih sastojaka i imunomodulatornim agenasa, a koja pomažu u prirodnom procesu smanjenja inflamacija. Evo tri takva napitka (prema istraživanjima):
1. Soda bikarbona i voda
Nedavna studija u Journal of Immunology pokazala je da tonik od sode bikarbone i vode može smanjiti upalne procese.
Budite oprezni! Druge studije sugerišu da mogu postojati neželjeni efekti ako redovno unosite sodu bikarbonu duži vremenski period. Ovo se pre svega odnosi na oštećenja jetre i kostiju. I prema novoj studiji, neophodno je ograničiti unos na dve nedelje.
Koristite ovaj tonik kao kratkotrajno rešenje za ublažavanje upalnih procesa i nikako duže od mesec dana.
Koje su prednosti sode bikarbone?
- Lako je dostupna
- Smiruje autoimuni odgor tela
- Konzumira se kratkoročno
Kako da pripremite tonik?
Pomešajte 1/4 kašičice soda bikarbona sa oko 250 ml vode (jedna šolja).
Pijte ovaj tonik dva puta nedeljno posle obroka i ne duže od 4 nedelje.
2. Zeleni sok od peršuna i đumbira

Studije su otkrile da jedan od aktivnih sastojaka peršuna – karnosol, targetira upale uzrokovane reumatoidnim artritisom.
Đumbir je već dobro poznato protiv upalno sredstvo. Sprečava proizvodnju inflamatornih molekula poput prostaglandina i leukotriena, kao i proinflamatornih citokina. Ovo je vrsta proteina koja se nalazi u ćelijama.
Koje su prednosti đumbira?
- Sadrži gingerol, moćno antiinflamatorno sredstvo
- Pomaže u smanjenju bolova u mišićima
- Pomaže kod varenja
Kako da pripremite sok?
Za ovaj sok vam je potreban sokovnik ili blender. U sokovnik dodajte:
- 1 veliku šaku peršuna
- 2 šolje spanaća
- 1 zelenu jabuku
- 1 limun
- 1 mali krastavac
- 2 do 3 stabljike celera
- komad đumbira od oko 3 cm
- 1 veliku šaku peršuna
- 2 šolje spanaća
- 1 zelenu jabuku
- 1 limun
- 1 mali krastavac
- 2 do 3 stabljike celera
- komadić đumbira od oko 3 cm
Pijte zeleni sok od peršuna i đumbira jednom dnevno od 8 do 12 nedelja.
3. Tonik od limuna i kurkume

Brojne studije su pokazale da kurkumin, aktivni sastojak koji se nalazi u kurkumi, može pomoći u smanjenju inflamatornog odgovora tela i obezbediti olakšanje za bolove u zglovovima i zapaljenje izazvano reumatoidnim artritisom i multiplom sklerozom.
Studija objavljena u Neurological Sciences pokazala je da je kurkumin moćna antiinflamatorna i antioksidativna supstanca. Kontroliše proteine, enzime i citokine kod poremećaja vezanih za centralni nervni sistem, uključujući multiplu sklerozu.
Bonus kod ovog tonika je to što đumbir i limun u kombinaciju pomažu kod varenja.
Koje su prednosti kurkimina (a samim tim i kurkume)?
- Pomaže kod hronične upale
- Obezbeđuje antioksidativnu zaštitu neutralizacijom slobodnih radikala
- Bori se protiv degeneracije mozga
Kako da pripremite?
U šerpi pomešajte:
- 1 kašiku sveže rendane kurkume
- 1 kašiku sveže rendanog đumbira
- sok od jednog limuna
- koru tog limuna
- 3 šolje filtrirane (ili prokuvane pa ohlađene) vode
Možete dodati i 1-2 kašičice meda, i/li prstohvat kajenskog bibera.
Dovedite da ključanja na srednje jakoj vatri, a zatim isključite ringlu. Pazite da ne provri do kraja.
Procedite i podelite tonik na dve šolje. Proceđene ostatke čuvajte u frižideru 2 do 3 dana. I kada ste spremni da ih pojedete, samo ih podgrejte.
Savetuje se da pijete 1-1,5 šolje tonika od limuna i kurkume svaki dan, najduže 4 nedelje.
Da li ste probali neki od ovih napitaka? Ili imate neku svoju verziju? Pišite!