3 recepta za zdrav doručak u krevetu korisni su vama koji nemate puno vremena za izležavanje, a ne preskačete najvažniji obrok dana – spojite ova dva zadovoljstva i obradujte sebe ili svoju drugu polovinu već na samom početku dana.
Zdrav doručak – musli
Šta je potrebno:
- Ovsene pahuljice – 40 g,
- jogurt (1% mlečnih masti) – 250 ml,
- pola jabuke, pola banane, 2 suve kajsije, cimet,
- najlepša činija u kuhinji.
Zdrav doručak – ovsena kaša
Ako hoćete niskokalorični doručak jer želite da smršate:
- Ovsene pahuljice – 40 g,
- mleko (1,6 %mlečnih masti) – oko 30 ml,
- 3 kocke žutog šecera, cimet,
- tanjir koji najređe koristite.
Ako ne marite za kalorije ujutru i volite da zasladite svoj zdrav doručak – dodajte mlevene bademe, izrendanu štanglu čokolade (sadržaj kakaa – 70%) i mleveni plazma keks.
Zdrav doručak – duh Indije
Kako da jutro započnete egzotično: u tiganju na jednoj kašičici ulja propržite crni luk ili praziluk, papriku, paradajz, a možete da dodate i skuvana zrna pasulja. Nakon što propržite povrće, u tiganj dodajte ovsene pahuljice i sve zajedno pržite nekoliko minuta, pa dodajte 1/2 čase vode. Od začina koristite so i listove korijandera.
Kada voda ispari i pahuljice omeknu, jelo je gotovo.
Ovaj neobični zdrav doručak probudiće vam čula i spremiti vas za dnevne aktivnosti.
Zašto ovsene pahuljice?
Zato što ovsene pahuljice produžavaju osećaj sitosti.
Zato što su ovsene pahuljice izvor dijetetskih vlakana koja formiraju gel koji apsorbuju masti, toksine, deo šećera iz hrane i sve to izbacuju iz organizma.
Zato što stimulišu rad creva i sprečavaju opstipaciju, sprečavaju nastanak hemoroida i kancerogenih oboljenja završnog dela creva- kolona.
U našoj klasičnoj srpskoj kuhinji ovsene pahuljice nisu tako česta pojava. Obično ih jedu ljudi koji strožije vode računa o ishrani. Ovsene pahuljice nisu dosadne, nisu nedovoljne i nisu neukusne. Svi vu koji ih izbegavate, dajte im šansu.
Kako po vama izgleda jedan zdrav doručak?
12 komentara. Leave new
Moja omiljena kombinacija je:
– 6-8 prepunih supenih kašika ovsenih pahuljica
– cimet (obavezno!)
– malo koštunjavog voća po ukusu (badem, lešnik, orah)
Pošto se sve to samelje u blenderu do teksture grubljeg brašna, sipa se u činiju, prekrije mlekom i doda neka voćka po želji (pola banane, breskva, kajsija, jagode i sl). Pustiti da odstoji desetak minuta.
Odlican recept !
…u međuvremenu sam i ja krenuo da kuvam mlevene pahuljice 😀 Prava stvar!
Da i ja ih kuvam u vodi poslednjih 7 godina mi je to dorucak, i moguce je dodati razno kostunjavo voce, cimet i med uz to, ili pak sveze maline, rendanu jabuku, ma masti na volju :D… mmmmm yammmmiiii
Nas je cale kao klince spremao ujutru za skolu i za dorucak pravio kasu ovsenih pahuljica skuvanih u mleku sa secerom. I to mi je 12 godina bio najomiljeniji dorucak, dok se nisam navukla na nes sa mlekom i uz nju kuvane pahuljice zamenila presnim.
Musli mi je i dan danas omiljen dorucak i kad klopam bilo sta za dorucak – ujedam.
I da – najradije ga njupam u krevetu iz omiljene solje 🙂
Ja svoje ovsene jedem tako sto ih potopim u jogurt,dodam ozrendanu jabuku,kasiku mlevenih badema i malo cimeta. To mi je najdraza kombinacija.
Ja rokam pahuljice u raznim kombinacijama (jedna od – umutim ih sa jajima i napravim kajganu), i cesto eksperimentisem. Sa jogurtom i bananom mogu da prodju, ali nekako nije to to. Vrlo tesko ih jedem gole sa mlekom ili jogurtom, a najteze sa vodom, bas je bljutavo. Stoga skoro uvek, u svakoj kombinaciji koristim bananu. Uglavnom, za sada mi je najukusnija sledeca kombinacija –
70-100g pahuljica, prelijem ih vrucim mlekom i sacekam 20-30 min (ili ostavim preko noci) da odstoje, da bi pahuljice upile mleko. Sitno iseckam 1 bananu i izgnjavim je (moze i preko blendera), dodam ~50g borovnica (mnogo dodaju na smeku) i na kraju cimet (!), a moze i/ili kakao. Bas je ukusno, probajte!
Moj doručak izgleda ovako i tako radim godinama: Svako jutro jedem mješavinu ovih žitarica: raž, ječam i zob, te kao zaslađivač kokristim suve grožđice i na kraju zagrijem mlijeko i prelijem sve to. Tako ostavim jedno 15 do 20 minuta da ostoji. Kupim sve nabrojane žitarice i suvo grožđe, pa ih sve izmješam i držim u jednoj plastici. Dakle, ne kuvam prethodno žitarice. Dovoljno je da ostoje u mlijeku. Poslije 15-aestak minuta omekšaju. To mi je i prvi doručak, a drugi je oko 9.30. Nikada ne preskačem doručak, pa zbog toga i ustajem ranije da bih stigao jesti prije posla ili nekih drugih obaveza.
meni je to prelepo i sa mlekom i sa vodom-dodam kakao, cimet,bananu, lesnike, bademe,laneno,proso,med…..Aliiii kazu
da se lakse vari kad se sipa voda, pa se toga prizdrzavam 🙂
Moram da se izjasnim: Musli sa jogurtom je nešto baš odvraaaaaaaaaatnooooooooo… 😀
Pa dobro svako ima svoj ukus 🙂
Ja bas obozavam.
Jos dodam nekoliko visanja ili kupina, moze i borovnica, i ako treba kasika meda, trunka cimeta i mmmmmmmmmmm….
Ili ovsene+jogurt+suve sljive+rendana zelena jabuka i trunka cimeta i njam njam.
Genijalno za stomak, sito i slatko. Posle sam mirna pa nemam one napade za cokoladom u popodnevnim satima