Ishrana za trčanje

Prava hrana u pravo vreme

Nema komentara

Više nije važno samo šta jedemo, već i kada. Naše dnevne aktivnosti direktno utiču na našu potrebu za hranom. Kada su ove dve komponente u harmoniji naše telo nam je zahvalno i vraća nam dobrom energijom i snagom da kvalitetno završimo dan.

Nije svejedno.

Prava hrana u pravo vreme

Hrana utiče na hormonske reakcije u našem organizmu od kojih zavisi naše raspoloženje, refleksi, nivo energije i sve ostalo što možete da zamislite. Jedan deo priče koji možda već znate odnosi se na ono šta jedete. Međutim, postoji i druga dimenzija, vreme u koje nešto jedete je podjednako važno.

Prava hrana posle napornog treninga snage

Kada uradite jak trening snage, vaši mišići se osećaju kao studenti u ispitnom roku, izmoreni i pod stresom. Naravno, njihova sledeća reakcija je rast kako bi mogli da izdrže ovakav napor sledeći put. Ipak, kako bi ovaj rast bio kvalitetan i izveden na najbolji način, potrebna im je podrška koju donosi kvalitetna ishrana.

Formula za obrok posle treninga snage trebalo bi da bude takva da obezbedi odnos ugljenih hidrata i proteina, 2:1 ako je u pitanju kraći trening manjeg intenziteta ili – 3:1 ako je trening bio duži i sa većim naporima. Ugljeni hidrati će nadoknaditi zalihe glikogena, a proteini pomoći u obnavljanju mišića.

Vreme za obrok posle treninga snage je pola sata do sat vremena po završetku treninga. U tom vremenskom periodu, telo će upiti najveći deo nutrijenata iz hrane.

Probajte sa čokoladnim mlekom ili kikiriki puterom na parčetu hleba od 100% celog zrna.

Prava hrana posle dugog poslovnog sastanka

Retki su oni koji nisu uspavani i izmoreni posle prolaska kroz gomilu PowerPoint slajdova, excel tabela i ostalih analiza na dugačkim sastancima. Prepustite se grickanju nekoliko badema i muslija od celog zrna, oni će vam obezbediti zdrave masnoće i nešto proteina. Istraživanja su pokazala da su proteini ti koji aktiviraju ćelije koje nas drže budnim i sagorevaju kalorije, ne šećer.

Ugljeni hidrati iz muslija će vam dati kvalitetne ugljenje hidrate i energiju, dok će proteini iz badema omogućiti da zapamtite o čemu ste pričali na sastanku. Posebno kada su proteini bogati amino kiselinom tirosin, koja je ključna za moždanu energiju i budnost a badem je veoma bogat njome.

Prava hrana posle cilja

Posle dugačkih trka kao što su polumaraton ili maraton, najvažnije je nadoknaditi šećere i tečnost. Šećere je potrebno nadoknaditi kako bi se napunili glikogenski depoi. Najbolja hrana, ali i piće koje možete da unesete posle trke bogata je ugljenim hidratima, ima vitamina, kao i određenu količinu proteina. Ovo je recept koji je primenjiv i posle kraćih distanci, samo u manjim količinama.

S obzirom da će se tečnost mnogo lakše rastvoriti u organizmu, pa će i nutrijenti brže stići tamo gde su potrebni. Kao i zbog toga što se ugljeni hidrati brže vare nego proteini, najbolje rešenje za posle trke je staro dobro čokoladno mleko.

Čokoladno mleko ima odličan odnos ugljenih hidrata i proteina, ali sadrži i elektrolite kao što je kalijum, što ga čini odličnim za sve dugoprugaše.

Prava hrana posle lošeg sna

Proveli ste noć vrteći se po krevetu? Nije samo osećaj neispavanosti problem koji vas čeka ujutru; istraživanja su pokazala da loš san prouzrokuje nedostatak hormona grelina i smanjene količine leptina, proteina koji reguliše osećaj sitosti. Rizik da vam apetit bude povećan i da se tokom celog dana previše hranite upravo je zbog toga uvećan.

Da biste se izborili sa ovim, započnite dan sa suvim proteinima. Možete da pojedete šaku oraha ili parče mesa bez masnoća – duže će vas držati sitim. Ili probajte grčki jogurt pomešan sa bananama i muslijem.

Prava hrana posle noćnog izlaska

Kada provedete ludu noć u gradu, popijete  koju čašicu više, prava stvar za sledeće jutro je „Virgin Bloody Mary“ koktel.

Ovo je pre svega odličan lek protiv mamurluka. Sok od paradajza će nadoknaditi potrebu organizma za tečnošću i elektrolitima koja se javlja zbog dejstva alkohola.

Čini se da se pravilna i zdrava ishrana stalno komplikuje, otud i tolike studije i toliki članci o ovoj temi. U jednom periodu je jedno zdravo, u drugom drugo i potpuno je razumljivo što ostajemo često zbunjeni ili dižemo ruke od nje. Pojam zdrave ishrane postao je promenljiv kao sezonske modne kolekcije. 

Ostaje da se i dalje bavimo onim što prija našem telu i duhu, na kraju ćemo se najverovatnije vratiti na sam početak.

izvor: livestrong.com

Da li pravite ovih 5 grešaka pred trku?
3 jednostavna vege doručka za sve koji žive aktivno

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed