“Jedi manje, a kvalitetnije” je filozofija ishrane u kojoj birate zdravije (i često skuplje) namirnice i jedete u količini koja je sasvim dovoljna za aktivan život, i ako nam deluje da na tanjiru nema dovoljno “materijala”.

“Jedi manje, a kvalitetnije” je u stvari svakodnevno pitanje koje možete postaviti sebi kada se odučite da pojedete nešto ili uhvatite sebe da jedete a da niste čak ni mislili o tome.

Danas se uobičajna ishrana zasniva na nekoliko navika:

Jedemo hranu koja više nije hrana.

Zamislite da se sada vrate naše prababe i pradede i odu npr. u Maxi, Rodu, Vero? Verujem da bi prepoznali svaki drugi proizvod na rafovima. Pirinač, voćni jogurt, pasulj, mars čokoladica, kelj, supa u kesici…

Jedemo prerađevine koje naš organizam ne zna da obradi.

Beli hleb i skrob u njemu, šećer kao neki dinamit, prženo ulje.

Puno jedemo

Porcije su prevelike, obrok se sastoji iz puno delova (predjelo, supa, glavno jelo, salata, dezert), jedemo u “all you can eat” restoranima, švedski stolovi…

Grickamo

Keksove, čipsove, čokoladice, smoki…

Šta je filozfoija “Jedi manje a kvalitetnije”?

Jedi manje, a kvalitetnije je filozofija i praksa ishrane uz koju ćete unositi bolje sastojke, ali u manjim količina. Ideja je da zadovoljite sve nutritivne zahteve organizma (i preko toga), ali bez negativnih posledica.

Neke od mogućih koristi

  • Gubitak onih dosadnih kilograma i pojavljivanje mišića ispod kože
  • Manja zavisnost od gomile hrane i manje gladne oči
  • Brža ishrana (manje pripremaš hranu)
  • Ukusnija ishrana (kada shvatite da postoje i drugi ukusi)
  • Više uživanja u hrani (svaki zalogaj je važan)
  • Više energije za sport i ostale fizičke aktivnosti
  • Dobar osećaj jer neguješ svoje telo, a ne uništavaš ga
  • Naučiš i isprobaš nešto novo
  • Rešiš probleme koje su posledica manjka nekih elemenata u ishrani (nokti, kosa, koža…)

Primeri “Jedi manje a kvalitetnije”

Umesto suncokretovog ulja koristite ulje od semenki grođža ili neko drugo bolje ulje. Zato što manje jedete ulje, manje pržite, više jedite živu hranu.

Jedite manje prostog šećara. Gde treba šećer stavite med.

Umesto 3 kriške belog hleba jedite jednu krišku duplog skupljeg a zdravog hleba i uštedite.

Umesto čokolade počastite se avokadom i organskim kakaom.

Izbaci Nutelu i ostale slatke namaze, a pojedite puter od bundeve. Skuplje jeste ali je kvalitetnije.

Umesto 3 dana zaredom da jedeš meso, jedi jednom lososa ili meso iz proverenog uzgoja.

Umesto 5 litara mleka tokom nedelje, popiješ litar kvalitetnog npr bademovog ili kozjeg.

Umesto tri piva popiješ ceđeni sok.

Komentar iz 2013: Mnoge stvari o kojima govorim (npr. štetnost belog šećera) su dokazane u više naučnih studija, ali celokupna teorija “Jedi manje, a kvalitetnije” nije dokazana u potpunosti, ili makar ja nisam pronašao takvo  istraživanje – što ne znači da ono ne postoji. Razmislite o ovome, može da vam promeni život.

Komentar iz 2020: Sa Nobelovom nagradom iz 2016. godine za proučavanja autofagije bližimo se dokazima.