Nova studija koju su istraživači sa švedskog Uppsala univerziteta objavili u jednom od najprestižnijih medicinskih časopisa – British Medical Journal sugeriše da veća konzumacija mleka može da se dovede u vezu sa većom smrtnošću i češćim prelomima kostiju kod žena, odnosno sa većom smrtnošću kod muškaraca.
Studija ukazuje na to da su žene koje su pile tri ili više čaša mleka dnevno imale veću učestalost preloma kostiju i veću smrtnost. Muškarci koji su pili više od tri čaše mleka dnevno imali su blago povišen rizik od smrti (pre svega kardiovaskularnog uzroka) u odnosu na muškarce koji su pili jednu čašu mleka dnevno.
Tim istraživača sa ovog univerziteta je analizirao i nivo bioloških stres markera (oksidativni stres) i utvrdili su da su i oni u vezi sa sa povećanim unosom mleka.
Ono što je jako zanimljivo jeste da ova studija zvuči paradoksalno. Unosite više mleka koje je bogato kalcijumom koji je najvažniji gradivni element kostiju i kao posledicu imate veću mogućnost preloma.
Ono što je još zanimljivije jeste da u okviru iste ove studije nije pronađena povezanost veće mogućnosti preloma kostiju i smrtnosti kada su ispitanici unosili mlečne prerađevine, kao što su sir, jogurt… Čak je utvrđeno da konzumiranje ovih proizvoda smanjuje mogućnost preloma i smrtnost za 10 do 15%.
Švedski istraživači smatraju da je moguće da šećer D – galaktoza koja je sastavni deo mleka može da bude odgovoran za ove nalaze. Utvrđeno je da D – galaktoza uzrokuje starenje kod životinja i povezana je sa oksidativim stresom i zapaljenjima. Kod fermentisanih mlečnih proizvoda kao što je sir, nivo D – galaktoze je znatno niži nego u mleku.
U svakom slučaju, nova istraživanja su neophodna kako bismo došli do konačnog odgovora.
Međutim, i ova studija, kao i podatak da 64% odraslog stanovništva ne može da vari laktozu, mlečni šećer, baca novo svetlo na korišćenje mleka. Dok se njegov značaj u ishrani dece ne dovodi u pitanje, pitanje korišćenje mleka i njegove količine kod odraslih ostaje otvoreno.
Do novih studija koje će dati konačan odgovor na neka od ovih pitanja, možda da se vratimo na osnovu svega što radimo – umerenost!
Za Life Active – Milica Jagodić
14 komentara. Leave new
Ima preko dve godine kako ne pijem mleko niti koristim mlečne proizvode. Nemam nikakvih problema. Kalcijum unosim raznovrsnom ishranom. Recimo mleko od susama (sirovog) je mnogo bolji izvor kalcijuma od mleka. Podržavam Vaše tekstove o ishrani 🙂 Pozdrav
jogurt, pivo, rakija, vino… mleko samo u tortama i kolačima 🙂
Gore od goreg
Ko u Srbiji pije 3 case dnevno i to u kontinuitetu ?
Irelevantno skroz.
Ja sam svaki dan pio po dve litre mleka…U kontinuitetu…U kom smislu je onda text irelevantan…Ako dvadeset osoba ne pije, dvadeset i prva mozda pije….Mislite o tome….
Bravo za tekst! 🙂
Da je mleko „zdravo“ životinje bi sisale ili imale potrebu celog života a ne samo par nedelja. Slično važi i za ljudsku vrstu. U mleku nema ništa posebnog što se ne može unositi drugom hranom. Za kalcijum jedite proizvode od susama kao što ceo „istok“ radi. Buka oko mleka je precenjena.
moja macka dalje pije mleko 🙂
Pije jer je nezdravo hraniš.
Mozda bi i ti sisao da ti mama jos uvek ima mleka
Zar sesam nema previse masnoca za neku relevantniju kolicinu kalcija?
Svaka čast za tekst! Ljudi, sve ovo je u potpunosti istinito, dve godine sam svaki dan konzumirao litre i litre mleka. I pored toga što su mi svi govorili da ono ne valja u tolikom količinama, ja ih nisam slušao, nastavio sam po svom i umro. JEBO KALCIJUM, SMRT KALCIJUMU!
U kom smislu umro???
Ja volim jogurt i sir… mleko jako, jako retko jednostavno ne volim ga toliko