Ishrana za trčanje

Da li je mleko zdravo?

14 komentara

mleko

Nova studija koju su istraživači sa švedskog Uppsala univerziteta objavili u jednom od najprestižnijih medicinskih časopisa – British Medical Journal sugeriše da veća konzumacija mleka može da se dovede u vezu sa većom smrtnošću i češćim prelomima kostiju kod žena, odnosno sa većom smrtnošću kod muškaraca.

Studija ukazuje na to da su žene koje su pile tri ili više čaša mleka dnevno imale veću učestalost preloma kostiju i veću smrtnost. Muškarci koji su pili više od tri čaše mleka dnevno imali su blago povišen rizik od smrti (pre svega kardiovaskularnog uzroka) u odnosu na muškarce koji su pili jednu čašu mleka dnevno.

Tim istraživača sa ovog univerziteta je analizirao i nivo bioloških stres markera (oksidativni stres) i utvrdili su da su i oni u vezi sa sa povećanim unosom mleka.

Ono što je jako zanimljivo jeste da ova studija zvuči paradoksalno. Unosite više mleka koje je bogato kalcijumom koji je najvažniji gradivni element kostiju i kao posledicu imate veću mogućnost preloma.

Ono što je još zanimljivije jeste da u okviru iste ove studije nije pronađena povezanost veće mogućnosti preloma kostiju i smrtnosti kada su ispitanici unosili mlečne prerađevine, kao što su sir, jogurt… Čak je utvrđeno da konzumiranje ovih proizvoda smanjuje mogućnost preloma i smrtnost za 10 do 15%.

Švedski istraživači smatraju da je moguće da šećer D – galaktoza koja je sastavni deo mleka može da bude odgovoran za ove nalaze. Utvrđeno je da D – galaktoza uzrokuje starenje kod životinja i povezana je sa oksidativim stresom i zapaljenjima. Kod fermentisanih mlečnih proizvoda kao što je sir, nivo D – galaktoze je znatno niži nego u mleku.

U svakom slučaju, nova istraživanja su neophodna kako bismo došli do konačnog odgovora.

Međutim, i ova studija, kao i podatak da 64% odraslog stanovništva ne može da vari laktozu, mlečni šećer, baca novo svetlo na korišćenje mleka. Dok se njegov značaj u ishrani dece ne dovodi u pitanje, pitanje korišćenje mleka i njegove količine kod odraslih ostaje otvoreno.

Do novih studija koje će dati konačan odgovor na neka od ovih pitanja, možda da se vratimo na osnovu svega što radimo – umerenost!

Za Life Active – Milica Jagodić

Magija čaja – zašto bi trkači trebalo da usvoje ovaj ritual?
Biljka čaj – magični napitak za trkače

Povezani članci

14 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed