Ishrana za trčanje

Piramida zdrave hidratacije

3 komentara

Ukratko ću vam objasniti kako samo malo treba znati o zdravoj hidrataciji i koliko je malo potrebno da se informišete o tome.Piramida je dobar resurs koji grafički prikazuje ne samo količinu nego i kvalitet i vrstu tečnosti kako bi se postigla odgovarajuće hidratacija.

U grupi 1, u podnožju piramide, postoje i mineralna voda, izvorska voda ili voda iz slavine s malom količinom soli. To su tečnosti koje treba konzumirati svaki dan.

Grupu 2 predstavlja mineralna voda sa česme ili iz flaše sa većim sadržajem soli, ne-kalorične napitke bez šećera, bezalkoholna pića i čaj i kafa bez šećera.

U grupi 3 pića su korisne hranljive stvari kao što su: voćni sokovi i sveže povrće, mleko ili obrano mleko, bez šećera, mleko, bezalkoholno pivo, tut-gut, sportska pića i čaj ili kafu sa šećerom.

Pred kraj piramide, u grupi 4, nalaze se pića sa sodom i ona koja sadrže šećer ili fruktozu.

Već na vrhu piramide, odnosno, u grupi 5, pića su ona koja bi trebali ograničiti u svojoj potrošnji, kao što su: alkoholna pića poput vina, piva ili razne rakije, nisu korisna za pravilnu hidrataciju i raznorazne vrste energetskih napitaka ali umerena potrošnja može pomoći telu.

U slučaju piva, što je naučni i dokazano u raznim istraživanjima unos nakon treninga ili trke pridonosi boljem opuštanju i podstiče oporavak mišića i ublažava krutost mišića.

Pored ove klasifikacije koje sam uradio po grupama samo bi vam predložio da dnevno pijete po desetak čaša obične vode ili količinski oko 2 litre.
Takođe je preporučljivo, da bi povećali svoju potrošnju po telesnoj aktivnosti kad je toplo vreme, treba da unosimo više voća i povrća.

Autor: Mića Ignjatović

Med: glikemijski indeks i značaj
Enciklopedija: Glavni sastojci voća

Povezani članci

3 komentara. Leave new

 • Uzas, alkoholicar daje savete sportistima!

  Odgovori
  • A da li bi bio makar toliko pristojan da se potpišeš,kad si već našao za shodno da pišeš svakakve gluposti?!Druže,izgleda da imaš malo više slobodnog vremena,te si rešio da budeš malo „kreativan“?Lepo je to,ali bih ti ipak preporučio da se okaneš ovog sajta,jer se ovde okupljaju ljudi koji dele malo drugačiji sistem vrednosti,no što je tvoj.

   Odgovori
  • Mića Ignjatović
   24 aprila, 2011 18:06

   @NN Žešći je užas što mene smatraš alkoholičarem !

   Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed