Ishrana za trčanje

Od Ponedeljka počinjem da…

2 komentara

Da li vam je poznat ovaj scenario? Na dijeti ste i ide vam sasvim dobro. Na ručku ste sa svojim prijateljem i potpuno ste mirni gledajući ga dok jede svoj ukusni debeli hamburger dok vi uživate u svojoj salati sa spanaćem i grilovanom piletinom poprskanom maslinovim uljem. Sve ide odlično, bolje nego što ste očekivali. Uživate u činjenici da unosite sve potrebne sastojke, poput vlakana i antioksidanata iz spanaća ili proteina iz mesa. Ponosni ste na svoju odluku i radujete se svakom novom koraku ka svom cilju.

Ali, ipak niste ponosni – jer vi žarko želite taj hamburger.

Šta se to dešava?

Vi se nalazite u dubokom emocionalnom neskladu. Sve vreme radite upravo suprotno od onoga što zaista želite i vrtite se u tom krugu što duže možete. To je činjenica. Bilo bi dobro da uradite nešto sa tim.
Ono što sve vreme postižete jeste da potvrđujete snagu svoje volje, dakle – trpite, da bi se na kraju ipak desilo da podelite dezert sa svojim prijateljem.
Naravno, svi smo ovo prošli makar sto puta u svom životu dok nismo doživeli ono što je potrebno.

Kada ste na određenom režimu ishrane i desi se da vam se žarko jedu najgrešniji slatkiši, pa prekršite taj strogi režim koji ste sami odličili da poštujete, šta uradite? Najčešće potpuno posustanete i zaboravite na ceo protekli trud koji ste uložili i nastavite da svakodnevno jedete sve ono što ste sebi uskraćivali u prethodnom periodu. Najveći broj ljudi upravo ‘padne’ na malim stvarima.

Kada se povredite na treningu, ili bilo gde drugde, padnete, ogrebete se, logično je da nećete da pogoršavate stvar time što ćete da kopate ranu ili da sipate so po njoj. Vrlo je simptomatično koliko ova prosta logika ne funkcioniše kada dođe do pitanja ishrane i koliko je ovde na delu potpuno suprotan princip. Kada ‘zgrešimo’ – težimo ka potpunom samouništenju. Mislimo: ‘U redu, danas sam prekršio, sutra nastavljam i biću ok’.
Nezgodan deo je što to sutra najčešće nije sutra, a ni prekosutra, a ni sledeće nedelje, nego sledećeg – Ponedeljka.

Ponedeljak filozofija

Statistika kaže da su teretane najpunije upravo na ovaj dan. Da ne govorimo o beskonačnom broju započetih dijeta koje ovaj dan obeležava. Sama ideja Ponedeljka je u osnovi veoma opasna. Ona je simbol početka, novog, svežeg, nečeg što je uvek dostupno kao mogućnost, nečeg na šta uvek možemo da se oslonimo kada zagusti. Kada grešimo ostalim danima, uvek možemo da se izvadimo na nadolazeći veliki Ponedeljak kada će nam sve biti oprošteno i kada ćemo dobiti još jednu šansu da sve ispravimo.

Počinjem da treniram od Ponedeljka!
Od Ponedeljka idem na dijetu.
Ovo je moj poslednji Big Mek i sad ću da uživam u njemu.

Sve je ovo jako poznato. Ili:

Propustio sam dva treninga jer ova nedelja je stvarno bila prezauzeta nedelja. Ne računam ovu nedelju – počinjem ponovo od Ponedeljka.
Ok, pojela sam ovo parče torte, stvarno sam morala, nije važno, od Ponedeljka idem sve ponovo.
Ova utakmica je stvarno bitna, još ova dva piva i biću ozbiljan. Nema više pića.

Obmana je tu. Ona vam iznova i iznova sabotira napredak u onome što ste naumili i što želite. Konstantno vas obeshrabruje da postignete cilj jer vas tera da posustanete taman kad ste mu blizu jer se time obnavlja iluzija da uvek možete da počnete ispočetka.

Da li ste znali da je jedna od definicija ludila kada radite jednu te istu stvar iznova i iznova očekujući drugačiji rezultat? Ipak, i pored ovoga, svi padamo na ovom ispitu kada je reč o velikoj ideji Ponedeljka.

