Na mnogim stranicama na internetu, pa čak i na srpskom jeziku, ćete naći predloge namirnica koji će vam pomoći da smanjite kilažu. U ovim spiskovima ćete naići na različito voće, poput avokada, manga, nara… Pored prevedenih spiskova susrećete se i sa komplikovanim receptima na engleskom koje ćete prvo morati da prevodite, da biste tek onda uvideli da u Srbiji nećete naći meso od bizona ili kokosovo mleko. U ovom tekstu želimo da predstavimo kako ishrana za mršavljenje može da bude predstavljena i na lakši način…

Dugoročna promena, kao što je promena vaše dijete nije proces koji ćete izvesti u narednih nedelja – to je vaša životna odluka i način ishrane koji budete izabrali će vas pratiti tokom života.

Dobro je što ćete vremenom, kako budete mršavali, uspeti i da bolje upoznate svoje telo i uvidite šta vašem organizmu više ili manje prija. Kako budete upoznavali vaš organizam i njegovu potrebu za hranom i kako budete uvodili nove namirnice i navike u vašu ishranu tako će se povećavati i vaše samopouzdanje.

Bićete zadovoljniji, a vaša linija i dobar izgled će biti prava nagrada za vaš trud.

Jedite više

Ugljeni hidrati – integralne paste i integralnog pirinča. Ukoliko uz ručak kao prilog imate nešto od ovoga izbacićete iz upotrebe beli hleb koji ima visok glikemijski indeks. Prvi korak ka uspešnom mršavljenju je napravljen! Podrazumeva se da jedete integralne žitarice i to u manjim količinama. Ugljene hidrate jedite za doručak i ručak, a uveče proteine. Raspored nutritijenata tokom dana je takođe važan.

Voće – ne samo avokada, manga i nara, nego pre svega onoga što dohvatite: jabuke, banane, kruške, suve šljive, svo bobičavo voće… sveže! Jabuke i banane su voće koje nam je uvek dostupno, a pored njih ubacite svo sezonsko voće koje nađete. Svratite do zdrave hrane i pazarite suvo grožđe, šljive i brusnice. Brusnice jesu nešto skuplje, ali desetak komada u jutarnjim musliju ima blagotvoran uticaj na organizam.

Zapamtite da su “-berries” (borovnica, brusnica, jagoda, malina, kupina) bogate antiokidansima pa su i još važnije u ishrani sportista. Sveže ceđeni sokovi i smutiji mogu biti odlična zamena za obrok pa vam preporučujemo i da svratite do Elixir juice bar-a.

Povrće – sveže povrće je najzdravije. Obavezno ručajte salatu, a za užinu, umesto čipsa gricnite rotkvice ili šargarepu. Deluje suludo, ali ima dvostruke prednosti – pored toga što ne unosite masti i štetne transmasne kiseline iz grickalica, unosićete neophodne vitamine iz povrća. Još jedan savet: pokušajte jedan dan u nedelji da vam bude posan. Taj dan jedite samo supu, voće i povrće. Pored čišćenja organizma naučićete želudac da bude manje halapljiv.

Jedite manje

Meso. U Srbiji još uvek tabu, ali i trend koji dolazi jeste vegerijanizam i veganizam. Očigledno nije neophodno, ali i dalje veoma korisno: jedite belo meso i ribu. Generalni savet jeste “Jedite manje mesa” i pokušajte da jedete meso A kategorije, recimo biftek. Jednom nedeljno obavezno klopajte ribu u lokalnoj ribarsnici. Jedan dan može i tunjevina iz konzerve. Jedan ili dva dana nek vam bude posni bez mesa. Ostaju vam 3-4 dana da ručate belo meso i kvalitetno crveno meso. Izbacite džank food, poput pljeskavica sa ulice ili bureka iz pekare. O McDonaldsu ni ne pomišljajte.

Ulja – pokušajte da hranu više kuvate, a manje pržite na hidrogenizovanom sunckokretovom ulju. Ukoliko imate mogućnosti koristite maslinovo ulje, a hranu spremajte na pari. Jedite sveže, posebno leti.

Hleba – izbacite beli hleb. I to je moguće – samo probajte. Za doručak ili večeru pojedite parče dva crnog hleba ili tosta. Integralni hleb u Beogradu još uvek je  teško naći, pa “crni hleb” je u stvari običan ofarbani beli hleb. Za ručak smo se već dogovorili – krompir, pirinač ili pasta (testenine) u zamenu za hleb.

Masti. Mit je da su zasićene masne kiseline te koje su krive za probleme sa srcem. Danas se sve više pokazujue da su to transmasne kiseline koje organizam ne ume da “hendluje” pa ih taloži u krvnim sudovima.  To naravno ne znači da vam je mast preko potrebna. Mast ćemo u svakom slučaju uneti kroz različite namirnice, pa smanjivanje masne hrane (slaninica, ćevapi…) je više nego poželjno. Ako hoćete da smršate onda i neminovno.

Izbacite

Šećer – jeste da je najteže, ali bez ovoga neće ići. Jedna čokolada ima kalorija poput sat vremena trčanja. Pojesti čokoladu je lako, trčati sat vremena je teško. “Imati trbušnjake” i boriti se kilama je isto.

Alkohol – alkohol je veoma kaloričan. I ako čaša piva prija posle treninga, ona ima nešto više od stotinak kalorija. Ako planirate da smršate zaboravite na opijanja sa drugarima.

Nadam se da smo vam pomogli i konkretnim savetima. Ukoliko imate neko pitanje ili biste dopunili ovaj tekst, slobodno ostavite komentar!