Ne morate da razmišljate šta ćete sutra da skuvate. Izaberite koji vam se recept najviše dopada. Ovo su predlozi naše nutricionistkinje Jovane za ishranu na ovim vrelinama.
1. Makarone sa brokolijem
Operite brokoli i odvojite cvetove, potom ga propržite na 2 kašičice ulja na umerenoj temperaturi tiganja. Ako volite beli luk, dodajte jedan čen. Skuvajte testeninu (najbolje integralnu ili heljdinu, naćićete je u prodavnicama zdrave hrane). Kada se testenina malo ohladi dodajte pavlaku i propržen brokoli. Nakon serviranja u tanjir dodajte kašiku parmezana.
2. Tortilja sa piletinom i povrćem
Sastojci:
4 tortilje, 1 crvena paprika, jedna zelena paprika, 1 paradajz, zelena salata, 2-3 komada pilećih prsa, limunov sok, so, biber, maslinovo ulje.
Priprema:
Isecite povrće na komadiće i začinite ih bosiljkom, limunovim sokom, kašičicom maslinog ulja.Piletinu isecite na trake duge oko 4cm i ispržite ih. Tortilju zagrejtei na grilu ili tosteru. Pomešajte meso i povrće, rasporedite po tortiljama, i urolajte.
3. Kajgana sa tikvicama
Na zagrejano ulje dodajte izrendanu tikvicu, a kada se tikvica izdinsta dodajte umućena jaja i začinite ih.
4. Njoke sa piletinom i povrćem
Sastojci:
500 gr piletine, 1 kg njoki, 1 luk, 2 manje šargarepe, 1-2 tikvice, 1-2 paprike, 1 malo pakovanje paradajz pelata (oko 400 gr), 250 gr šampinjona, 250 gr sira gaude, 2 dcl pavlake za kuvanje ulje, so, biber, beli luk, pretusimul
Priprema:
Na kašičici ulja propržite na trakice iseckanu i malo začinjenu piletinu (može so, biber, vegeta po želji ili neki već gotovi začin za piletinu). Nakon desetak minuta (meso ne sme da izgori, već samo da dobije laganu boju sa svih strana da bi unutrašnjost ostala sočna) izvadite i stavite u vatrostalnu posudu. U tiganj u kom ste pržili piletinu dodajte kašičicu ulja pa na tome grilujte iseckan luk, dodajte izrendanu šargarepu i tikvicu, iseckane pečurke, iseckanu papriku, sitno seckani bili luk (2 češnja).
Nakon desetak minuta laganog dinstanja zalijte sa tomatinom ili malim pakovanjem pelata. Po želji možete da dodate i malo belog vina. Nek se kuva otrpilike dvadesetak minuta. Za to vreme skuvajte njoke u vreloj posoljenoj vodi. Za one koji ne znaju njoke su gotove kad isplivaju na provršinu i tad ih stavite u vatrostalnu posudu u kojoj je piletina. Nakon toga ide umak od povrća, pa ga prelijte po površni sa jednom malom pavlakom za kuvanje (2 dcl); nakon toga izrendajte gaudu i zapecite na 200 C, otrpilike pola sata.
5. Puding od voća
Sastojci:
50 g zamrznutog voća, 250 ml proključale vode, 50 g kukuruznog skroba, 25 g šecera,
Priprema:
Prelijte zamrznuto voće sa 250 ml proključale vode. Kuvajte par minuta pa dodajte razrmućen kukuruzni skrob u malo hladne vode i šecer. Mešajte dok se kuva dok se ne dobije gušća masa. Servirajte u čašama za puding.
Koji recept vam se najviše svideo? Podelite i vi neku dobru klopu za ovo vreme sa ostalim trkačicama i trkačima