Prirodno sledi pitanje kako da se oslobodimo od ovog problema sa ovim danom i sa tom idejom iracionalnog početka. Postoje tri velika koraka koje treba imati na umu.

Dan kao svaki drugi dan

Pre svega potrebno je da shvatite da nema ničeg specijalnog u ovom danu. Ne postoje magični postulati koji određuju ovaj dan niti ga realno razlikuju od drugih dana u nedelji. Na taj dan niste efikasniji niti on u bilo kom smislu može da učini da usprešnije postignete rezultate koje želite. To što on kalendarski označava početak jedne nedelje ne znači da ste tada sposobniji da više trčite ili da podižete veće težine od drugih dana. To je samo dan, dan kao svaki drugi dan.

Dozvolite sebi pet minuta razmišljanja o ovoj temi i shvatićete da je ovaj dan isključivo i samo jedno – početak nedelje. I ničega drugog. Jednom kada ovo spoznate videćete koliko je lako da bilo koju promenu ostvarite bilo kog drugog dana, onda kada na to budete spremni ili kada to zaista poželite.

Krenite sa promenom u utorak. Ili sredu. Ponedeljak je samo – ponedeljak. Ako vam je lakše, baš taj dan nemojte ništa da radite, uzmite slobodan dan, sve dok ne izbacite tu zaista nametnutu ideju imaginarnog početka.

U redu je ako pogrešite

Shvatili ste da je ono što vas sprečava da uspete u svojoj dijeti, ili bilo kom drugom režimu, baš to što umete da zgrešite s vremena na vreme. Naučite da se nosite sa tim. To je samo jedna stvar koja je potrebna za uspeh vašeg cilja. Naučite da budete mirni sa svojim povremenim izletima u ishrani jer se to događa svima i to je potpuno u redu. Niko nije savršen i ne postoji ta količina vaših omiljenih slatkiša koja će umanjiti vaš prethodni trud.

Početak je svakoga dana

Kada pojedete nešto što ‘niste smeli’, jednostavno, nemojte da nastavljate sa tim. Pojeli ste, to je ok, ali potpuno je besmisleno da i dalje nastavljate sa tim. Ne postoji nijedno dobro vreme za početak (ili nastavak) zdravog načina ishrane osim – sada. Ono što je bilo, neka ostane tamo gde jeste, u prošlosti. Vremenom ćete uvideti da dobijate na disciplini i da ćete razviti onaj željeni umereni princip funkcionisanja u ishrani. Dajte sebi malo vremena, neka ovaj proces potraje, ali rezultat neće izostati. Uništite ideju ponedeljka jer ona ne postoji u realnosti. Neka vam bude dovoljna činjenica da vam ona ne donosi ništa, ni rezultate, ne doprinosi ni vašoj volji, nije efikasna i ne čini vas zadovoljnima.

Prvi korak je – svest. Neće ništa propasti ukoliko ne ispoštujete jedan obrok, neće ni ako ne ispoštujete jedan dan, ni sedam dana. Važno je da shvatite koncept svoje ishrane, da pronađete pravi razlog zašto to radite, da date sebi šansu za uspeh koji ćete u nekom trenutku zasigurno postići ukoliko postanete dovoljno samouvereni da stavite sve na svoje mesto. I greške, i odlične stvari koje radite.

Već sutra može da bude vaš dan.

Dijeta za trkače rekreativce
5 obroka za vrelo leto

Povezani članci

2 komentara. Leave new

 • Veroljub [Trčanje.rs]
  jul 23, 2012 21:00

  Da, to je ono malo pravilo: Počni od trenutka kada doneseš odluku. Ono kada kažeš od ponedeljka, to znači da treba stvarno da uradiš odmah. Možda ne da odeš na trening, ali odmah npr da odeš i kupiš majicu ili odštampaš program, nešto malo da već postaneš promena koju želiš.

  Odgovori
  • Jelena Nikolic
   jul 24, 2012 08:32

   Upravo tako. 🙂 Kad sam prestala da govorim “od ponedeljka ću“ i umesto toga kažem “počinjem odmah“, rezultati nikada ne izostaju. Ova tema je vrlo zanimljiva s obzirom na to da je keva juče rekla: “Od ponedeljka ću da ostavim cigare“. 😀

   Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed