Bez obzira na to što se za kafu mogu reći i dobre i loše stvari kao i na bezbroj zdravstvenih kontroverzi oko ove namirnice, ovo je jedan od najpopularnijih napitaka i većina ljudi ne može da zamisle svoj dan upravo bez kafe. Zato je važno odgovoriti na pitanje – da li je kafa zdrava?
Istraživanja pokazuju da umerena konzumacija crne kafe ima nekoliko zdravstvenih benefita, jer je bogata antioksidansima i drugim hranjivim sastojcima. Međutim, kafa takođe sadrži i kofein, koji može imati neželjena dejstva poput nervoze i anksioznosti.
U nastavku ćemo razmotriti pozitivne i negativne učinke ovog napitka na naš organizam.
Koji su najveći zdravstveni benefiti ispijanja kafe?
Kafa sadrži neke esencijalne hranjive materije koje se prirodno nalaze u njenom zrnu pa tako jedna šoljica kafe od cc 250 ml sadrži vitamine B2, B5, B1 i B3 te mangan, kalijum, magnezijum, fosfor i folat.
Iako ljudi kafu najčešće vezuju za kofein, ovo je složen biljni napitak koji je veoma bogat antioksidansima, naročito polifenolima.
Neka istraživanja pokazala su da ljudi sa uobičajenom zapadnjačkom ishranom dobijaju više antioksidansa iz kafe nego iz voća i povrća.
Najpoznatiji sastojak kafe je kofein koji je stimulans i koji povećava aktivnosti u mozgu te oslobađa norepinefrin i dopamin. Na ovaj način kofein smanjuje umor i čini da se osećate budnije.
Brojne studije pokazuju da kofein može dovesti do kratkoročnog poboljšanja funkcije mozga, poboljšanja raspoloženja, budnosti i poboljšanja opštih kognitivnih funkcija. Međutim, većina ovih efekata je kratkog veka a ako pijete kafu svaki dan, postaćete tolerantni pa će i ovi efekti biti sve manji.
Alchajmer, Parkinson i kafa
Najčešće neurodegenerativne bolesti u svetu i vodeći uzrok demencije su Alzheimerova i Parkinsnova bolest a kafa dokazano ima efekte na smanjenje rizika od ovih bolesti. Kofein ne samo da je povezan s manjom šansom za razvoj Parkinsonove bolesti, već može pomoći osobama s tim stanjem da bolje kontrolišu svoje pokrete.
Kafa, pa čak i ona bez kofeina, može smanjiti rizik od bolesti jetre kao što su ciroza i rak jetre, tako što pomaže u održavanju jetrenih enzima u zdravom rasponu.
Konzumacija kafe može regulisati nivo šećera u krvi pa tako ljudi koji redovno piju kafu mogu imati manje šanse za razvoj bolesti dijabetes melitus tip II a postoje i studije koje to dokazuju.
Koje su nedostaci konzumacije kafe?
Osim gore navedenih benefita, istina je da konzumacija kafe ima i negativne strane a to zavisi od svakog pojedinačno ali i od količine ovog napitka koju unesete u organizam.
Konzumacija previše kofeina može dovesti do nervoze, teskobe, lupanja srca, pa čak i do napada panike i anksioznosti. Ako ste osetljivi na kofein i primetili ste ove nuspojave nakon konzumacije ovog napitka, možda bi trebalo u potpunosti izbeći kafu.
Još jedan nedostatak konzumacije kafe je taj da može poremetiti san il smanjiti njegov kvalitet. Ako ste uočili da kafa ovako deluje na vas, pokušajte prestati s njenom konzmacijom u kasnijim satima tokom dana, na primer nakon 16 časova.
Kofein takođe može imati i diuretski efekat te dovesti do povišenja krvnog pritiska. Ovi efekti obično nestaju njenom redovnom upotrebom.
Još jedan veliki problem upotrebe kofeina je taj da može dovesti do zavisnosti. Kada ljudi redovno konzumiraju kofein, postaju tolerantni na njega ili on prestaje delovati kao na početku pa je potrebna veća doza za postizanje istih efekata.
Kada se ljudi suzdržavaju od kofeina, dobijaju simptome odvikavanja kao što su glavobolja, iscrpljenost i razdražljivost a to može potrajati i do nekoliko dana.
Da li se dodavanje mleka ili šećera poništava benefiti kafe?
Jedno istraživanje iz 2015. godine pokazalo je da su oni koji su dodavali šećer ili mleko imali iste zdravstvene benefite kao oni koji su preferirali crnu kafu. No, industrija kafe se od tada dosta promenila, ranije se u kafu dodavala veoma mala količina mleka ili šećera a danas na tržištu možete naći raznoliku ponudu napitaka od kafe sa dosta većim sadržajem šećera i sa većom količinom kalorija.
Slatka kafa i čaj četvrti su najveći izvor šećera u prehrani odraslih, prema istraživanju Odeljenja za poljoprivredu SAD-a. Većina današnjih napitaka od kafe daleko je od šoljice crne kafe sa samo dve kalorije iz prošlosti, što zabrinjava.
Kako biste maksimalno povećali benefite kafe, trudite se da ovom napitku dodajete što manje šećera i imajte u vidu da napici od kafe koje konzuirate u kafićima, imaju mnogo kalorija i šećera pa njihovu konzumaciju svedite na minimum.
Piti kafu ili ipak ne?
Neki ljudi poput trudnica, osoba sa anksioznošću, visokim krvnim pritiskom ili oni koje pate od nesanice, svakako bi trebalo da strogo ograniče konzumaciju kafe.
Osim ovoga, neki ljudi su zabrinuti da ispijanje prevelike količine kafe može povećati rizik od nastanka raka. Činjenica je da pržena zrna kafe sadrže akrilamide, kancerogene supstance, ali nema dokaza da male količine ovog jedinjenja koje se nalaze u kafi mogu uzrokovati ovakvu štetu. Zapravo, većina studija pokazuje da unos kafe nema nikakav uticaj na rizik od raka ili ga čak može i smanjiti.
Prema većini naučnih dokaza, kafa je vrlo zdrav napitak za većinu ljudi i njeni zdravstveni benefiti su daleko veći od nuspojava samo pazite da ne pijete prevelike količine ovog napitka.
Koliko kafe vi konzumirate? Pišite!